Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historický triumf Severného Írska na úkor Ukrajiny

Futbalisti Severného Írska zvíťazili nad hráčmi Ukrajiny 2:0 vo štvrtkovom dueli základnej C-skupiny na majstrovstvách Európy vo Francúzsku a ako nováčik na kontinentálnom šampionáte dosiahli historický triumf.

16.06.2016 20:10 , aktualizované: 20:50
Yevhen Seleznyov, ukrajina, Foto: ,
Ukrajinec Yevhen Seleznyov sklamaný sedí na trávniku a rozhadzuje rukami.
debata (1)

Po bezgólovom prvom polčase sa krátko po zmene strán v 49. min na štadióne v Lyone presadil hlavou obranca Gareth McAuley a súboj dvoch dovtedy bezbodových tímov na ME definitívne rozhodol v nadstavenom čase Niall McGinn. „Ostrovania“ sa v priebežnom poradí dotiahli v tabuľke s tromi bodmi na duo Nemecko – Poľsko, ktoré absolvuje vo štvrtok večer od 21.00 h vzájomný duel na Stade de France v Paríži. Ukrajina je po dvoch odohraných zápasoch bez bodu a s minimálnou šancou na postup do vyraďovacích bojov, Severní Íri si naopak úspechom posilnili možnosť byť v osemfinále. Aj Slovensko malo v Lyone zastúpenie: prvým asistentom českého hlavného arbitra Pavla Královca bol Roman Slyško. Štyridsaťdvaročný rodák zo Šale už má skúsenosti z významných turnajov: „na čiare“ spolu s Martinom Balkom asistovali hlavnému rozhodcovi Ľubošovi Micheľovi na majstrovstvách sveta 2010 v JAR či na majstrovstvách Európy 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku. Na ostatnom kontinentálnom šampionáte v roku 2012 v Poľsku a na Ukrajine pôsobil Slyško vo funkcii náhradného asistenta hlavného arbitra.

Úvodný pokus Dallasa v 4. min štvrtkového duelu bol zároveň prvou strelou na bránku v podaní Severného Írska na týchto majstrovstvách Európy, keďže v úvodnom vystúpení proti Poľsku (0:1) netrafili do priestoru troch žrdí. Za stáleho dažďa odpovedal Rakickij, ale McGovern bol pripravený. Prvý polčas však patril hráčom „zeleno-bielej“ armády, ktorí zamestnávali Piatova. Stopér Cathcart, stredopoliar Ward ani kapitán Davis však nezmenili bezgólový stav. Po zmene strán sa dovtedy aktívnejší Severní Íri dočkali: štandardnú situáciu zahral Norwood a stopér anglického klubu West Bromwich Albion McAuley sa zavesil vyššie do vzduchu ako Ukrajinec Chačeridi a prekonal Piatova. V 57. min začali padať krúpy a rozhodca Královec prerušil duel a poslal obe mužstvá do kabín. Po ani nie piatich minútach sa však pokračovalo v zápase. Futbalisti Ukrajiny potom zvýšili obrátky, ale dvakrát Selezňov i Kovalenko nevyrovnali. Nepodarilo sa to ani Jarmolenkovi a Konopľankovi a v závere prišiel trest. V šiestej minúte nadstaveného času poistil triumf Severného Írska striedajúci McGinn.

Ukrajina – Severné Írsko 0:2 (0:0)

  • Góly: 49. McAuley, 90.+ McGinn, ŽK: 40. Selezňov, 67. Sydorčuk – 63. J. Ward, 87. S. Dallas, 90.+ J. Evans, rozhodovali: Královec (ČR) – Slyško (SR), Mokrusch (ČR)
  • Ukrajina: Piatov – Fedeckij, Chačeridi, Rakickij, Ševčuk – Sydorčuk (76. Garmaš), Stepanenko – Jarmolenko, Kovalenko (83. Zinčenko), Konopľanka – Selezňov (71. Zozuľa)
  • Severné Írsko: McGovern – A. Hughes, Cathcart, McAuley, J. Evans – J. Ward (69. Mc Ginn), C. Evans (90.+ McNair), S. Davis, Norwood, S. Dallas – C. Washington (84. Magennis)

Taras Stepanenko (stredopoliar Ukrajiny): „Je jasné, že ak sme chceli postúpiť do vyraďovacej časti, tento zápas sme museli vyhrať. To sa nám nepodarilo. Naše posledné vystúpenie proti Poľsku už nebude mať nijaký špeciálny dosah. Kľúčovým momentom dnešného duelu bol prvý inkasovaný gól. Mužstvo, ktoré skóruje ako prvé, vyhráva. Severní Íri sa potom stiahli do defenzívy, v obrane mali až päticu hráčov. Ťažko sa presadzovalo.“

Gareth McAuley (obranca Severného Írska, autor jedného gólu, vyhodnotený ako hráč zápasu): „Pred týmto šampionátom nám nikto nedával šancu. Väčšina ľudí tvrdila, že nezískame ani bod. Na úvod proti Poľsku sme nehrali s takým nasadením ako dnes. Som rád, že som strelil historicky prvý gól na majstrovstvách Európy, je to niečo špeciálne. Proti Ukrajine sme zahrali dobre, už sa tešíme na utorňajší duel proti Nemecku. Bude to veľký zápas.“

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
1 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #UEFA EURO