Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitka o Britániu. Rozhoduje aj o Slovensku

Tri krajiny Veľkej Británie a tiež Írsko. Nikdy doteraz sa tieto ostrovné štáty nezišli na jednom futbalovom šampionáte. Dva z nich bojujú v jednej skupine. Vo štvrtok sa odohrá prestížna bitka o Britániu, v ktorej narazí kosa na kameň.

16.06.2016 06:00
Wayne Rooney Foto:
Anglický kapitán Wayne Rooney.
debata (17)

Anglicko verzus Wales. Zápas, ktorý ovplyvní aj osud slovenských futbalistov na tomto šampionáte. Považuje sa za jeden z najprestížnejších a zároveň aj najatraktívnejších. Už niekoľko dní beží slovná prestrelka medzi hráčmi oboch tímov.

Líder Walesanov Gareth Bale sa vyjadril, že jeho mužstvo bude mať väčšiu motiváciu ako anglické. „Naša motivácia je veľká, nik nemusí o nej pochybovať. Vieme, za koho hráme a veríme vo vlastné sily,“ reagoval na tieto slová anglický kouč Roy Hodgson.

Oba tímy sa stretávajú pravidelne už bezmála 140 rokov, prvý raz na seba narazili v roku 1879. Ale ešte nikdy sa ich cesty neskrížili na veľkom turnaji.

„Áno, je to pre nás špeciálny zápas, stretávame sa na takomto turnaji po prvý raz a pritom sa navzájom veľmi dobre poznáme, stretávame sa v klubových farbách,“ pripomína anglický stredopoliar Adam Lallana.

Waleský tréner Chris Coleman sa po zápase so Slovenskom vyjadroval veľmi emotívne. „Vyhrali sme, ale dôležitejší je výkon a veľká podpora fanúšikov. Ak ukážeme vždy takúto hru, nebudem mať nikdy výčitky. Bolo to fantastické a sotva môžeme žiadať viac. Keď sme zdolali Belgicko, všetci fanúšikovia spievali hymnu. Myslel som, že toto už nič neprekoná, ale atmosféra bola úžasná,“ nadchýnal sa.

Pred Anglickom nechce nič riskovať. „Bude to veľká výzva a skúška. Ak budeme hrať ako naposledy, nemusí nás zaujímať, kto proti nám stojí. Musíme sa sústrediť len na nás, na náš výkon. Budeme robiť len to, čo sme robili posledné dva roky. Musíme sa držať toho, čomu veríme.“

Za istých okolností by mohli na postup stačiť aj tri body, ktoré už Walesania v skupine majú. „Vieme, čo nás čaká a máme šancu postúpiť. Angličania sú skúsenejší, ale nemáme z nich obavy,“ dodal Coleman.

Wales nezdolal Anglicko už viac ako tridsať rokov (naposledy 1984). A bilancia hovorí jasne v prospech Angličanov. Tí od svojho rivala nedostali gól už v štyroch zápasoch, všetky sa skončili ich víťazstvom.

Duel sa uskutoční v Lens, v najmenšom meste, ktoré hostí šampionát. Do hľadiska štadióna, ktorý má kapacitu 38-tisíc miest, by sa zmestili všetci obyvatelia Lens a nebolo by vypredané, asi päťtisíc miest by zostalo voľných.

V pohotovosti je aj polícia, pretože sa očakávajú strety oboch táborov. Na poriadok bude dohliadať 2500 policajtov a pracovníkov bezpečnostných zložiek. V okolí štadióna sa nebude dať kúpiť nijaký alkohol, ani v obchodoch, ani v baroch a pohostinstvách.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale