Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fanúšikovia učili Rusov slovenské piesne

Pred stretnutím Slovensko - Rusko sa obavy nenaplnili. Deň pred stretnutím, ale aj niekoľko minút pred ním medzi slovenskými a ruskými fanúšikmi vládla pokojná atmosféra. Ani v uliciach mesta, ale ani pred štadiónom. Polícia riešila len zopár priestupkov proti verejnému poriadku.

15.06.2016 17:38
Rusko, fanúšikovia Foto: ,
Ruskí fanúšikovia po zápase so Slovenskom.
debata (8)

„Boli sme aj vo fanzóne a stretli sme sa s Angličanmi i Rusmi. Bola zábava, spievali sme, učili sme ich naše piesne. Nič z toho, čím nás strašili sa nenaplnilo. My nemáme jedinú zlú skúsenosť,“ vravela Nikola Baďová z Modry, ktorá prišla do Lille na stretnutie s Ruskom so skupinou kamarátov. Medzi nimi bol aj Michal Oravec, ktorý žije v Kanade. „Chceli sme mu pripraviť zážitok, tak sme spolu vyrazili na futbal. Uvidíme len tento jeden zápas,“ doplnila.

Pre Michal Oravca to bol veľký zážitok. „Mám rád futbal a hoci som sa v Kanade aj narodil, som hrdý Slovák a aj po slovensky rozprávam. Stále sa viac považujem za Slováka. Všetci veríme, že dnes vyhráme. Potrebujeme tieto body, preto som sem prišiel, aby som im aj ja trochu pomohol. Uvidíme, či to bude stačiť.“

V ich skupinke boli aj dvaja Bratislavčania, ktorí boli takisto optimisticky naladení. „Môj tip? 1:0. Gól dá Hamšík alebo Stoch. Nastúpi ako žolík a rozhodne. Ale je jedno, kto gól dá, dôležité je víťazstvo. Videli sme aj náš prvý zápas s Walesom, ale neboli sme na ňom, hoci sme už v tom čase boli vo Francúzsku. Nehrali sme zle, ale nestačilo to. Škoda. To sa vo futbale stáva,“ vravel Viktor Važan.

Fanúšikovia tvrdili, že aj keby zápas slovenským reprezentantom nevyšiel, nezatracujú ich. „Naša šanca ešte bude žiť a môžeme o všetkom rozhodnúť proti Anglicku. Bude to ťažšie, ale netreba sa vopred vzávať. Veď tak to bolo aj na majstrovstvách sveta v Afrike, kde sme zdolali v poslednom súboji v skupine Talianov a postúpili,“ dodával Ján Mučička.

Medzi fanúšikmi sa objavil aj Július Kucka, otec reprezentanta Juraja Kucku. „Pred chvíľou sme sa zhovárali,“ vravel tri hodiny pred stretnutím. „Náladu má dobrú a verí, že napravia prvý zápas a budú bodovať. Bol som aj na zápase v Bordeaux a chystám sa aj do St. Étienne. Škoda prvej Hamšíkovej šance, som presvedčený, že ak by z toho bol gól, tak vyhráme,“ vravel Július Kucka, ktorý žije v Prievidzi.

Július Kucka vyobliekaný ako pravý fanúšik v drese a s klobúkom, chodí na zápasy reprezentácie pravidelne, aj do zahraničia. Videl svojho syna a jeho spoluhráčov aj v zápasoch na majstrovstvách sveta pred šiestimi rokmi. Veril, že slovenský tím získa v Lille prvé body v turnaji. „Inak by to bolo už dosť zlé, nemali by sme to vo vlastných rukách. Rusi však nie sú súperom, s ktorým sa nedá hrať,“ doplnil.

Pred štadiónom Pierra Mauroya bolo rušno už niekoľko hodín pred stretnutím, ale oba fanúšikovské tábory spolu bez problémov komunikovali, robili si spoločné fotografie, nijaké incidenty sa neobjavili.

Slovenskí fanúšikovia pred śtadiónom v Lille.... Foto: Michal Zeman, Pravda
Slovensko, fanúšikovia Slovenskí fanúšikovia pred śtadiónom v Lille. Vpravo otec futbalistu Juraja Kucku, Július.

„Počuli sme, že nejakí ruskí fanúšikovia robili výtržnosti, ale s tým sa mi nestotožňujeme. To neboli ani fanúšikovia, určite mali iné záujmy. My sme prišli povzbudiť naše mužstvo a veríme, že bude úspešné,“ vravel Dmitrij German, ktorý prišiel do Lille aj s otcom, bratom a jeho synom.

„Sme tu celá rodina a chceme vidieť dobrý futbal, čakáme krásny zážitok. Očakávam zaujímavý zápas, oba tímy majú o čo hrať. Možno by sme brali aj remízu a najlepšie, keby padlo aj dosť gólov,“ pokračoval Dmitrij, ktorý nemal do Francúzska až takú dlhú cestu. Momentálne pracuje v Nemecku.

„Určite netúžime po nejakých stretoch a konfliktoch, o tom futbal a takéto príťažlivé podujatia nie sú. Veríme, že všetko prebehne hladko.“

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale