Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spíker slovenský gól nemôže osláviť, ako by chcel

Na francúzskych štadiónoch sa slovenským fanúšikom prihovára Milan Ondruš. Jeho oficiálna funkcia znie Team Speaker Slovakia. Ospravedlňuje sa za anglický názov.

15.06.2016 14:00
Team Speaker Slovakia, milan ondruš Foto: ,
Team Speaker Slovakia Milan Ondruš.
debata

„Každá krajina má na šampionáte svojho hlásateľa. Volá sa rovnako pre všetkých – team speaker Maďarska, Rakúska, Španielska… Držím sa toho. Pôsobím priamo na štadióne pred zápasom a informujem v rodnom jazyku početnú slovenskú časť obecenstva a pomáham utvárať atmosféru. Nie je to len hlásenie v čase stretnutia, pre fanúšikov je už program aj pred ním,“ vysvetľuje Ondruš, ktorý ešte na začiatku roka pôsobil ako mediálny manažér v ligovom klube FK Senica.

Jeho post sa neviaže na slovenskú výpravu, k nej nemá prístup, má svoj vlastný program. Vo Francúzsku pôsobí v službách Európskej futbalovej únie (UEFA). Typ na neho však prišiel do centra medzinárodnej organizácie zo Slovenského futbalového zväzu.

„Nie som momentálne nikde zmluvne viazaný, takže mi nerobilo problém vycestovať do Francúzska. Budem tu dovtedy, kým budú hrať v turnaji slovenskí futbalisti. To znamená najmenej tri zápasy, letenku domov mám na 21. júna, ale dúfam, že tu zostanem dlhšie,“ potvrdzuje slovenský spíker. Dodáva aj raritu, že zmluvu s UEFA podpísal v Kambodži. „Vyrazil som na súkromnú cestu po Ázii a ponuka ma zastihla v Kambodži. UEFA chcela, aby som podpísal a naskenoval dokumenty a poslal ich späť. To bol v tejto krajine takmer neriešiteľný problém, ale napokon sme to zvládli,“ približuje.

Po Francúzsku sa prepravuje vlakom. Z Bordeaux zamieril do LIlle a odtiaľ ho čaká cesta do St. Étienne. Pripomína, že nemá úplne voľnú ruku v tom, čo robí, dôležitý je protokol, ktorý musí dodržať.

„UEFA má presný scenár, čo a ako hlásiť a aj kedy. Niektoré časti sú len v slovenčine, do niektorých vôbec nemôžem zasahovať. Pri oficiálnych hláseniach pred i počas stretnutia sa musím striktne držať scenára, to ma trošku mrzí. Musím hovoriť od slova do slova, čo mám predpísané. Niektoré veci by som možno tak nepovedal, keď som to chcel trochu zmeniť, pracovníci UEFA povedali nie,“ vysvetľuje Ondruš.

Mrzí ho aj iná vec. „Ak dáme gól, tak ho nemôžem úplne spontánne oslavovať, to sa nedá,“ smeje sa a dúfa, že sa z gólu bude tešiť aj v stredajšom dôležitom zápase v Lille.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sfz #ME 2016 vo futbale #spíker #Milan Ondruš