Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šediny i skúsenosti. Euro ozdobia veteráni

S najväčšou pravdepodobnosťou to pre nich bude rozlúčka s reprezentačným dresom. Vek totiž nemožno zastaviť.

08.06.2016 20:00
Gábor Király Foto: ,
Maďarský brankár Gábor Király.
debata

Na majstrovstvách Európy sa predstaví hneď niekoľko futbalistov, ktorých hlavy už zdobia šediny. Na trávnikoch toho zažili neúrekom. Väčšina z nich má to najlepšie už dávno za sebou. Sú symbolmi skúsenosti, rozvahy. Spoluhráči majú pred nimi obrovský rešpekt, prejavujú im prirodzenú úctu. Nemožno ich nazvať inak ako – veteráni.

Najstaršími spomedzi stoviek hráčov budú na francúzskych trávnikoch – podľa očakávaní – brankári. Na čele rebríčka je hneď štvorica z nich – Maďar Gábor Király s Írom Shayom Givenom sú už štyridsiatnici. Severný Ír Roy Carroll a Talian Gianluigi Buffon majú o dva roky menej.

„Napriek pokročilému veku naďalej patrí medzi najlepších brankárov sveta. Je vzorom nielen pre mňa, ale aj pre všetkých gólmanov našej generácie. Pamätám si, že boli časy, keď som sníval o tom, že raz budem ako on. A zakaždým, keď som nastúpil proti nemu, som bol poctený,“ vraví o Buffonovi španielska legenda Iker Casillas.

Mimochodom, niekdajšia opora Realu Madrid nebude na európskom šampionáte taktiež chýbať. A s 35 rokmi sa zaradí k najstarším mužom turnaja. Či však dostane príležitosť zasiahnuť do niektorého zo zápasov, je otázne. Zdatnou konkurenciou mu je o desať rokov mladší David de Gea z Manchestru United.

Spomedzi hráčov v poli je lídrom poradia najstarších Ricardo Carvalho. Portugalský obranca oslávil pred necelým mesiacom 38. narodeniny. Napriek tomu by mal patriť k oporám svojho tímu. Silu i výdrž na to rozhodne má. Napokon, na vysedávanie na lavičke nie je zvyknutý. V drese Monaka zvládol počas uplynulej sezóny 43 zápasovú porciu.

Spomedzi Slovákov bude najstarším Ján Ďurica. Ostrieľaný obranca Lokomotivu Moskva má 34 rokov. Za ním nasledujú 33-roční Viktor Pečovský (Žilina), Ján Mucha (Slovan Bratislava) a Stanislav Šesták (Ferencváros).

Najstarší tím budú mať na šampionáte Íri. Ich vekový priemer je 29,8 roka. Za nimi nasledujú Rusi (29,3), Česi (29,2), Taliani a Slováci (po 28,9).

Rekordérom záverečných turnajov majstrovstiev Európy je Lothar Matthäus. Nemec sa predstavil v Belgicku a Holandsku 2000 vo veku 39 rokov a 91 dní.

Veteráni na Eure 2016
Gábor Király Maďarsko 40 rokov
Shay Given Írsko 40 rokov
Roy Carroll Severné Írsko 38 rokov
Gianluigi Buffon Taliansko 38 rokov
Ricardo Carvalho Portugalsko 38 rokov
Eidur Gudjohnsen Island 37 rokov
Anatolij Tymoščuk Ukrajina 37 rokov
Aaron Hughes Severné Írsko 36 rokov
Iker Casillas Španielsko 35 rokov
Tomáš Rosický Česko 35 rokov
Patrice Evra Francúzsko 35 rokov
Robbie Keane Írsko 35 rokov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale