Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lizarazu: Nemci majú všetky predpoklady, aby zvíťazili

Bixente Lizarazu je presvedčený, že futbalistom Nemecka sa na nadchádzajúcom turnaji môže podariť to, čo jemu s Francúzskom v júli 2000 - dva roky po titule svetových šampiónov pridať aj európsky.

07.06.2016 16:20
Nemecko, MS 2014 Foto: ,
Nemci s trofejou pre majstrov sveta. Budú sa radovať aj po Eure?
debata

„Niet pochýb, že Nemecko má všetky potrebné kvality na zisk double. Veľmi dobrých hráčov, veľmi dobrého trénera,“ uviedol pre Bild am Sonntag niekdajší dlhoročný ľavý obranca nemeckého Bayernu Mníchov (1997 – 2004). „Náš tím dva roky po triumfe na MS túžil dokázať, že to nebola náhoda. Myslím si, že tri alebo štyri roky sme vtedy mali najsilnejší mančaft na svete.“

Podľa 46-ročného a bývalého 97-násobného reprezentanta Francúzska môže nemecký sen o zlatých ME vo Francúzsku (10. júna – 10. júla) prekaziť Taliansko. „Favoritmi na titul sú okrem Nemecka aj Španielsko, Belgicko a Francúzsko, ale proti Taliansku hrá Nemecko na turnajoch vždy zle. Nie preto, že by Taliani hrali tak dobre, ale Nemci tak zle. Netuším však prečo.“

Lizarazu z vlastnej skúsenosti dobre vie, že proti Nemecku sa budú chcieť všetci súperi vytiahnuť. „Vydajú zo seba maximum, len aby zdolali úradujúcich majstrov sveta. Človek musí byť silný aj v hlave, aby sa s tým vedel úspešne vyrovnať,“ zakončil francúzsky internacionál pre Bild am Sonntag. Nemecko ovládlo svetový šampionát v Brazílii 2014.

Desailly verí Írom, mohli by sa inšpirovať Grékmi či Dánmi

Futbalový majster sveta aj Európy Marcel Desailly tvrdí, že Írsko by mohlo byť veľkým prekvapením nadchádzajúceho kontinentálneho šampionátu vo Francúzsku, hoci naň v základnej E-skupine čakajú favorizované reprezentácie Belgicka, Talianska a Švédska.

„Svojím spôsobom hry sú schopní pripraviť senzáciu na ich úkor. Určite nepatria medzi kandidátov na celkové prvenstvo, ale môžu sa inšpirovať príkladmi z minulosti – Gréckom 2004 alebo Dánskom 1992. V kvali­fikácii demonštrovali svoju silu. Nedostali veľa gólov, dôležité dali a budú mať mohutnú podporu publika, takže sa môžu cítiť ako doma. Švédov, Talianov aj Belgičanov môžu prekvapiť svojou rýchlosťou, šikovnými ťahmi a hrou vo vzduchu,“ citoval server extratime.ie 47-ročného bývalého obrancu milánskeho AC či londýnskeho FC Chelsea.

Írom patrí v aktuálnom rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) 33. priečka, ich predchádzajúce dve účasti na ME sa zhodne skončili už v skupinovej fáze – v rokoch 1988 aj 2012. Na terajší šampionát postúpili v baráži cez Bosnu a Hercegovinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #UEFA EURO #Bixente Lizarazu #Marcel Desailly