Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci odleteli do Francúzska. Ideme tam s pokorou, vyhlásil Kozák

V pondelok popoludní o 12.30 h prišla na Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave výprava A-mužstva Slovenska, ktorá koncom tohto týždňa - v sobotu 11. júna o 18.00 h súbojom s Walesom v Bordeaux - vstúpi do súťažného diania na XV. majstrovstvách Európy vo Francúzsku (10. júna - 10. júla).

06.06.2016 15:28
Marek Hamšík Foto: ,
Marek Hamšík v odletovej hale bratislavského letiska.
debata (3)

Zverenci trénera Jána Kozáka o 14.00 h odleteli do dejiska európskeho šampionátu s ambíciami pobiť sa o čo najlepší rezultát, aby na šampionáte starého kontinentu účinkovali čo najdlhšie.

V delegácii, ktorá do odletovej haly bratislavského letiska vstúpila v dobre ušitých spoločenských oblekoch (hráči v modrých, tréneri v tmavých), boli všetci nominovaní futbalisti. S výnimkou Tomáša Hubočana všetci zverenci 62-ročného kouča Jána Kozáka mali za sebou tri úspešné vystúpenia v aktuálnom predšampionátovom období, počas ktorého si na konto pripísali dve víťazstvá (s Gruzínskom a Nemeckom zhodne 3:1) a bezgólovú remízu so Severným Írskom. Aj vďaka tomu sériu, v ktorých „kozákovci“ nespoznali chuť prehry, natiahli na osem duelov.

Delegáciu slovenských futbalistov na cestu do Francúzska priamo v útrobách letiskovej budovy spontánne vyprevádzali aj ostatní cestujúci, ktorí v tom čase čakali na svoje lety. Všetci im priali úspech, všetci im želali, aby dobrými výkonmi potešili priaznivcov slovenského futbalu. Tieto žičlivé slová najčastejšie adresovali kormidelníkovi A-tímu Jánovi Kozákovi, ktorého pracovníci slovenských médií najdlhšie zdržali na prízemí odletovej haly.

Viacerí mu pripomenuli najmä fakt, že si účinkovanie na európskom šampionáte zopakuje po dlhých 36 rokoch. Kým v roku 1980 to na ME v Taliansku mal ako tvorivý hráč vtedajšieho československého výberu pod taktovkou Jozefa Vengloša ľahšie, teraz v pozícii hlavného trénera si uvedomuje predovšetkým veľkú zodpovednosť za výkony svojich zverencov.

„Za tých 36 rokov sa futbal v Európe posunul výrazným tempom dopredu. Veľa vecí sa v ňom zmenilo. V Európe pribudli mužstvá, ktoré budú v boji o body na tomto šampionáte veľmi ťažkým súperom,“ reagoval držiteľ bronzovej medaily z ME 1980 v Taliansku na časté pripomínanie jeho účasti na tomto kontinentálnom šampionáte.

„Výhodou nášho mužstva je predovšetkým fakt, že jeho kostra zažila pred šiestimi rokmi majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike. Chlapci odvtedy získali ďalšie skúsenosti, verím, že na šampionáte odohráme kvalitné stretnutia. Verím, že dobrým výkonom potrápime každého súpera, s ktorým si vo Francúzsku zmeriame sily. Preto pred odletom nepociťujem nejakú extra veľkú nervozitu, či napätie. Skôr je to očakávanie a odhodlanie,“ zdôraznil bývalý 55-násobný československý reprezentant a najlepší futbalista Československa v roku 1981.

„Do Francúzska však cestujeme s pokorou. Nečakajú nás tam ľahkí súperi, ale kožu lacno nepredáme. Verím, že chlapci na ihrisku odvedú všetko, čo majú natrénované. Ak to naozaj dokážu, o ich vystúpenie na tomto európskom šampionáte vôbec nemám obavy,“ zdôraznil Ján Kozák.

3 debata chyba