Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anglicku postačí Premier League, Slováci s dvadsiatimi legionármi

Výlučne s hráčmi z najvyššej domácej súťaže Premier League sa predstavia futbalisti Anglicka na blížiacich sa majstrovstvách Európy vo Francúzsku (10. júna - 10. júla).

04.06.2016 14:03
Ján Mucha Foto: ,
Ján Mucha je jedným z trojice hráčov Fortuna ligy, ktorí sú v kádri Jána Kozáka.
debata

V rebríčku, ktorý zohľadňuje počet hráčov z elitnej národnej súťaže v nominácii, patrí Anglicku s 23 futbalistami z Premier League, prirodzene, prvá pozícia medzi účastníkmi kontinentálneho šampionátu 2016. Nasleduje Rusko, ktoré má vo výbere 22 hráčov z domácej ligy a jediného legionára, Romana Neustädtera z nemeckého Schalke 04 Gelsenkirchen. Angličania aj Rusi budú súpermi Slovákov v základnej B-skupine ME. Tréner SR Ján Kozák dal dôveru trom futbalistom z Fortuna ligy – Jánovi Muchovi, Kornelovi Salátovi a Viktorovi Pečovskému – a dvadsiatim hráčom zo zahraničných súťaží. Posledný do partie v „béčku“, Wales, sa bude spoliehať výlučne na legionárov – prevažne tých, ktorí pôsobia v Anglicku – čo je pochopiteľné vzhľadom na nižšiu kvalitu tamojšej národnej dlhodobej súťaže.

Hráči z elitnej domácej ligy tvoria väčšinu aj v kádroch Talianska (18), Ukrajiny, Turecka (po 17), Španielska (14), Nemecka (13) a Maďarska (12). Naopak, len po päť takýchto futbalistov vybrali tréneri Švajčiarska a domáceho Francúzska; Česko ich má deväť, Portugalsko osem, Belgicko a Rakúsko po štyroch. Okrem Walesu majú legionári stopercentné zastúpenie aj v tímoch Írska, Severného Írska a Islandu, podotkol oficiálny web najvyššej českej súťaže Synot ligy.

Zoznam účastníkov ME 2016 podľa počtu hráčov z najvyššej domácej súťaže v nominácii:
Anglicko (23), Rusko (22), Taliansko (18), Ukrajina a Turecko (po 17), Španielsko (14), Nemecko (13), Maďarsko (12), Rumunsko a Poľsko (po 10), Česko (9), Portugalsko (8), Chorvátsko (6), Švajčiarsko a Francúzsko (po 5), Belgicko a Rakúsko (po 4), Švédsko a Slovensko (po 3), Albánsko (2), Wales, Írsko, Severné Írsko a Island (0)

debata chyba
Viac na túto tému: #ME vo futbale 2016