Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S futbalistami sa príde rozlúčiť asi 15-tisíc divákov

Koniec prípravám. Slovenských futbalových reprezentantov už čaká len generálka a potom cesta na premiérový šampionát do Francúzska. Kým sa vydajú na cestu do dejiska finálového turnaja, čaká ich posledný prípravný zápas. V sobotu od 20.45 privítajú Severné Írsko v Trnave.

03.06.2016 19:30
fanúšikovia, futbal, Slovensko - Ukrajina Foto: ,
Slovenskí fanúšikovia počas zápasu proti Ukrajine.
debata

„Je to pre nás generálka na úvodný zápas na šampionáte s Walesom. Hoci ide o prípravu, každý medzištátny zápas sa musí hrať naplno. Nastúpime proti Severnému Írsku, ktoré vyhralo svoju kvalifikačnú skupinu a priamo postúpilo do Francúzska. Aj v príprave malo dobré výsledky, tie potvrdzujú, proti akému súperovi ideme hrať,“ vyhlásil tréner slovenských futbalových reprezentantov Ján Kozák.

Zverenci Michaela O'Neilla už v jedenástich stretnutiach za sebou nenašli premožiteľov, v nich vybojovali šesť víťazstiev a päť remíz. Podľa slovenského kouča majú Severní Íri mužstvo, ktoré hrá veľmi tímovo. „Proti takému súperovi sme chceli hrať, lebo podobný spôsob hry uplatňuje aj Wales, je súdržné, dobre organizované, hrá nadšene, ťažko ho zlomiť. Wales v porovnaní s ním má viac individualít,“ charakterizoval súpera Kozák.

Slováci v tomto roku ešte neprehrali, z doterajších štyroch stretnutí majú dve remízy a dve víťazstvá. Naposledy zdolali Nemecko na jeho pôde 3:1. Kozák informoval, že v porovnaní s týmto zápasom urobí dve zmeny v zostave, chce vidieť na ihrisku Hubočana a Maka, ktorí v predchádzajúcich stretnutiach nemohli hrať – prvý zo zdravotných dôvodov, druhý sa s reprezentáciou uplynulý týždeň nepripravoval, pretože mal ešte povinnosti vo svojom gréckom klube. Šancu dostanú po prestávke akiste aj ďalší hráči kádra. „Uvidíme, aký bude mať zápas priebeh, podľa toho sa zariadim,“ dodal Kozák.

Severní Íri postúpili na šampionát z F-skupiny, keď prehrali len raz a nechali za sebou Rumunsko, Maďarsko, Fínsko, Faerské ostrovy a Grécko. Vo Francúzsku budú proti ním stáť Nemecko, Ukrajina a Poľsko.

Organizátori očakávajú v Trnave vysokú návštevu, podľa doteraz predaných lístkov viac ako 15-tisíc fanúšikov, ktorí sa prídu s reprezentantmi rozlúčiť. „Bol som príjemne prekvapený, koľko ľudí prišlo aj na zápas do Nemecka. Bolo ich cítiť a mám z toho veľkú radosť. Nie je ľahké získať fanúšikov na svoju stranu, ale ľahko ich môžeme aj stratiť. Preto chcem, aby hráči podali v každom stretnutí taký výkon, aby si udržali divákov a chodili v čo najväčšom počte na naše zápasy,“ zdôraznil Kozák.

V aktuálnom rebríčku FIFA sú tímy vedľa seba – Slováci sa v ňom držia na 24. a Severní Íri na 25. mieste. Pre slovenských súperov je to doterajšie maximum.

Sobotňajší súperi sa stretli doteraz tri razy. Slováci boli úspešnejší v kvalifikácii MS 2010, vyhrali doma (2:1) i vonku (2:0). Severní Íri zvíťazili v príprave v Belfaste (1:0) v marci 1998. V prestávke súboja si fanúšikovia pripomenú aj významné futbalové výročie – 40 rokov od triumfu na ME 1976, kde vybojovalo Československo zlaté medaily. Majstri Európy si prevezmú pamätné plakety.

debata chyba