Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šokujúce rozhodnutie UEFA. Finále Ligy majstrov mimo Európy, dohoda s Arabmi za miliardy

Minimálne jedno finále najprestížnejšej klubovej súťaže sveta, Ligy majstrov, sa do roku 2030 bude hrať v Abú Zabí. Európska futbalová únia (UEFA) sa mala dohodnúť s vládou Spojených arabských emirátov na unikátnej spolupráci.

05.12.2023 07:50
Aleksander Čeferin Foto:
Všetko nasvedčuje tomu, že šéf UEFA Aleksander Čeferin (na snímke s kapitánom Manchestru City Ilkayom Gündoganom) bude už čoskoro odovzdávať trofej za víťazstvo v Lige majstrov v Abú Zabí.
debata (8)

Ako informoval španielsky denník OK Diario, UEFA mala s arabskou krajinou podpísať šesťročnú dohodu o spolupráci v hodnote 2,4 miliardy dolárov v rámci boja proti Superlige, Saudskej Arábii a Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA).

V Abú Zabí by sa o ušatú trofej mohlo najskôr hrať v roku 2026. Pre doplnenie, finálový duel v budúcom roku privíta ikonický londýnsky štadión Wembley, v roku 2025 sa uskutoční v Allianz Arene v nemeckom Mníchove.

Patrik Hrošovský Čítajte viac Belgičania sa predbiehajú v štipľavých poznámkach. Do úst si berú aj hernú inteligenciu slovenských futbalistov

Podľa OK Diario trvali rokovania medzi marketingovým tímom UEFA a ministerstvom kultúry a turizmu SAE niekoľko mesiacov a napokon došlo k dohode, ktorú uzavreli prezident UEFA Aleksander Čeferin a predseda vlády SAE Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Čoskoro má byť podpísaný lukratívny šesťročný kontrakt o distribúcii televíznych práv na súťaže UEFA, ktorý bude platný do roku 2030 a súčasne sa má Abú Zabí, mesto ktorému vládne kráľovská rodina Bin Zayedovcov, vyhlásené za jedného z hostiteľov finálového duelu Ligy majstrov.

Španielsky denník uvádza, že tento kontrakt je priamym dôsledkom očakávanej prehry UEFA, v sporte proti klubom, ktoré sa snažia založiť Superligu, pred Súdnym dvorom Európskej únie v Luxemburgu.

Martin Dúbravka Čítajte viac Dúbravkovo šťastie v nešťastí kolegu. Konkurent v Newcastli bude chýbať mesiace, dostane Slovák šancu?

Po vynesení verdiktu by mohli Real Madrid, Barcelona a Juventus Turín, ako traja zakladajúci členovia, dostať voľné ruky na ďalší rozvoj svojho projektu.

Predpokladá sa, že súčasťou budúcej Superligy budú aj štyri kluby zo saudskoarabskej Saudi Pro League a že európske veľkokluby, ktoré sa rozhodnú dať zbohom starému kontinentu, dostanú od Arabov skoro až neobmedzené prostriedky na rozvoj globálnej súčasťou. A to všetko za tichej podpory FIFA.

Preto chce šéf UEFA Alexander Čeferin, ako uvádza španielsky denník, poskytnúť čo najviac peňazí, ešte lepšie podmienky a rozpočet pre Ligu majstrov, aby mala UEFA čo najlepšie karty v boji proti lobistom v konkurenčnej Superlige.

Vladimír Weiss Čítajte viac Mladým nič nedarujem, budem bojovať. Weiss vravel o jedinej spravodlivosti

Zmluva by mala oficiálne uzrieť svetlo sveta začiatkom februára budúceho roka na zasadnutí Výkonného výboru UEFA. Generálny tajomník Dordo Marchetti má v najbližších týždňoch pracovať na čo najrýchlejšej implementácii celej dohody.

Okrem spomínaného finále Ligy majstrov by sa Abú Zabí malo stať pravidelným hostiteľom zápasov európskeho Superpohára, ktorého formát sa má zmeniť. Namiesto doterajších dvoch účastníkov a jedného finálového zápasu sa má počet štartujúcich zvýšiť na štyroch.

Ak by sa informácie OK Diario potvrdili, európsky futbal už nikdy nebude, ako v minulosti. No pod vplyvom lukratívnych finančných možností vlád z krajín Blízkeho východu treba byť v najbližších rokoch pripravený očakávať aj doteraz zdanlivo nemožné.

Nárast trhovej hodnoty slovenských futbalistov Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Niektorí prispeli viac, iní menej. Postup...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #liga majstrov vo futbale #Superliga #Aleksander Čeferin