Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Predbehol veľkoklub, naháňa Galatasaray: Slovan sa šplhá v Európe, zarobil ďalšieho pol milióna

Ťaženie v predkolách, tretie víťazstvo v skupine konferenčnej ligy a istý postup do jarnej časti. Slovan nadväzuje na vlaňajšie úspešné pôsobenie v pohároch, čo sa odzrkadľuje aj v rebríčku európskych klubov.

01.12.2023 13:06 , aktualizované: 05.12.2023 19:47
Juraj Kucka Kyriakos Savvidis Foto: ,
Radosť Juraja Kucku a Kyriakosa Savvidisa po góle na pôde Klaksvíku v konferenčnej lige.
debata

Konkrétne v rebríčku päťročnej klasifikácie všetkých klubov na starom kontinente. V ňom patrí slovenskému majstrovi po štvrtkovom víťazstve nad KÍ Klaksvík 56. miesto a predstihol napríklad aj škótskeho šampióna Celtic Glasgow.

Slovan má aktuálne 30,500 bodu a len jeden stráca na turecký veľkoklub Galatasaray Istanbul. A ďalšie v tejto sezóne konferenčnej ligy môže pridať v poslednom súboji skupiny, prípadne v jarnej časti. Slovan privíta 14. decembra na Tehelnom poli Olimpiju Ľubľana.

Pre zaujímavosť, lídrom spomínanej päťročnej klasifikácie klubov je obhajca triumfu v Liga majstrov, anglický Manchester City (139 bodov), pred druhým Bayernom Mníchov (134 b) a tretím Realom Madrid (121 b).

Generálny riaditeľ Slovana po postupe v EKL
Video
Ivan Kmotrík mladší hovoril po prílete z Faerských ostrovoch o dôležitosti postupu a budúcich plánoch Slovana.

V sezóne 2020/2021, keď počas covidu neodohrali belasí ani zápas a vypadli po kontroverznej kontumácii 0:3 s KÍ Klasvík, získali len 1,5 bodu. V minulom ročníku, v ktorom prevýšili v skupine Bazilej a postúpili priamo do osemfinále si vybojovali bodov 12. A v aktuálnom ročníku ich majú na konte osem.

Treba podotknúť, že klubový koeficient je veľmi dôležitým faktorom v súvislosti s účasťou v predkolách európskych pohárových súťaží. Rozhoduje totiž o tom, či je klub nasadený – čiže má predpoklad dostať pri žrebe papierovo slabšieho súpera.

Juraj Kucka Čítajte viac Kucka je belasý Romulus a Remus, zaslúži si vraj titul futbalista roka. Na nevľúdnom ostrove si ako jediný trúfol na krátky rukáv

Vysoký koeficient sa Slovanu v lete 2024 hodí o to viac, že prestížna Liga majstrov prejde transformáciou a namiesto doterajších 32 bude mať až 36 účastníkov. A jedna miestenka navyše sa ujde aj majstrovskej vetve v predkolách Ligy majstrov. Kým v posledných rokoch bojovalo o štyri pozície osem šampiónov z európskych ligových súťaží, teraz ich bude až desať.

Okrem bodov do koeficientu môže majiteľa Ivana Kmotríka tešiť aj skutočnosť, že víťazstvo na Faerských ostrovoch prinieslo do klubovej pokladnice ďalších 500-tisíc eur. V tejto sezóne tak už Slovan v pohároch zarobil 6,38 milióna. Pre porovnanie, druhý účastník konferenčnej ligy spod Tatier, Spartak Trnava, doteraz získal 3,85 milióna.

Reakcie na výsledky Slovana a Trnavy v EKL Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Ako vnímali výsledky Slovana a Trnavy aj na...
debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Ivan Kmotrík #Európska konferenčná liga