Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pri debute nezabránil vyzlečeniu kráľa do naha. Real spasil Ukrajinec, ktorý môže potopiť Slovákov

Zopár desiatok minút do zápasu. Hráči Realu Madrid sa chystajú na rozcvičku. Čaká ich odveta štvrťfinále Ligy majstrov proti Manchestru City. Jednou z najväčší zbraní hostí je Jude Bellingham.

18.04.2024 12:41
debata

Anglický mág si šnuruje kopačky, zdvíha hlavu a zarazí sa. Zbadá, ako tréner Carlo Ancelotti zíva.

„Tréner, ste unavený?“ opýta sa.

„Hej, som. Tak ma zabavte,“ odvetí taliansky kormidelník.

Ancellotiho zverencom sa to v stredu večer podarilo. Po remíze 1:1 v riadnom hracom čase i po predĺžení a triumfe 4:3 na pokutové kopy postúpili medzi najlepšiu štvoricu Ligy majstrov.

A ako to už býva, najväčším hrdinom – a možno aj Ancelottiho zabávačom – bol brankár. Neznámy Andrij Lunin.

Poradili mu spoluhráči

Príbeh ukrajinského brankára je nevšedný. Ťažko hľadať presný bod, od ktorého môžeme začať jeho rozprávanie. Zrejme najlepšie to bude od konca. O tom, ako proti najlepšiemu anglickému tímu a obhajcovi triumfu v Lige majstrov predviedol osem zákrokov (väčšinu kľúčových) a chytil dva pokutové kopy.

„Som najšťastnejší muž na svete. Chytať za Real Madrid a vyradiť taký klub ako Manchester City je požehnanie. Bol to pre mňa veľký zážitok. Som úplne hotový, tých 120 minút mi dalo zabrať,“ glosoval Lunin pre stránku súťaže.

Red Bull Salzburg Čítajte viac Salzburg sa môže poďakovať Arsenalu, rakúsky tím sa nečakane predstaví na MS klubov

V kariére čelil dovedna 26 pokutovým kopom. V stredu chytil tie s poradovým číslom deväť a desať. Najskôr Bernardovi Silvovi, potom Mateovi Kovačičovi. Úspešnosť zákrokov v tejto disciplíne dosahuje viac ako 38 percent. Teda číslo, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani hádzanárski brankári pri sedmičkách.

„Mal som aj šťastie. Bavili sme sa pred penaltami, že pri jednom z hráčov zostanem v strede. Vybral som si toho správneho – Silvu,“ ozrejmil Lunin.

Pri pokutovom kope portugalského krídelníka zostal stáť v strede a bola z toho penalta, na ktorej sa zabávajú sociálne siete. Tie si všimli, ako ešte pred rozstrelom Luninovi radil náhradný gólman Kepa Arrizabalaga.

„Bola to kolektívna práca. Som spoluhráčom vďačný, veľmi mi pomáhajú,“ usmieval sa Lunin. Niekdajší gólman Chelsea Arrizabalaga pôsobil na Stamford Bridge spoločne Antoniom Rüdigerom.

Stopér Realu tesne pred pokusom Kovačiča (ďalšieho ex-hráča The Blues) Luninovi na diaľku ukázal, že Chorvát bude kopať vľavo. Brankár Realu poslúchol a vyplatilo sa. Paradoxne, Rüdiger a Kovačič boli v Londýne najväčšími priateľmi.

„Museli sme ísť na úplné dno síl, trpeli sme. Skvelá skúsenosť, nezabudnuteľný večer,“ pokračoval Lunin.

Bude čeliť Slovákom?

Sezónu pritom začínal až ako tretí brankár. Maródka spravila inak pokojnému Ancelottimu poriadne vrásky. Všetko sa to začalo už vlani, kedy si jednotka Thibaut Courtois natrhol v auguste krížny väz v ľavom kolene. Vynechal viac ako 200 dní, rehabilitácia a liečba sa vyvíjali veľmi dobre. Až do 19. marca…

„Courtois opustil tréningové ihrisko v slzách,“ reportoval španielsky denník Marca.

Belgický gólman si presne pred mesiacom krížny väz v ľavom kolene roztrhol úplne a s veľkou pravdepodobnosťou zmešká majstrovstvá Európy v Nemecku. Belgičania sú súpermi Slovenska v E-skupine, vzájomný duel odohrajú 17. júna o 18.00 vo Frankfurte.

Aby toho nebolo málo, v novembri 2023 sa na tri týždne zranil Arrizabalaga. Kvôli svalovým problémom sa tak do bránky dostal Lunin. A rodák z Krasnohradu šancu stať sa jednotkou Realu už nepustil.

„Je to najslávnejší klub na svete. Tlak i očakávania sú obrovské, ale verím si,“ vravel ešte pred štvrťfinálovými bojmi s Manchestrom City.

Je prvým Ukrajincom, ktorý si obliekol dres Realu. Zároveň sa núka ďalšia paralela so slovenským národným tímom. Lunin totiž vychytal ťažko skúšanému východnému susedovi postup na tohtoročné Euro v baráži cez Bosnu a Hercegovinu a Island.

ronaldo Čítajte viac Ronaldovi súd odklepol zmrazenú mzdu. Juventus zaplatí portugalskej hviezde milióny

Ukrajinci vyhrali zhodne 2:1 a Lunin odchytal obe stretnutia. Zverenci Francesca Calzonu tak možno 21. júna v Düsseldorfe budú čeliť v bitke o druhú priamu postupovú priečku práve novej hviezde Realu.

„Situácia na Ukrajine je veľmi zložitá. Úprimne, ťažko sa mi trénuje aj sústreďuje na zápasy, keď viem, čo sa doma deje,“ povedal 25-ročný Lunin po postupe cez City na margo ruskej agresie v jeho rodnej krajine.

Vyhodené milióny

Pred sezónou mal iba deväť štartov v drese Realu Madrid. Pritom na Santiago Bernabeu prestúpil už v roku 2018 zo Zorje Luhaňsk. Španielsky veľkoklub zaplatil osem a pol milióna eur, čo sa niektorým fanúšikom či expertom vôbec nepáčilo. Čiastku za tretieho brankára považovali za privysokú.

Nepresvedčilo ich ani to, že v roku 2016 si ako 17-ročný pripísal debut v najvyššej ukrajinskej súťaži. Dres FC Dnipro Dnepropetrovsk si však neobliekal dlho. Klub mal finančné problémy, skončil v nútenej správe a bol preradený do tretej ligy.

SR Bratislava šport futbal EL play off 1 Slovan Limassol Čítajte viac Do pekla s Ruskom! Hviezda majstrovského Slovana reagovala na protesty v rodnom Gruzínsku

Lunin i ďalšie opory si mohli hľadať nové angažmány. Z Luhaňska sa opäť sťahoval veľmi rýchlo. Po jednej sezóne zamieril do Realu.

„Taký klub sa neodmieta. Čaká ma dlhý a náročný proces, ale som trpezlivý a sebavedomý. Počkám si na svoju šancu,“ vravel po prestupe Lunin.

Neprichádzala a neprichádzala…

A tak nasledovali hosťovania. Leganes či Real Valladolid, kde predčasne skončil a šiel do druholigového Realu Oviedo. Debutu sa v Reale dočkal až po dva a pol roku. A bola z toho hanba.

Madridčania vypadli v španielskom pohári s CD Alcoyano. Treťoligista postúpil do osemfinále po tom, čo doma vyhral 2:1 po predĺžení. Duel pritom dohrával s desiatimi hráčmi.

„Madrid napísal jednu z najhanebnejších kapitol vo svojej histórii. Alcoyano vyzlieklo kráľa do naha, Real stratil česť,“ napísal denník AS.

Ani to však Lunina nezlomilo a postupne sa so šťastím dopracoval do bránky Realu. Odvtedy nesklamal a spomínané vyhodené milióny v stredu v Manchestri splatil. Najbližšie týždne v Lige majstrov ukážu koľkonásobne.

Krásna dcéra trénera Príža St. Germain Sira Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Prečítajte si zaujímavosti o krásnej dcére...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba