Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Presvedčil aj Škriniara. Calzona ratuje Neapol, šéf SSC ho motivuje miliónmi

Na lavičke slovenskej reprezentácie prehral v úvodných 14 zápasoch v pozícii hlavného kouča len trikrát. Pri debute v septembri 2022 na Štadióne Antona Malatinského v Trnave s Azerbajdžanom 1:2 a dvakrát v napokon úspešnej kvalifikácii majstrovstiev Európy 2024 s Portugalskom (0:1 na Tehelnom poli a 2:3 v Porte). Inak schádzali jeho zverenci vždy z trávnika minimálne s remízovým rezultátom.

11.03.2024 16:07 , aktualizované: 16:47
Italy Soccer Champions League Foto: ,
Francesco Calzona ako tréner Neapola v zápase proti Barcelone.
debata (3)

Zdá sa, že slovenský recept si Francesco Calzona preniesol aj do Neapola. Hoci v piatich dueloch ešte neprehral a herný prejav sa zlepšuje, pod Vezuvom majú s dvoma výhrami a tromi remízami od spokojnosti ďaleko. Avšak…

„Neapol čaká kľúčový duel, ktorý mnohé ukáže,“ napísala La Gazzetta dello Sport na margo utorňajšej odvety osemfinále Ligy majstrov Barcelona – Neapol.

Ďalšie zakopnutie

Práve proti katalánskemu gigantovi Calzona debutoval v pozícii hlavného kouča SSC. Neapolčania na Štadióne Diega Maradonu nesklamali, ale ani neoslnili. Remíza 1:1 však znamená, že večer bude na Nou Campe všetko otvorené.

„Čaká nás náročný zápas. Rešpektujeme silu súpera, pred Barcelonou však nemáme strach. Aj my máme svoje kvality a urobíme všetko pre to, aby sme sa dokázali presadiť našimi zbraňami,“ uviedol Calzona po piatkovej ligovej remíze 1:1 s FC Turín.

Patrick Ittrich Čítajte viac Rozhodovali sekundy. V Nemecku je hrdinom rozhodca, ktorý zachránil život počas zápasu

V priebežnej tabuľke najvyššej talianskej súťaže sú jeho zverenci na 7. priečke. Neapol v piatok viedol gólom Chviču Kvaraccheliju zo 61. minúty, no na opačnej strane o tri minúty neskôr vyrovnal "nožnicami“ striedajúci Antonio Sanabria.

Práve bývalá hviezda Dynama Batumi bola v posledných dňoch najskloňovanejším hráčom „Partenopei“.

"Kvara je majster. Na trávniku vždy ukáže to, čo predvádza na tréningu. Súpera sme drvili, ale nedočkali sme sa víťaznej odmeny. Nemám však chlapcom čo vyčítať.

Výkon bol dobrý, dva stratené body mrzia. Ak však budeme predvádzať takú intenzitu na trávniku, je len otázka času, kedy sa výsledky dostavia," doplnil Calzona.

Posadil hviezdy

Podobné slová používal aj po príchode na slovenskú lavičku. A nakoniec v kvalifikácii vyhral z desiatich zápasov sedem, raz remizoval a dostal národný tím na ME 2024. Hráči naznačili, že si vybudoval rešpekt.

„Má prirodzenú autoritu. Je férový, na tréningoch pracuje veľmi dlho. Myslím, že sa jeho práca prejaví,“ naznačil obranca Peter Pekarík.

„Zásadný rozdiel vidím v tom, že chce s nami hrať ofenzívnejší futbal, na ktorý sa lepšie pozerá. Veríme tomuto systému,“ pridal sa kapitán Milan Škriniar.

Núka sa ďalšia paralela s Neapolom. Po príchode do mužstva sa nebál posadiť najväčšie hviezdy – Kvaraccheliju a Victora Osimhena.

Marin Pongračič a Thomas Henry Čítajte viac Slováci svedkami škandálu: Tréner stratil nervy, hlavičkou zložil spoluhráča Dudu a Suslova

Gruzínec a Nigérijčan po famóznej uplynulej sezóne išli s formou dole. Calzona to vycítil a tak ich v prvom súboji proti Barcelone či pri debute v lige proti Cagliari vystriedal.

"Victor nebol v najlepšej forme. Vrátil sa z Afrického pohára národov a pracuje na zlepšení formy. Kvara mal taktiež problémy. Keď išli dole z ihriska, nereptali, nerobili zlú krv v kabíne. Sklonili hlavy a začali drieť.

Nie som blázon. Bez takých futbalistov ako sú Kvaracchelija a Osimhen sa naše výsledky nezlepšia. Ak však vidím, že nestíhajú, musím tam poslať čerstvých hráčov," vysvetľoval kouč.

A keď prišiel jeho premiérový triumf v úlohe hlavného kormidelníka Neapola – 6:1 nad Sassuolom – talianske médiá Calzonu pochválili.

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Veľký prehľad platov: Slovensko výrazne zaostáva. Koľko berú v Česku či Poľsku, a čo hviezdy Premier League?

"Ani nežmurkol, posadil dve hviezdy a Neapolu to pomohlo,“ napísal denník Corriere Dello Sport.

„Nebojí sa novej pozície. Nie je ľahká. Mužstvo, ktoré vlani získalo titul, sa v aktuálnej sezóne spoznáva len veľmi ťažko. Ak ho Calzona vráti do hry, zaslúži si pochvalu,“ pridal sa La Gazzetta dello Sport.

Pochvala vždy poteší a Taliani ňou nikdy nešetria. Všetko sa však môže veľmi rýchlo zmeniť. Stačí, ak Calzona s Neapolom vypadne v utorňajšom šlágri z Ligy majstrov. Ak však postúpi, okrem chvály ho so zverencami čaká aj štedrá odmena.

Prezident klubu Aurelio de Laurentiis totiž sľúbil, že v prípade postupu hráčom i členom realizačného tímu vyplatí desať miliónov eur.

Priemerné platy futbalistov v európskych súťažiach Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Na nasledujúcich stránkach zistíte priemerný...
Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #SSC Neapol #Francesco Calzona