Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovanu dnes pomôže už iba supervýkon. A veľký zázrak. Pár klubov sa už v minulosti vyhrabalo z podobne beznádejnej situácie

Pred týždňom dostali poriadny výprask. Po sľubnom začiatku v druhom polčase totálne prepadli. Aj preto dnes musia futbalisti Slovana Bratislava v odvetnom zápase proti Sturmu Graz mazať veľké manko.

22.02.2024 07:50
Rakúsko SR Futbal EKL Slovan play off o osemfinále Foto: ,
Na snímke fanúšikovia ŠK Slovan Bratislava pred prvým zápasom play off Európskej konferenčnej ligy v Grazi.
debata (2)

Slovenský majster prehral minulý štvrtok v Grazi 1:4. Ak sa chce pozrieť do osemfinále Európskej konferenčnej ligy, musí dnes vyhrať minimálne o tri góly.

Je to veľké futbalové sci-fi, hoci história si pamätá aj na také.

Belasí chcú bojovať

Zápasy v domácej súťaži a na európskej scéne sú dva odlišné svety. Zatiaľ čo Slovan neohrozene kráča za obhajobou titulu a súperom pritom rozdáva futbalové nádielky, nedávny zápas v metropole Štajerska bol preňho veľkým vytriezvením.

Belasí vzdorovali iba v úvodnom polčase, potom boli fackovacím panákom. Tak, ako v nedeľu Zlaté Moravce, ktoré si z Tehelného poľa odniesli rovnakú prehru 1:4.

Video

Slovan ukázal v Rakúsku odvrátenú tvár. Prestarnutý tím už v druhom polčase súperovi nestíhal a keď striedajúci Vladimír Weiss ml. po desiatich minútach na ihrisku zopakoval jeden zo svojich úletov, nebolo o čom.

„Ospravedlnil sa, no nie všetko sa dá ospravedlniť. Ťažko ho zmením, po niekom to zdedil,“ vrátil sa včera Weiss st. ku skratu svojho syna.

Aj kvôli nemu na bratislavský tím čaká ťažko splniteľná úloha. Sturm má mladý, rýchly a technicky dobre vybavený tím. Podľa portálu Transfermarkt je jeho hodnota tri a polkrát väčšia ako má Slovan.

„Ale budeme bojovať. Aj keď máme úzky káder. Keby sme toto zvrátili, bolo by to na hranici zázrakov. Budeme bojovať pred našimi skvelými divákmi,“ sľubuje pred duelom tréner Slovana Vladimír Weiss starší.

Nič iné mu ani nezostáva.

Pred týždňom bol po zápase zaskočený. Bránil svoj tím i vlastného syna, ktorý ho „potopil“. Prehru bral na seba s vysvetlením, že zle striedal. Pravdou však je, že Sturm mal od začiatku druhého polčasu opraty vo svojich rukách. Zdalo sa, že je to aj výsledkom jednoznačnej fyzickej prevahy.

Jedenástka Slovana bola v priemere výrazne staršia.

Vladimír Weiss st. Čítajte viac Premohol ma otcovský cit, vravel Weiss zatiahnutým hlasom. Pozrite sa, ako vysvetľoval zbytočné vylúčenie svojho syna v Grazi

Luxemburský žolík

Azda jediným svetlým momentom stretnutia v Grazi bol z pohľadu Slovana útočník Gerson Rodrigues. Luxemburčan dal gól belasých a aj v závere, keď sa zdalo, že jeho spoluhráči už nevládzu, behal, burcoval a snažil sa.

Útočník, ktorý prišiel v zimnom prestupovom období z Dynama Kyjev na hosťovanie ako náhrada za Aleksandra Čavriča, dal dva góly aj v nedeľu Zlatým Moravciam. Boli to už jeho tretí a štvrtý presný zásah v treťom stretnutí, pričom nie vždy nastúpil od začiatku.

Ak má teda Slovan v odvete so Sturmom ešte o niečo hrať, potom musí svoju formu potvrdiť.

„V zápase so Zlatými Moravcami som sa cítil výborne. Potreboval som byť fyzicky pripravený na štvrtok, preto mi takáto minutáž padla veľmi vhod. Stále verím, že to s Grazom môžeme zvládnuť, dáme do toho maximum,“ povedal 28-ročný rodák z portugalského Pragalu, ktorého veľmi chválil aj tréner Weiss st.

Slovan bude hrať dnes pred zaplnenou kulisou. Lístky na zápas sa z veľkej časti rozpredali ešte pred úvodným duelom v Rakúsku.

Ladislav Borbély Čítajte viac Futbalová bigamia, reaguje Borbély na správy, že Calzona povedie aj Neapol. Reprezentácia vraj bude len doplnková aktivita

„Potrebujeme fanúšikov v každom zápase bez ohľadu na to, s kým hráme. S nimi sme totiž silnejší, či už doma alebo vonku. Všetci sa tešíme na štvrtok, určite bude skvelá atmosféra,“ doplnil pre oficiálnu klubovú stránku Rodrigues.

V podobnom duchu sa niesli aj slová skúseného gruzínskeho stopéra Gurama Kašiu: „Potrebujeme zázrak. A k nemu sú nevyhnutné všetky ingrediencie – stopercentný výkon, nasadenie, fanúšikovia i kúsok šťastia. Preto všetci veríme, že diváci zaplnia štadión a spoločne do toho pôjdeme naplno,“ povedal.

Trikrát Barcelona

Potrebujeme zázrak, spojenie, ktoré sa dnes opakuje v kabíne Slovana. Tie sa však v zápasoch európskych pohárov z času na čas udejú.

Slovan musí zmazať trojgólové manko, no Barcelone sa v sezóne 2016/2017 podarilo odvrátiť aj štvorgólové. Z Paríža si vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov priniesla výprask 0:4.

Francesco Calzona Čítajte viac Slováci Calzonovi pomohli dostať sa do povedomia, uznáva taliansky novinár. Ak by to tak zostalo aj po Eure, bude to devalvácia repre, vraví Borbély

A čo sa stalo o dva týždne?

Katalánci doma rozobrali milionársky tím 6:1 a spomínané stretnutie dostalo aj svoje meno: La Remontada (v preklade Návrat, pozn. red). „Nevedel som, či sa mi to len sníva. Nikdy predtým som nepočul takýto hukot,“ zaspomínal si hráč Barcelony Sergi Roberto na veľký obrat.

Trojgólový deficit sa v LM podarilo klubom zmazať ešte trikrát – dvakrát bola pritom opäť Barcelona. V sezóne 2017/2018 síce doma zdolala AS Rím 4:1, no vonku prehrala 0:3 a na základe pravidla o strelených góloch na pôde súpera sa z pohára porúčala.

O rok neskôr jej niečo podobné vyparatil Liverpool. Darmo si s ním doma poradila 3:0, keď o dva týždne na Anfield Road vyfasovala 0:4.

Na začiatku milénia sa o veľký obrat postarala aj španielska La Coruňa proti milánskemu AC (1:4 a 4:0).

Novinári včera Weissovi st. pripomenuli, že žiadny slovenský tím sa v minulosti z trojgólového manka v európskych súťažiach nedostal.

„Možné je však všetko. Motiváciu máme, ľudia nás poženú na hranicu našich schopností. Dáme do toho všetko. Musíme hrať tak, aby nás ľudia po zápase vytlieskali. To je motto,“ nevšíma si štatistiku skúsený kouč.

Jedno je teda isté: ak dnes Slovan dokoná futbalový zázrak, zapíše sa do dejín klubu. Ak nie, zostane mu jediné – dokráčať za ligovým titulom a o rok sa pokúsiť zájsť ešte ďalej.

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček najlepšie zarábajúcich...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sturm Graz