Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Urážal matky Macedónčanov, anjel z neho nebude. Mourinho označil zlatého chlapca z Viedne za decko

Traduje sa, že už ako žiak vo viedenskej lavici ťažko zvládal balkánsky temperament. Nad knihami nevynikal, ale na školskom dvore sa mu s futbalovou loptou vyrovnal málokto. Pravda, aj tam bola horúca srbská krv často na bode varu.

21.02.2024 12:57
Marko Arnautovič Foto:
Marko Arnautovič z Interu Miláno.
debata (2)

Marko Arnautovič sa ani dva mesiace pred 35. narodeninami – hoci to viackrát otvorene deklaroval – nezmenil. V dobrom i zlom to potvrdil v utorňajšom prvom zápase osemfinále Ligy majstrov.

Rekordér v počte štartov (111) v drese Rakúska dal jediný gól Interu Miláno pri domácom triumfe 1:0 nad Atléticom Madrid.

„Som taký šťastný… Mrzí ma, za akých okolností som šiel na trávnik. Je mi ľúto Marcusa (Thurama, pozn.). Nechcete striedať kolegu, ktorý sa zraní. Avšak, to sú moje šance. Prísť a byť rozdielový,“ povedal Arnautovič po zápase.

Problémový v lavici aj na ihrisku

Spoločne s bratom Danijelom začali s futbalovou kariérou na konci druhého milénia vo Floridsdorfer AC. Lenže za šesť sezón vymenil päticu klubov. Dôvod bol zakaždým rovnaký. Arnautovič je problémový. Vedeli to aj v Enschede.

V roku 2006 sa rozhodli prižmúriť oko nad Arnautovičovou horúcou hlavou a staviť na jeho silné stránky. Silu, rýchlosť, zakončenie, vytrvalosť a buldodžiu povahu. Lenže ani majstri vo výchove mladých talentov si s Arnautovičom nevedeli dať rady.

Dominik Szoboszlai Čítajte viac Boj s časom. Klopp sa vyjadril k návratu hviezdneho Maďara. Stihne finále proti Chelsea?

Holandskom otriasol prípad Ibrahima Kargba z Willem II Tilburg. Arnautoviča obvinil z rasistických urážok, ale tamojšia futbalová asociacia nenašla žiadny dôkaz o tom, že sa hviezdička Twente previnila.

Každopádne, v roku 2009 sa prvýkrát dostala do Interu Miláno. Arnautovič odohral len tri zápasy a odišiel s nepríjemnou nálepkou od trénera Josého Mourinha.

„Marko je skvelý chlap, ale má prístup ako malé decko,“ vyhlásil portugalský kouč. A čo-to o charaktere Arnautoviča naznačil aj niekdajší kapitán Werderu Brémy Torsten Frings. Bývalý nemecký reprezentant označil Arnautoviča za arogantného.

Nakoniec však Arnautoviča z rasistických urážok usvedčili počas majstrovstiev Európy v roku 2021. Rakúšania zdolali Severné Macedónsko 3:1 a dosiahli prvú výhru na veľkom turnaji od roku 1990. Dojem z kvalitného výkonu a ešte lepšieho výsledku pokazilo správanie Arnautoviča, ktorý uzavrel skóre na 3:1.

Súčasťou jeho búrlivej oslavy gólu boli aj urážlivé slová na adresu matiek Macedónčanov, ktoré kričal na adresu súperov Egzona Bejtulaia a Ezgjana Alioskiho.

Ich obsah sa nepáčil ani rakúskemu kapitánovi Davidovi Alabovi, ktorý pribehol k spoluhráčovi a snažil sa ho umlčať. Arnautovič si od UEFA vyslúžil jednozápasový dištanc.

Chlapík, s ktorým sa nenudíte

V domácich dueloch Ligy majstrov strelil len dva góly. V sezóne 2010/11 v drese Werderu do siete Interu a v utorok pri najtesnejšom triumfe Nerrazzuri proti Atléticu (1:0).

Pred úspešnou dorážkou šance kapitána Lautara Martíneza však zahodil dve väčšie príležitosti. Pri jednej chcel „zamachrovať“ a zakončoval bez toho, aby sa pozeral do bránky. Lopta letela mimo.

Poppy Millerova Čítajte viac Calzona sa má na čo tešiť, spovedať ho bude jedna z najkrajších moderátoriek v Taliansku. Pred jej mikrofónom už stáli viaceré svetové hviezdy

"Bolo to arogantné a úplne zbytočné. Mohol to rozhodnúť skôr. Arnautovič mal na zápas zásadný vplyv. Je tak trochu čudák, ktorý bol v Interi s Mariom Ballotellim a Zlatanom Ibrahimovičom.

Týchto troch by som nechcel mať v jednej kabíne. O Markových kvalitách však nemôžeme polemizovať," povedal expert TNT Sports Michael Owen.

Podľa panelu technických delegátov UEFA Arnautovičov výkon zmenil kurz zápasu vďaka výbornému pohybu, vytváraniu príležitostí a taktiež víťaznému gólu. Kredit mu prisúdili aj tréner Simone Inzaghi či spoluhráč Carlos Augusto.

„Som za Marka veľmi šťastný, lebo na tréningoch neskutočne drie,“ povedal Inzaghi. „Je to skvelý chlapík, s ktorým sa nenudíte. Prajem mu to,“ pridal sa brazílsky ľavý obranca.

Vo všeobecnosti je Arnautovič vo futbalovej kabíne obľúbený. Druhý najlepší strelec rakúskej reprezentačnej histórie – dal 36 gólov, na lídra Toniho Polstera mu chýba 8 presných zásahov – je označovaný za zlaté dieťa tamojšieho futbalu, ale aj problémového chlapca.

Niekdajší tréner Andreas Herzog ho nazval najlepším rakúskym hráčom za posledných 30 rokov. A čo o sebe tvrdí problémový veterán?

„Nikdy som nebol anjel a ani ním nebudem. Narodenie detí ma vrátilo na zem, ale niekedy je oheň vo mne skrátka silnejší.“

Zaujímavosti o Kylianovi Mbappém Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Zdá sa, že je hotovo. Jeden z najočakávanejších...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Inter Miláno #Marko Arnautovič