Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na jar si zahrajú prestížnu pohárovú súťaž traja Slováci, Dúbravka zažil paradox. Najväčšie sklamanie Ligy majstrov? Dva anglické kluby

V reprezentácii sú kamaráti. V stredu večer však na diaľku bojovali o postup do vyraďovacej fázy Ligy majstrov. Slovenskí futbalisti Milan Škriniar a Martin Dúbravka pôsobia v kluboch, ktoré vlastnia miliardári z Arábie. Tí očakávajú, že im stovky miliónov eur, ktoré do klubov pumpujú, prinesú úspech nielen v domácich súťažiach, ale aj v pohárovej Európe.

14.12.2023 16:01
Nemecko futbal LM 6. kolo F Skupiina Foto:
Milan Škriniar v zápase PSG proti Borussii Dortmund.
debata

V F-skupine lukratívnej súťaže bojovali v záverečnom kole o postup na diaľku Newcastle a Paríž St. Germain. A išlo o dramatickú zápletku so šťastným koncom pre francúzsky tím, za ktorý odohral celý zápas Škriniar.

"Dostali sme sa do osemfinále, pokračujme v dobrej práci. Ďakujeme za podporu,“ napísal reprezentačný kapitán na sociálnej sieti Instagram.

Slovensko tak bude mať na jar trojnásobné zastúpenie v najprestížnejšej európskej futbalovej súťaži – okrem Škriniara si v osemfinále zahrajú aj Stanislav Lobotka z Neapola a Denis Vavro z Kodane.

Budú to mať s nami ťažké

Newcastle, ktorý nastúpil v bránke s Dúbravkom, viedol po prvom polčase na domácom trávniku nad AC Miláno 1:0. O presný zásah sa postaral Brazílčan Joelinton a v tej chvíli boli Angličania postupujúcim mužstvom.

Po zmene strán však slovenského brankára prekonali Američan Christian Pulisic a v 84. min aj Nigérijčan Samuel Chukwueze.

Video

V paralelne hranom súboji v Dortmunde na gól domáceho Karima Adeyemiho odpovedal iba 17-ročný Warren Zaire-Emery.

Z dvojice osembodových tímov (AC Miláno, PSG) sa z postupu tešili Parížania vďaka lepším vzájomným zápasom.

„Stále žijeme a nemyslím si, že budeme ľahké sústo pre akéhokoľvek súpera v ďalšom kole. Budú to mať s nami ťažké, hoci sme skončili v skupine na druhom mieste,“ vraví tréner PSG Luis Enrique.

Hrdina parížskeho tímu upozorňuje na to, v čom sa musí so spoluhráčmi výrazne zlepšiť v ďalšej fáze sezóny.

„Utvorili sme si množstvo šancí, ale ich premieňanie je pre nás problém. Musíme na tom popracovať v Lige majstrov aj domácej súťaži,“ konštatuje Zaire-Emery.

Paradox v Newcastli i Dortmunde

Po skončení zápasov nastala paradoxná situácia. Zatiaľ čo v Dortmunde sa obe mužstvá radovali, v Newcastli obe smútili.

Newcastle hral v Lige majstrov po dvadsiatich rokoch a na dosah mal senzačný postup, ktorý mu unikol v hodine dvanástej.

Nešťastný z toho bol aj Dúbravka, ktorý odchytal po zranení Nicka Popa tretí zápas za sebou, pričom všetky jeho tím prehral. Skúsený slovenský brankár v nich inkasoval dovedna deväť gólov.

Najvyťaženejší futbalisti v roku 2023 Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Rebríček je zostavený bez brankárov, len z...

„Pôsobí to na nás devastačne. Na trávniku sme nechali všetko a nemáme sa za čo hanbiť. Musíme sa z tejto situácie poučiť, aby sme v budúcnosti lepšie zvládali podobné momenty,“ vraví tréner anglického mužstva Eddie Howe.

Jediný strelec Newcastlu Joelinton netajil po vyradení sklamanie.

„Hrali sme dobre a v potrebnom tempe. Potrestali nás však za nepremenené šance. Liga majstrov nie je len tak náhodou najkvalitnejšia súťaž s najlepšími hráčmi,“ konštatuje.

Vlaňajší semifinalista z Milána aj napriek víťazstvu na pôde anglického celku skončil na treťom mieste.

„Sme sklamaní, zaslúžili sme si viac ako len pokračovanie v Európskej lige. Mali sme využiť naše šance v ostatných zápasoch,“ hodnotí tréner Milánčanov Stefano Pioli.

Známi sú všetci postupujúci

Spomedzi šestnástich účastníkov osemfinále LM má najpočetnejšie zastúpenie španielska La Liga vďaka štvorici Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid a San Sebastián. Dokonca všetky štyri španielske mužstvá svoje základné skupiny vyhrali.

Nemci majú vo vyraďovacej časti tri tímy. O postup a štedré prémie zabojujú Bayern Mníchov, Borussia Dortmund a RB Lipsko. Troch zástupcov majú aj Taliani. Osemfinále si zahrajú Inter Miláno, SSC Neapol aj Lazio Rím.

20. Ľuboš Micheľ Čítajte viac Vojna na Ukrajine? Ich futbalu to len prospieva, vraví legendárny rozhodca Micheľ. Prezradil, ako funguje lobing veľmocí

Farby anglickej Premier League bude hájiť dvojica Manchester City a Arsenal Londýn a po jednom postupujúcom majú Francúzi (Paríž St. Germain), Holanďania (PSV Eindhoven), Portugalčania (FC Porto) a Dáni (FC Kodaň).

Zrejme najväčším prekvapením z negatívneho hľadiska boli anglické kluby Manchester United a Newcastle.

Vo svojich skupinách obsadili posledné štvrté miesto a nezabezpečili si ani jarné pokračovanie vo vyraďovacej časti Európskej ligy.

Žreb osemfinále Ligy majstrov je na programe v pondelok na poludnie.

Najdivokejšie účesy futbalistov Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Niektorí futbalisti nepútajú pozornosť iba...
debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Dúbravka #liga majstrov vo futbale #Mian Škriniar