Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majstri trénerského remesla rozohrajú anglickú šachovú partiu

Pod riedko osídleným čelom je vedomostí na rozdávanie. Obaja sú si v rôznych veciach podobní i veľmi odlišní. Traduje sa o nich, že sú nadpriemerne inteligentní. Keď ich znalosti zúžime na rozmer futbalového ihriska, sú z nich géniovia.

28.05.2021 21:00
Britain Soccer Premier League emerson Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Finále Ligy majstrov je vždy veľký futbalový sviatok. Dnes večer (21.00) sa v Porte odohrá jeho ďalší diel. Premiérovo v tejto fáze a na najprestížnejšom fóre proti sebe nastúpia Manchester City a Chelsea Londýn. Značky s bohatou históriou, ktorým však museli v boji o post veľkoklubov pomôcť petrodoláre, respektíve ruble.

Motívov pred anglickým finále – ďalším po dvoch rokoch (v 2019 zvíťazil Liverpool 1:0 nad Tottenhamom) – je niekoľko. Ten trénerský medzi Pepom Guardiolom a Thomasom Tuchelom je veľmi výrazný. Obaja bez ohľadu na španielsky temperament i nemeckú zdržanlivosť milujú góly a držanie lopty. A vo svojom remesle sú veľkí fachmani.

„Bude to ako šach, len niekoľkokrát zrýchlený. Neviem sa dočkať. Nepredpokladám, že to bude pomalá a opatrná partia,“ nádejá sa Rio Ferdinand.

Z dna na vrchol?

Legendárny stopér a dnes expert BT Sport bol jedným z mnohých, ktorí Tuchelovu záchrannú misiu v Londýne zatracovali. Čakalo sa, že sa skončí skôr ako sa vôbec začne, lebo v mladej mašine Chelsea to škrípalo.

Navyše, ani sám Tuchel neplánoval návrat k trénovaniu tak skoro. Štyri dni po Vianociach rodáka z Krumbachu vyhodili mecenáši z parížskeho Saint-Germain. Dôvodom boli nezhody so športovým riaditeľom Leonardom.

Tuchel si rád púšťa jazyk na špacír. Nebojí sa otvorene kritizovať hráčov i vedenie klubu po slabých výkonoch na ihrisku, respektíve na prestupovom trhu. Za necelé dva roky odkoučoval pod Eiffelovou vežou 127 zápasov. V priemere získal vynikajúcich 2,35 bodu za zápas. Nepomohlo to.

„Plánovali sme si dať s mojím tímom pauzu. Byť trochu mimo diania a s rodinou. Chceli sme počkať do leta na nejakú ponuku. Keď sa však ozvala Chelsea, rýchlo sme plány zmenili,“ priznal Tuchel.

Hakim Ziyech strieľa prvý gól Chelsea v súboji... Foto: SITA/AP, Martin Rickett
Hakim Ziyech, Chelsea Hakim Ziyech strieľa prvý gól Chelsea v súboji s Manchestrom City.

Víťaza Ligy majstrov z roku 2012 prebral v dezolátnom stave. Množstvo nových a neskúsených hráčov hralo pod svoje možnosti. Predošlý tréner Frank Lampard nedokázal výkonné kolieska správne poukladať a v januári sa s milovaným klubom predčasne rozlúčil.

Odvtedy sa Chelsea vytiahla z deviateho miesta v Premier League na štvrté. Dostala sa do finále FA Cupu, neuspela po prehre 0:1 s Leicestrom. Dnes v Porte má šancu po deviatich rokoch znovu zasadnúť na európsky trón. Tuchel sa navyše stal prvý trénerom v histórii, ktorý sa do finále LM dostal dva roky po sebe s dvoma rozdielnymi mužstvami.

„Lamparda som ako hráča obdivoval, lenže ako tréner vynechal niekoľko dôležitých krokov, aby sa mohol stať kormidelníkom veľkého klubu. Nebol na takú prácu pripravený. To u Tuchela neplatí, je vynikajúci,“ porovnával stredopoliar Jorginho.

31 trofejí za 13 rokov

Napriek tomu, že so svojimi spoluhráčmi na ceste do finále vyradil oba madridské celky (Atlético v osemfinále, Real v semifinále), ich triumf by bol prekvapením. Kým mladíci Chelsea ešte len chcú vybudovať dynastiu, v Manchestri je hotová.

„Chýba jej už len posledný krok. A ten býva najnáročnejší. Roky sme niečo budovali a chystali sa na tento moment. Sme pripravení,“ povedal Guardiola.

Hoci len v januári tohto roka oslávil päťdesiatku, už ho pasujú za najlepšieho trénera v histórii. V závere hráčskej kariéry si robil poznámky. Chcel sa stať trénerom.

„Táto robota nie je pre každého, ale ja tak milujem ihrisko, že sa od neho neviem vzdialiť. Moja žena naň niekedy žiarli,“ smial sa charizmatický Katalánec.

Prvý trénerský kontrakt mu začal plynúť 1. júla 2007. Barcelonské béčko však viedol len pol roka. Presne o rok neskôr – 1. júla 2008 – prekvapilo vedenie Barcelony menovaním Guardiolu do funkcie. Odvtedy mu slovo zlyhanie veľa nehovorí. Za 701 zápasov na lavičke Barcelony, Bayernu Mníchov a City získal 31 trofejí.

Na tú najcennejšiu čaká presne desať rokov. Na Guardiolove pomery až nezvyčajne dlho…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manchester city