Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan ide do solúnskeho pekla. S náskokom i nádejou

Búrlivá atmosféra. Vášniví diváci. Silný súper. Veľký boj.

29.08.2019 07:00
Myenty Abena Foto: ,
Slovan si z prvého zápasu odviezol do Solúna jednogólový náskok. Bude mu to stačiť?
debata

To všetko čaká futbalistov Slovana Bratislava v Solúne. Tretí raz sa budú uchádzať v 4. predkole o účasť v skupine Európskej ligy. Najskôr ich zastavil Ajax Amsterdam. O dva roky neskôr dobyli slávny Rím.

Ďalší pokus po dobytí Ríma

Sedem rokov po vyradení rímskeho AS stojí slovenskému majstrovi v ceste grécky PAOK Solún. Paralelu s úspešným meraním síl s talianskym veľkoklubom si uvedomovali len niektorí súčasní futbalisti.

Aj v auguste 2011 Slovan v prvom zápase trochu nečakane jedným gólom zdolal rímskeho súpera a potom na Olympijskom štadióne v hlavnom meste Talianska zavŕšil senzáciu. Belasí aj teraz vedú po prvom stretnutí 1:0.

„Vtedy som bol vo veku, keď som chodil podávať na Slovan lopty. Mám viacerých známych, ktorí mi vravia, že história sa bude opakovať. Keď sa to mohlo podariť s AS Rím, podarí sa to aj so Solúnom. Neželám si nič iné, len aby mali pravdu,“ vraví pred odvetou bratislavský brankár Dominik Greif.

Zdôrazňuje, že z prvého zápasu si priviezli do Grécka dobrý výsledok. „Stále je to podľa mňa 50:50. Teraz musíme na ihrisku odovzdať všetko, čo je v nás. Za seba môžem povedať, že urobím maximum, aby sme si udržali na našom konte nulu. To by nám stačilo na postup do skupiny,“ pokračoval mladý brankár, ktorý jediný nastúpil v súboji s PAOK-om a o tri dni neskôr nechýbal ani v zostave so Žilinou.

Ligový súboj so súperom z čela tabuľky belasým nevyšiel úplne podľa predstáv, vybojovali v ňom len remízu (1:1).

Šláger 6. kola Slovan - Žilina Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zápas dvoch najlepších tímov aktuálneho ročníka...

PAOK odštartoval ligu víťazne

V ňom nechal tréner Ján Kozák mladší oddychovať – okrem Greifa – všetkých ostatných hráčov, s ktorými ráta v odvete.

Grécky tím zvolil iný prístup. Ich nový kouč Abel Ferreira, ktorý prevzal mužstvo v lete a v Bratislave ho viedol len v treťom súťažnom stretnutí, poslal v nedeľu v zápase gréckej ligy s Panaitolikosom na ihrisko až ôsmich hráčov, ktorí nastúpili v základe aj v Bratislave. A s nimi aj ďalších dvoch, ktorí na Tehelnom poli striedali.

PAOK vyhral vcelku suverénne, hoci len tesne 2:1. Viedol však 2:0 a hostia skorigovali až v nadstavenom čase. Pravda, Ferreirovi zverenci sú v inej situácii, pretože uplynulý víkend sa hralo len prvé kolo gréckej ligy a PAOK odohral iba štvrté súťažné stretnutie v aktuálnej sezóne. Mimochodom, vybojoval v nej prvé víťazstvo. Okrem prehry v Bratislave, podľahol v 3. predkole Ligy majstrov Ajaxu v Amsterdame (2:3) a doma s ním remizoval (2:2).

V tíme súpera pôsobí aj jediný Slovák, člen širšieho kádra reprezentácie Miroslav Stoch. Do Solúnu sa vrátil v lete po piatich rokoch. Vtedy v ňom bol na hosťovaní z tureckého Fenerbahce Istanbul. Teraz za neho zinkasovala Slavia Praha 1,5 milióna eur.

Jediný Slovák na súpiske chýbal

Stoch si v klube hľadá svoje miesto. Na bratislavskom Tehelnom poli naskočil z lavičky na posledných desať minút, ale nasposledy sa v prvom ligovom zápase neobjavil ani na súpiske. Tréner súpera nežiaril po bratislavskom stretnutí spokojnosťou. Nečakal, že mužstvo podľahne a ešte k tomu gólom v nadstavenom čase, ktorý mu dal stopér Myenty Abena.

Belasým veľmi pomohol, ale určite ešte nič nevyriešil. „Som sklamaný. Stane sa, že aj jediná strela rozhodne zápas. V prvom polčase sme mali stretnutie pod kontrolou. Po prestávke sa súper zlepšil. Je to však len prvý zápas. O všetkom sa rozhodne až u nás,“ lúčil sa tréner hostí.

V podobnom duchu sa vyjadroval aj bratislavský tréner. „Súper má obrovskú kvalitu, keď dostal priestor, bol nebezpečný. Doma bude PAOK ešte sebavedomejší a silnejší. Súboj je otvorený, rozhodnú v ňom maličkosti, urobíme maximum, aby sme potvrdili domácu výhru. Samozrejme, bolo by krásne postúpiť,“ zdôrazňuje Kozák.

Greif: Musíme byť odolní

O pomeroch na štadióne Toumbas sa rozprávajú priam legendy. Má kapacitu takmer 30-tisíc miest a súperi tam neraz čelia trochu divokým podmienkam. Podľa mnohých vedia fanúšikovia rozpútať v hľadisku futbalové peklo.

„Uvedomujem si, že nás tam nečaká nič ľahké. Súper na nás od začiatku vybehne. A atmosféra akiste nebude príliš priateľská. Či je však priateľská alebo nie, či nám diváci tlieskajú, alebo na nás pískajú, je to v podstate jedno. Mňa takéto súboje vybičujú, hrá sa mi v nich dobre, sú pre mňa elektrizujúce a mobilizujúce. Musíme sa na to pripraviť a byť odolní,“ približoval Greif.

Odveta sa začína o 19.00 a povedú ju švédski rozhodcovia na čele s hlavným Andreasom Ekbergom. Slovanu stačí na postup každé víťazstvo i remíza a aj prehra o gól, pokiaľ skóruje. V prípade, že sa stretnutie skončí 1:0 v prospech domácich, bude sa predlžovať 2×15 minút, ak by ani po tomto extračase nebol známy postupujúci, prídu na rad strely zo značky pokutového kopu.

debata chyba
Viac na túto tému: #európska liga UEFA #ŠK Slovan Bratislava #PAOK Solún