Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bieda na úvod EL. Ružomberok aj Trnava pôjdu do odviet s mankom, DAC remizoval

Futbalistom MFK Ružomberok nevyšiel prvý zápas úvodného predkola Európskej ligy 2019/20, keď v domácom prostredí prehrali s bulharským klubom Levski Sofia 0:2.

11.07.2019 20:36 , aktualizované: 23:11
debata (3)
Ružomberčan Alexander Mojžiš v súboji s hráčom... Foto: TASR, Dušan Hein
Alexander Mojžiš, Martin Rajnov Ružomberčan Alexander Mojžiš v súboji s hráčom Levski Sofia Martinom Rainovom.

Tretí tím uplynulej sezóny Fortuna ligy pustil súpera k trom strelám do priestoru bránky, ale v dvoch prípadoch inkasoval z kopačiek Švajčiara Davideho Marianiho a Brazílčana Paulinha. Odveta je na programe o týždeň vo štvrtok o 18.30 h SELČ v bulharskej metropole.

MFK Ružomberok – Levski Sofia 0:2 (0:1)
Góly: 36. Mariani, 51. Paulinho, ŽK: 35. Takáč, 87. Novotný – 39. Kargas, 45.+ Goranov, 50. Nuno Reis, 51. Paulinho, 58. Milanov, rozhodovali: Viljanen – Koskiniemi, Valjakka (všetci Fín.)
Ružomberok: Krajčírik – Čurma, J. Maslo, Jonec, Mojžiš – Kostadinov, Takáč (69. Zsigmund), Brenkus (59. Hašek), Qose, Gál-Andrezly – Gerec (79. Novotný)
Levski Sofia: Mijatovič – Milanov, Kargas, Nuno Reis, Goranov – Thiam, Rajnov – Paulinho, S. Ivanov (90.+ I. Dimitrov), Jurukov (88. Z. Dimitrov) – Mariani (90.+ Mazurek)

Slovenské tímy v úvodnom predkole Európskej ligy Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Policajti hliadkujú pred vstupom na štadión v...

V prvom polčase mali Ružomberčania územnú prevahu a po štvrťhodine hry sa tešili z gólu. Rýchlu akciu zakončil presnou strelou severomacedónsky stredopoliar Tihomir Kostadinov, ktorý zužitkoval prihrávku Petra Gála-Andrézlyho.

Radosť domácich však prerušil asistent rozhodcu, pretože videl tesný ofsajd. Jediný gól úvodného dejstva padol až v 36. min, keď si Mariani našiel center z pravej strany a presnou hlavičkou prekonal mladého Ivana Krajčírika.

Krátko po zmene strán prišiel druhý presný zásah bulharského mužstva. Paulinho dostal dlhú prihrávku za obranu, zvládol fyzický súboj s brániacim Adamom Brenkusom a loptu poslal okolo Krajčírika pohodlne do odkrytej siete.

Po druhom inkasovanom góle zverenci Jána Haspru ťažko hľadali recept na sústredenú defenzívu Levski a gólmana Milana Mijatoviča do konca stretnutia ani neohrozili.

Hlasy po zápase /zdroj TASR/:

Ján Haspra, tréner Ružomberka: "Ružomberský divák videl pekný zápas na úvod sezóny v peknej kulise. Súper vyhral zaslúžene. My sme mali výborný vstup do zápasu, chlapci mali územnú prevahu do prvého inkasovaného gólu, ktorý nás veľmi zaskočil. Napriek tomu sme cez polčas hecovali hráčov, chceli sme rozumnou taktikou duel vyrovnať, prípadne aj zvíťaziť. Stala sa však nepríjemnosť, skoro sme inkasovali druhý gól a ten znamenal pre nás K.O. Nezvládli sme to následne, súper nás už do ničoho nepúšťal, bol lepší. Až v samom závere sme trochu ožili, mali sme šancu, no za stavu 0:2 už bolo o osude stretnutia prakticky rozhodnuté.

VIDEO Tréner Ružomberka Ján Haspra: Získali sme skúsenosti

Petar Hubčev, tréner Levski Sofia: "Hralo sa na ťažkom teréne, bol to bojovný zápas, náročný po fyzickej stránke, ale zvládli sme ho. Podstatné bolo, že sme dali dva góly, vďaka nim máme pred odvetou miernu výhodu. Rozhodol charakter môjho mužstva na ihrisku, v Sofii pôjdeme za postupom.

Ivan Krajčírik, brankár Ružomberka: "Snažil som sa pomôcť chalanom ako sa len dalo, no škoda, že nám to výsledkovo nevyšlo. Inkasované góly patria do kategórie náhodných, mrzia nás, mohli sme strelcov ubrániť. Ja som pri prvom góle nečakal takú hlavičku od bulharského hráča. Rozhodlo dnes i to, že sme boli neskoro pri hráčoch, veľa lôpt sme stratili v strede poľa a vyhrali sme málo súbojov.

Trnavčania padli v Bosne

Aj futbalisti Spartaka Trnava prehrali v prvom zápase úvodného predkola Európskej ligy. Na trávniku bosnianskeho tímu Radnik Bijeljina podľahli 0:2.

Domácim vyšiel najmä herný úsek na prelome polčasov, keď skórovali Nedim Mekič a Velibor Djurič. „Andeli“ sa ťažko dostávali do šancí a dvojgólové manko budú chcieť zmazať v domácej odvete, ktorá je na programe budúci štvrtok o 20.45 h.

Radnik Bijeljina – Spartak Trnava 2:0 (1:0)
Góly: 34. Mekič, 48. Djurič, ŽK: 54. Popara, 83. Djurič – 36. Dangubič, 74. Sobczyk, 83. Lovat, rozhodovali: Činkov – Džuganski, Sokolov (všetci Bul.)
Radnik Bijeljina: Kozič – P. Sušič, Simonovič, Šubert, Radovič – Popara, Mekič (86. Bradonjič) – Peco, Djurič, Maksimovič (79. Plavšič) – Zukič (66. Motika)
Spartak Trnava: Rusov – Turňa (55. Oršula), Menich, Mitrea, Lovat – Halilovič, Dangubič (79. Kelemen), Tešija, Jakúbek (55. Sobczyk) – Mihálek, Tavares

Víťaz Slovenského pohára v prvom polčase ani raz nevystrelil do priestoru bránky a už po šiestich minútach čelil veľkej príležitosti súpera. Prudkú strelu k žrdi od Seida Zukiča však Dobrivoj Rusov zneškodnil. V 34. min sa už hráči Radniku ujali vedenia. Mekič si počkal vo voľnom priestore tesne za pokutovým územím a presným volejom prekonal bezmocného Dobrivoja Rusova.

Hneď po prestávke pridali domáci druhý gól, v 48. min si urobil miesto v šestnástke kapitán Djurič a poslal loptu okolo Rusova presne k žrdi. Trnavčania zareagovali na nepriaznivý vývoj viacerými zmenami v zostave a zvýšili aktivitu smerom dopredu, no nedokázali si vypracovať výraznejšiu šancu. Naopak, Djurič mohol pridať v 76. min tretí gól Radniku, no vo veľkej príležitosti ho vychytal Rusov.

Hlasy po zápase /zdroj TASR/:

Ricadro Chéu, tréner Trnavy: „Myslím si, že sme zápas prehrali preto, lebo súper bol agresívnejší ako my. Z troch šancí dal dva góly, inak nebol lepší ako my. Lepší bol v jedinom detaile a to v tom, že vyhrával osobné súboje. Chcel viac. Nehrali sme s takým nasadením, ako by si takýto zápas zaslúžil. Naši hráči ale rastú. Ešte nie je koniec, v odvete urobíme všetko preto, aby sme tento nepriaznivý stav otočili.“

Fanúšikovia Trnavy v Banja Luke. Foto: TASR, Lukáš Grinaj
Trnava, fanúšikovia Fanúšikovia Trnavy v Banja Luke.

Dobrivoj Rusov, brankár Trnavy: „Ťažko sa to hodnotí, bol to zápas viacerých pasáží. Na začiatku sme vyzerali dobre, dobre sme kombinovali, nepúšťali sme ich do šancí a mali sme loptu v držaní. Opticky sme boli lepší, ale potom to upadlo. Strácali sme ľahké lopty. Potom prišiel gól, dobre to trafil. Druhý polčas Radnik bránil a hral na brejky. Trochu nám chýbala kvalita vpredu. Toto sme neboli úplne my a verím, že ich v druhom zápase sfúkneme, a že pocítia, že stále chceme postúpiť.“

Kristián Mihálek, útočník Trnavy: „Zo začiatku som mal menší stres, ale potom som sa dostal do hry. Doma sa budeme snažiť viac agresívnejšie, budeme viac útočiť a budeme sa snažiť vyhrať. Ak budeme koncentrovanejší, verím, že sa to podarí.“

Remíza DAC-u s Cracoviou

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda remizovali v úvodnom stretnutí 1. predkola Európskej ligy na domácom štadióne s Cracoviou Krakov 1:1.

Pred zaplnenými tribúnami na Žitnom ostrove rozvlnili sieť iba domáci hráči. Dominik Kružliak v 40. min nechtiac usmernil loptu do vlastnej bránky a Marko Divkovič o štyri minúty neskôr už len stanovil konečný rezultát. Odveta je na programe vo štvrtok 18. júla o 19.00 h v Krakove.

FC DAC 1904 Dunajská Streda – Cracovia Krakov 1:1 (1:1)
Góly: 44. M. Divkovič – 40. D. Kružliak (vl.), ŽK: 22. D. Kružliak, 31. Davis – 10. Pestka, rozhodovali: Obrenovič – Vidali, Pospeh (všetci Slovin.)
Dunajská Streda: Jedlička – Koštrna, Šatka, D. Kružliak, Davis (60. Blackman) – M. Vida – Čmelík (76. Ramírez), Ronan, Kalmár, K. Vida (70. Taiwo) – M. Divkovič
Krakov: Peškovič – Rapa, Helik, Datkovič, Pestka (46. Ferraresso) – Hanca, Gol, Dabrowski (85. Dimun), Čečarič (62. Wdowiak) – van Amersfoort, Guimaraes Lopes

Hráči Cracovie si v druhej polovici prvého dejstva vypracovali viacero nebezpečných príležitostí. Pelle van Amersfoort po polhodine hry hlavičkoval do brvna a približne o desať minút neskôr sa tešil z otváracieho zásahu.

Jeho strelu však nešťastne tečoval do vlastnej siete obranca Kružliak. Odpoveď domáceho tímu prišla ešte do prestávky. Divkovič si našiel odrazenú loptu v pokutovom území a prekonal slovenského brankára Michala Peškoviča.

Druhý polčas odštartovali aktívnejšie Dunajskostredčania. Ich útočná snaha priniesla efekt v 53. min, keď zakončoval zvnútra pokutového územia Zsolt Kalmár tesne nad brvno hosťujúcej bránky. Poľský tím postupne otupil tlak slovenského vicemajstra a kvalitu hry nezvýšili ani striedania na oboch stranách.

Záverečné minúty opäť patrili domácim. Z diaľky nepríjemne vypálil Connor Ronan a krátko potom predviedol individuálny prienik César Blackman, ktorý nezakončil presne. Z poslednej štandardky zápasu ešte mohol skórovať Kružliak, no z tesnej blízkosti nedokázal loptu usmerniť za Peškoviča.

Choreografia fanúšikov pred zápasom DAC -... Foto: TASR, Jakub Kotian
Fanúšikovia, DAC, Cracovia Choreografia fanúšikov pred zápasom DAC - Cracovia.

Hlasy po zápase /zdroje RTVS, TASR/:

Peter Hyballa, tréner DAC: „V úvode sme to Cracovii uľahčili, boli sme síce kompaktní, ale nenaháňali sme dostatočne loptu. Druhý polčas sme už hrali naším štýlom a s trochou šťastia sme mohli skórovať v úplnom závere, Kružliak mal veľkú šancu. Výsledok je dobrý, vieme dať gól aj na trávniku Cracovie, ale musíme dôverovať nášmu štýlu. Mali sme príliš veľký rešpekt, spravili sme jednu chybu a inkasovali sme. Šatka sa ukázal ako dobrý kapitán, som smutný, lebo to bol jeho posledný domáci zápas.“

Michal Probierz, tréner Cracovie: „Avizoval som, že to bude náročný duel. Mrzí nás, že sme nedali viac gólov aj to, že sme inkasovali krátko po strelení vedúceho zásahu. V druhom polčase sme mali šance my aj náš súper, remíza je zaslúžený výsledok. Sme radi, že sme skórovali na ihrisku súpera.“

Erick Davis z Dunajskej Stredy sa snaží ujsť... Foto: TASR, Jakub Kotian
Erick Davis, Sergio Hanca Erick Davis z Dunajskej Stredy sa snaží ujsť Sergiovi Hancovi z Cracovie Krakov.

Ľubomír Šatka, obranca a kapitán DAC: „Chceli sme vyhrať, nemôžeme povedať, že sme spokojní. V druhom polčase sme ukázali silu. Verím, že tam gól dáme a postúpime ďalej. Oni dali gól z ničoho, ešte popracujeme na veciach a stále je to 50:50. Dá sa s nimi hrať a my tam môžeme zvíťaziť.“

Martin Jedlička, brankár DAC: „Bol to môj prvý zápas v Európskej lige, som za to rád, ale je škoda, že sme nevyhrali. Dostali sme smolný gól, no myslím si, že keď budeme hrať rovnako aj u súpera, postúpime. Je to futbal, nechcem nič zakríknuť, ale snáď postúpime.“

Michal Peškovič, brankár Cracovie: „Zápas bol z našej strany celkom dobrý. Využili sme šancu na 1:0, ale súper vyrovnal. Výsledok 1:1 je dobrý. Doma sa budeme snažiť vyhrať. Atmosféra bola vynikajúca. Dúfam, že druhý zápas odohráme ešte lepšie.“

Bezzubá Legia na Gibraltáre

Futbalisti arménskeho Pjuniku Jerevan remizovali v úvodnom zápase 1. predkola Európskej ligy UEFA 2019/2020 na domácom štadióne s FK Škupi zo Severného Macedónska 3:3.

Cyperský AEK Larnaka doma zdolal moldavský FC Petrocub-Hincesti 1:0 po góle holandského stredopoliara Hectora Hevela. Odveta sa bude hrať o týždeň a postupujúci z tejto dvojice sa v 2. predkole stretne s úspešnejším z dua MFK Ružomberok – Levski Sofia. Zápas viedli slovenskí rozhodcovia, ako hlavný Michal Očenáš.

V negatívnom svetle sa ukázala poľská Legia Varšava, ktorá remizovala na pôde gibraltárskeho FC Europa bez gólov.

Výsledky: Pjunik Jerevan – Škupi Skopje 3:3 (1:2), Ordabasy Šimkent (Kaz.) – Torpedo Kutaisi (Gruz.) 1:0 (0:0), Ventspils (Lot.) – Teuta (Alb.) 3:0 (1:0), Alaškert (Arm.) – Makedonija Skopje 3:1 (1:0), AEK Larnaka – Petrocub Hincesti (Mold.) 1:0 (1:0), Laci (Alb.) – Hapoel Beerševa (Izr.) 1:1 (1:0), Narva Trans (Est.) – Budučnost Podgorica 0:2 (0:1), Flora (Est.) – Radnički Niš 2:0 (0:0), KuPS (Fin.) – Vitebsk (Biel.) 2:0 (0:0), Sabail (Azerb.) – Universitatea Craiova (Rum.) 2:3 (1:1), Balzan (Mal.) – Domžale (Slovin.) 3:4 (2:1), Riteriai (Lit.) – Klaksvík (Faer. ostr.) 1:1 (0:0), Akademija Pandev (Sev. Mac.) – Zrinjski Mostar (Bos.) 0:3 (0:2), Brann Bergen – Shamrock Rovers (Ír.) 2:2 (2:1), Bröndby – Inter Turku 4:1 (1:1), Crusaders (Sev. Ir.) – B36 Tórshavn (Faer. ostr.) 2:0 (1:0), Debrecín – Kukësi (Alb.) 3:0 (0:0), Dynamo Tbilisi – Engordany (And.) 6:0 (2:0), Liepaja (Lot.) – Dynamo Minsk 1:1 (1:0), Žalgiris Kaunas – Apollon Limassol 0:2 (0:1), Maccabi Haifa – Mura (Slovin.) 2:0 (0:0), Malmö – Ballymena (Sev. Ir.) 7:0 (3:0), Molde (Nór.) – KR Reykjavík 7:1 (4:0), Soligorsk (Biel.) – Hibernians (Mal.) 1:0 (0:0), Nisporeni (Mold.) – Neftči Baku 0:3 (0:2), Fola Esch (Lux.) – Sačchere (Gruz.) 1:2 (1:0), Connah's Quay Nomads (Wal.) – Kilmarnock (Skot.) 1:2 (0:0), Olimpija Lubľana – Riga 2:3 (0:0), Čukarički (Srb.) – Bananc (Arm.) 3:0 (1:0), Europa (Gibr.) – Legia Varšava 0:0, FCSB (Rum.) – Milsami Orhei (Mold.) 2:0 (1:0), Zeta (Č. Hora) – MOL Vidi (Maď.) 1:5 (1:3), Aberdeen – Rovaniemi 2:1 (1:0), Cliftonville (Sev. Ir.) – Haugesund (Nór.) 0:1 (0:1), Cork (Ír.) – Progres Niedercorn (Luc.) 0:2 (0:2), Saint Patrick's (Ír.) – Norrköping (Švéd.) 0:2 (0:0), Honvéd Budapešť – Žalgiris Vilnius 3:1 (1:0), Široki Brijeg (Bos.) – Kajrat Almaty 1:2 (1:1).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #MFK Ružomberok #Levski Sofia #DAC Dunajská Streda #Cracovia Krakov