Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trnava ide na 110 percent. Môže hrať v Európe do Vianoc

Bol to zápas, ktorý charakterizuje veľké trnavské ťaženie v tomto ročníku Európskej ligy.

24.08.2018 17:00
Slovinsko SR Futbal EL Baráž Ľubľana Trnava Foto: ,
Fanúšikovia FC Spartak Trnava počas úvodného zápasu play off Európskej ligy Olimpija Ľubľana - Spartak Trnava.
debata (2)

V Ľubľane nemohol nastúpiť dirigent trnavskej obrany a kapitán mužstva Boris Godál. Po necelej polhodine stratil Spartak ďalší pilier svojej defenzívy, Martin Tóth videl červenú kartu za faul na unikajúceho Abassa.

Aj v dlhom oslabení však zverenci Radoslava Látala nielenže udržali tesný náskok, ale ho ešte zvýšili. Senzačne vyhrali na pôde Olimpije 2:0 a pred budúcotýždňovou odvetou si otvorili cestu do skupiny druhej najprestížnejšej klubovej súťaže.

Aj v kritickej situácii Trnavčania dosiahli na slovinskej pôde maximum, ba i viac, ako mohli pred zápasom čakať. Nielen uplynulý štvrtok, ale v takmer všetkých pohárových zápasoch v aktuálnej sezóne idú na 110 percent. Prežívajú v horúčavách futbalové Vianoce a teraz si môžu aj reálne predĺžiť európsky pohárový život až do Vianoc.

Tréner Látal je tradične stále opatrný. „Hráčov chcem pochváliť za ich výkon. Ale sme iba v polčase,“ skonštatoval.

Hrať viac ako hodinu oslabený na pôde súpera, ktorého takmer všetci, vrátane trénera Látala považovali za favorita, a ešte zvýšiť náskok, nie je každodenná situácia. Pravda, Trnavčania mali aj trochu šťastia. Prvý gól padol z penalty, ktorú opäť suverénne premenil Marek Bakoš (dal gól z jedenástky aj v predchádzajúcom zápase s CZ Belehrad) a druhý si dali domáci sami. Bakoš centroval loptu do šestnástky súpera, kde na ňu čakal Jirka a kapitán Olimpije Ilič si v sklze zrazil loptu do vlastnej siete.

Trnava vyhrala v Ľubľane Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Hlavný rozhodca Craig Pawson ukazuje žltú kartu...

„Tento gól môže mať v konečnom účtovaní veľkú váhu,“ zdôraznil trnavský kouč.

Nešťastný moment Ľubľanu, ktorá síce v predchádzajúcom kole suverénne vyradila HJK Helsinki, ale najmä v domácej súťaži nehrá vo svojej koži, zlomil a už sa nespamätala do konca zápasu. Napriek tomu, že po prestávke mala prevahu. Chýbalo jej však viac invencie a kvality aspoň na skorigovanie prehry. Jednoznačnú možnosť na skórovanie si domáci futbalisti neutvorili.

Táto fáza však stála aj Trnavčanov nemálo síl. „Po zmene strán sme sa bránili. Nechceli dostať gól, čo sa nám aj podarilo. Mali sme šťastie, samozrejme, ale brániť v desiatich proti mužstvu ako je Ľubľana, nebolo jednoduché,“ komentoval Látal.

Tréner Olimpije Aleksandar Linta ešte verí v obrat. „Je nám jasné, čo musíme v odvete urobiť: streliť tri góly a nijaký nedostať,“ potvrdzuje pohárovú matematiku. Výkon jeho zverencov v prvom súboji naznačuje, že to je úloha nad ich sily.

Niečo také sa na trnavskej pôde v tomto ročníku nepodarilo ani Mostaru, ani Legii Varšava, ani CZ Belehrad, hoci dvaja z nich sa tešili z víťazstva. Spartak položil základ úspechov v aktuálnej sezóne na pôde súperov, kde nielenže ešte neprehral, ale dva razy naplno bodoval (2:0).

Trnava sa už dva razy v minulosti pokúšala prejsť v play off Európskej ligy, ale zastavil ju Lokomotiv Moskva (2011) a FC Zürich (2014). Do tretice sa môže stať tretím slovenským tímom, ktorý si zahrá v hlavnej časti tejto súťaže. Predtým sa to podarilo Žiline (2008/2009) a dva razy Slovanu (2011/2012 a 2014/2015).

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Olimpija Ľubľana