Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Akoby tancoval. Zidane je srdce i duša Realu Madrid + ohlasy médií

Keď sa pred rokom a pol posadil na najhorúcejšiu lavičku vo svete futbalu, nevyhol sa kritike. "Zinedine Zidane je trénerom, ktorému nikto nerozumie. Zdá sa, že hráčom z lavičky neverí," napísal v apríli 2016 prestížny denník Marca.

04.06.2017 11:26
Zinedine Zidane Foto: ,
Tréner Realu Madrid Zinedine Zidane po finále Ligy majstrov.
debata

Talent a drina

Od zápasu Ligy majstrov medzi Manchestrom City a Realom Madrid uplynulo zopár hodín. Španielsky gigant nastúpil bez Cristiana Ronalda, uhral len bezgólovú remízu a fanúšikom ponúkol mizerný futbal. Podľa mnohých za to vo veľkej miere mohol práve Zidane – nový tréner Realu, ktorý bol vo funkcii len štvrtý mesiac.

V okamihu sa začali vynárať pochybnosti: bude z geniálneho hráča len podpriemerný tréner?

Francúzsky elegán dal kritikom jednoznačnú odpoveď. Výsledkami, postojmi, správaním sa. Počas 512 dní, ktoré v sobotu uplynuli od jeho vymenovania do úlohy hlavného trénera, získal európsky Superpohár, vyhral klubové majstrovstvá sveta, v aktuálnej sezóne ovládol s tímom španielsku ligu (po päťročnom čakaní) a po druhý raz i Ligu majstrov.

Real zvíťazil v sobotňajšom cardiffskom finále nad Juventusom Turín až nečakane hladko – 4:1. "Bol to rok, o akom som predtým mohol len snívať. Vo finále sme hrali úžasne. Každý z hráčov vedel, že je potrebný. Každý vedel, aké miesto mu v tíme patrí. Na všetkých som nesmierne hrdý.

Finále Ligy majstrov Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Momentka z úvodného slávnostného ceremoniálu.

Moje mužstvo má ohromný potenciál, je plné výnimočného talentu. Ale predovšetkým je ochotné tvrdo pracovať. Každý z mojich zverencov vie, že bez driny by sme nič nedosiahli," hovoril po zápase Zidane.

Rodák z Marseille sa stal prvým trénerom v novodobej histórii Ligy majstrov, ktorý vyhral súťaž dva razy po sebe.

Zidanova filozofia

Tak, ako si Zidane získaval srdcia fanúšikov z ihriska, prenikol do ich duší i z lavičky. Nie len výsledkami. Ale najmä charizmou, vystupovaním, prístupom k hráčom. Je s nimi kamarát, rešpektuje ich názory. Oni zas rešpektujú jeho. Dôverujú mu. Hltajú každé jeho slovo. Ako na povel urobia presne to, čo od nich vyžaduje.

„Keď sme cez prestávku prišli do šatne, postavil sa pred nás a povedal nám mnoho motivačných slov. Ubezpečil nás, že nám absolútne dôveruje. Nabil nás pozitívnou energiou,“ prezradil Cristiano Ronaldo o svojom trénerovi, mentorovi, motivátorovi.

Po jeho druhom góle Zidane žiaril. Pred striedačkou vykríkol, zaťal päste a v miernom podrepe predviedol elegantnú otočku. „Cítim sa, ako keby som tancoval. Tento klub nosím v duši i srdci. Viem o ňom všetko. Nesľubujem, že tu zostanem do konca života, no myslím si, že sa s vami uvidím aj v budúcej sezóne,“ pousmial sa na novinárov.

Zdá sa, že vďaka úspechom má 44-ročný Francúz miesto na lavičke Realu rezervované na mimoriadne dlhý čas. Okolo prsta si omotal hráčov, fanúšikov i Florentina Péreza, šéfa najslávnejšieho klubu planéty.

„Zinedine, ďakujeme ti za to, čo si nám dal a čo nám neustále dávaš. Bol si najlepším hráčom sveta, teraz si najlepším trénerom planéty. V našom klube si presadil obdivuhodnú filozofiu, hráčom si vštepil tímový duch. Vďaka nemu sme znovu silnejší,“ vyjadril sa Pérez.

Finále LM: Smútok, slzy i krv v Turíne Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Juventusu Turín sledujú zápas na...

Aká je vlastne filozofia muža, ktorý v Reale zarába viac ako päť miliónov eur ročne?

Medzi hráčmi nerobí rozdiely. Na jednu úroveň stavia Cristiana Ronalda i náhradného brankára Kika Casillu. Nie je direktívny. Pri rozhovoroch so zverencami využíva svoju výnimočnú hráčsku minulosť. Aj najväčšie hviezdy presvedčil, že napriek nedlhým trénerským skúsenostiam, je expertom na správnom mieste.

Zidane skrátka vie, čo robí. Tak, ako tancoval s loptou na nohe, predvádza elegantné kúsky aj pred lavičkou. Vo svete tvrdej taktiky.

Dvanástykrát legendami aj finálové prekliatie pokračuje

Gazzetta dello Sport (Tal.): „Mali sme sen, ale už je po ňom. Real je skutočný šampión a Ronaldo zasa skutočný strelec.“

Corriere dello Sport (Tal.): „Finálové prekliatie pokračuje a teraz sa prejavilo najbolestivejšie. Juventus skolaboval v Cardiffe proti Realu, lebo ukázal dve tváre. Dobrú aj zlú v prvom polčase, ale vystrašenú a unavenú po prestávke. Triumf Realu bol štýlový a Ronaldo v súboji s Buffonom o Zlatú kopačku rozhodol pre seba tak, že mu strelil dva góly.“

AS (Šp.): „Dvanástykrát legendami! Real Madrid roztrhal Juventus Turín v pamätnom druhom polčase. Dva góly Cristiana Ronalda a historické double pre Biely balet.“

Marca (Šp.): „Čo je nové? Ale nič, Real je zase európskym šampiónom. Skutočná tvár Realu je táto: 6 víťazstiev v Lige majstrov za posledných 20 rokov.“

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Nem.): „Zas a znova Ronaldo! Po prvý raz nejaký tím obhájil svoj triumf v Lige majstrov, ale po piaty raz v sérii je Cristiano Ronaldo najlepším strelcom kráľovskej futbalovej súťaže. Cítite ten rozdiel?“

L'Équipe (Fr.): „Neskutočný Madrid! Druhá mladosť Ronalda a Zidanov triumf skromnosti.“

The Telegraph (V. Brit.): „Zidanova víťazná mašina dosiahla status superklubu po obhajobe triumfu v Lige majstrov. Bezohľadný Ronaldo prinútil Juventus ukloniť sa jeho schopnosti rozhodovať veľké zápasy a posilniť svoj nenásytný imidž.“

Het Laatste Nieuws (Belg.): „Real Madrid v januári 2016 angažoval Zinedina Zidana za Rafu Beníteza a bol to zásah do čierneho. Za jeden a pol roka vyhral dvakrát Ligu majstrov a tiež domáci titul. Také čosi sa podarilo iba deviatim ďalším trénerom. Pred 44-ročný Francúzom naposledy Arrigovi Sacchimu v sezónach 1988/1989 a 1989/1990.“

Sport.pl (Poľ.): „Krásne, ale nerovné finále! Gól Mandžukiča ide do histórie, ale kráľom bol Cristiano Ronaldo.“

A Bola (Portug.): „Historické! Real Madrid sa stal prvým klubom, ktorý zopakoval po roku svoje víťazstvo v Lige majstrov a Cristiano Ronaldo je opäť bližšie k statusu legendy. A recept na úspech? ‚Dostali sme závisť a sebecký prístup preč z našej šatne,‘ tvrdí kapitán Sergio Ramos.“

Autor: SITA

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Zinedine Zidane