Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Bordeaux zavládol Oranžový chaos z Frankfurtu

V autách, vlakoch či autobusoch presedeli takmer 40 hodín, počas ktorých prekonali 1 200 kilometrov. Len aby podporili svoj obľúbený futbalový klub.

29.11.2013 15:08
Eintracht Frankfurt, Girondis Bordeaux,... Foto: ,
Fanúšikovia Frankfurtu nešetrili v Bordeaux ani pyrotechnikou.
debata

Kým vo štvrtok večer tlieskali fanúšikovia Frankfurtu svojím futbalistom po víťazstve v Bordeaux (1:0), celý svet teraz aplauduje im. Do vinárskeho mesta na juhozápade Francúzska prišlo na zápas Európskej ligy 12-tisíc priaznivcov Eintrachtu. Odetí v oranžových tričkách, čiapkach, šáloch či dokonca cestárskych vestách obsadili na štadióne celú jednu tribúnu. „Keď som prišiel k lavičke a pozrel som sa do hľadiska, neveril som vlastným očiam. Pretrel som si ich a od úžasu som takmer onemel,“ vravel pre nemecké médiá hosťujúci tréner Armin Veh.

Frankfurťania, ktorí svoj výjazd nazvali Oranžový chaos, sa postarali o nový rekord Európskej ligy v počte hosťujúcich fanúšikov. Doterajšie maximum držali iné dva nemecké kluby – vo februári tohto roku cestovalo do Ríma na zápas s Laziom asi 10-tisíc prívržencov Borussie Mönchengladbach. Rovnakým číslom sa sa pýšili pred dvomi rokmi v Hannoveri, ktorý sa vtedy predstavil na ihrisku Kodane.

Fanúšikovia Frankfurtu pred duelom na ihrisku Bordeaux

Oranžovej mase síce nepredviedli ich miláčikovia veľa futbalovej krásy, ale v 83. minúte sa dostala predsa len do varu. Martin Lanig strelil jediný gól zápasu a rozhodol o troch dôležitých bodoch pre Frankfurt. „Na ten pocit, keď som skóroval a videl to šialenstvo na tribúnach nikdy nezabudnem,“ vravel hrdina duelu. „Nič krajšie som v živote nezažil,“ doplnil kapitán Pirmin Schwegler.

Frankfurt si vďaka víťazstvu nad Girondins zabezpečil účasť v šestnásťfinále. Vidina postupu však nebola pre jeho priaznivcov hlavným dôvodom, prečo cestovali v takom výnimočnom počte do Bordeaux. „Sme hladní po zápasoch v pohárovej Európe. Túžime po nich, sú pre nás špeciálne. Veď na ne čakáme už niekoľko sezón,“ vyslovil sa Axel Hellmann, člen fanklubu.

Futbalisti Frankfurtu oslavujú s fanúšikmi. Foto: Reuters, REGIS DUVIGNAU
Eintracht Frankfurt Futbalisti Frankfurtu oslavujú s fanúšikmi.

Eintracht sa naposledy predstavil v európskych pohároch pred siedmimi rokmi (v základnej skupine Pohára UEFA obsadil posledné miesto). V minulej sezóne sa však stal pod Vehovým vedením senzáciou bundesligy. Obsadil šiestu priečku a vybojoval si právo štartu v Európskej lige. V novom ročníku najvyššej nemeckej súťaže sa mu však príliš nedarí. Po trinástom kole mu patrí pätnásta priečka a od zostupového pásma ho delia len tri body.

Napriek tomu je jeho 50-tisícový štadión pravidelne zaplnený. Oddanosť klubu dokazujú frankfurtskí fanúšikovia pravidelne aj v Európskej lige, zápas v Bordeaux nebol žiadnou výnimkou. Do Nikózie (takmer 5-tisíc kilometrov) ich cestovalo 2 500, do Tel Avivu (3-tisíc kilometrov) o tisícku menej. „Sezónu by sme radi zakončili v Turíne. Prečo? Jednoduché: bude sa tam predsa hrať finále,“ vyhlásil pre uefa.com jeden z fanúšikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eintracht Frankfurt #Girondins Bordeaux