Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nelichotivá slovenská futbalová matematika. Jedna trnavská lastovička leto nerobí, po žilinskom strete s realitou môže prísť výpredaj

Na jedného čakala v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy rola favorita. Druhý si chcel pozrieť veľký futbalový tím zblízka. Ani jeden neodchádzal z ihriska súpera úplne spokojný.

28.07.2023 15:10
Spartak Trnava Foto: ,
Hráči Spartaka pred súbojom s FK Auda.
debata (1)

Do pohárovej Európy v sezóne 2023/24 už vstúpili všetky štyri slovenské mužstvá. Po kratučkej anabáze a konci Dunajskej Stredy z 1. predkola Európskej konferenčnej ligy, je v druhom na pokraji vypadnutia aj Žilina.

Šošoni prehrali vo štvrtkovom dueli 2. predkola na ihrisku Gentu zahanbujúco 1:5. Podstatne lepšiu východiskovú pozíciu má Trnava. Debutant v aktuálnom ročníku remizoval na pôde lotyšského tímu FK Auda 1:1.

"Trnavu môže úvod veľmi mrzieť. Na začiatku ich podržal brankár, ale potom 35 minút dominovala. Mala z toho vyťažiť viac ako priebežné vedenie 1:0. Nevyšlo jej to a potom ich plány narušilo vylúčenie Gorosita.

Vzhľadom na okolnosti dobrá remíza, ale stretnutie mohlo a malo ísť úplne iným smerom. A čo sa týka Žiliny, Kaprálik dal pekný gól, ale ten zostal v tieni vysokej prehry a skvelého výkonu domáceho Gentu," povedal Stanislav Angelovič.

Gorosito neuhýba

Je očividné, že tréner Michal Gašparík odvádza v Spartaku Trnava skvelú prácu. Prvý duel a ešte v pohárovej Európe je často hop alebo trop. Spomeňme si na výkon Slovana proti Swiftu…

Lenže Gašparíkovi zverenci začali veľmi dobre a po dobrej intervencii Vantrubu otvorili skóre a mohli viesť aj vyšším rozdielom. Do druhej žltej karty stopéra Gorosita boli Trnavčania pánmi na ihrisku.

Lotyšsko futbal EKL 2. predkolo FK Auda Spartak Trnava Čítajte viac Smutný večer pre slovenské kluby v Európe. Trnava nevyhrala, Žilina schytala päťku

"Podľa mňa tam nie je o čom, Gorosito ho trafil, jasná karta. Poznám ho ešte z hráčskych čias, to bol ešte pravek. (smiech) Mám ho zafixovaného ako tvrdého obrancu, ktorý v súboji neuhol.

Výkon vyzeral dobre, ale jedna lastovička leto nerobí. Mišo Gašparík odvádza na slovenské pomery skvelú prácu. Trnava vhodne doplnila káder. Cítiť z nej hlad po úspechu, vidieť aj srdce. To je základ, ale k nej bolo do vylúčenia vidieť aj kvalitu.

Mužstvo dobre zareagovalo na oslabenie. Začali hrať s piatimi obrancami, ale lopta aj tak prešla pomedzi nich, bola tam aj chyba brankára. V domácom prostredí to môžu potvrdiť. Verím v ich postup," skonštatoval Angelovič.

Žilina si súboj s belgickým veľkoklubom predstavovala úplne inak. Viacerí mladíci MŠK majú potenciál na to, aby hrali veľký futbal. Stretnutie s realitou však pre nich vyznelo kruto, ale zaslúžene.

Po prvom polčase mladíci odpadli a nakoniec boli možno aj radi, že prehrali „iba“ 1:5. Debakel, za ktorý sa nedá chváliť.

„Súhlasím a to tam boli ešte ďalšie šance. V druhom dejstve prišla absolútna dominancia domácich, ktorá sa ešte zvýšila po vylúčení Javorčeka,“ hodnotil Angelovič.

Deväť zápasov, tri červené

Upozorňuje na nelichotivú matematiku slovenských tímov. V aktuálnej sezóne európskych pohárov odohrali slovenské kluby deväť zápasov – Žilina so Slovanom po tri, Dunajská Streda dva, Trnava jeden. V tretine z nich videl slovenský zástupca červenú kartu.

Belgicko futbal EKL 2. predkolo Gent Žilina Čítajte viac Červenej karte pre Trnavčana sa čudoval aj trénera súpera. Žilinčania neposunuli level stresu, kouč kritizoval hrubé chyby

Okrem Gorosita a Javorčeka ešte v úvodnom dueli 1. predkola Ligy majstrov Juraj Kucka zo Slovana za uhryznutie hráča Swiftu Hesper.

"Toto je varovný prst. Medzinárodný futbal je rýchly a tvrdý, ale keď nestíhame, sme prísne potrestaní. Včerajšia druhá žlta karta pre Javorčeka bolo úplne jasné ťahanie za dres. Zatiahol ručnú brzdu. Povedal by som, že to bolo podvedomé.

Mali by sme si na to dávať pozor, lebo rozhodcovia v Európe sú prísnejší ako doma. Ak hráte proti súperom v oslabení, budete to mať veľmi náročné."

Sú podľa neho hráči slovenských tímov na začiatku sezónu premotivovaní?

„Môže byť. Chcete začať ročník čo najlepšie, ale idete za hranu. Na druhej strane Gorosito i Kuco sú skúsení hráči. Išli von zbytočne. Emócie sú dobré, ale treba s nimi pracovať,“ doplnil Angelovič.

Ivan Kozák Čítajte viac V Košiciach si uvedomili, že futbal má spájať a nie rozdeľovať. Emócia z východu nám chýbala

Ak Žilinčania predvedú o týždeň na štadióne Pod Dubňom kvalitný výkon, získajú si priaznivcov na svoju stranu. Jednoduché to však nebude.

"Môžu sa revanšovať lepším výkonom, to znamená – nebáť sa hrať. Iste sa o to pokúšali aj v Gente, ale súper ich vyššou kvalitou k tomu nepustil.

Verím však, že Žilina ukáže svoju tvár. Rýchlu, kombinačnú, zábavnú. Ľudia potom ocenia, ak domáci pobavia ofenzívnymi kúskami," prognózoval Angelovič.

V Žiline sa v ostatných rokoch po konci v pohárovej Európe spustil výpredaj hráčov. Dôjde k nemu aj teraz?

„Ťažká otázka, treba ju skôr smerovať na majiteľa,“ povzdychol si Angelovič. „Bol by som najradšej, keby žilinský tím zostal pokope. Pomohlo by to aj lige a tiež hráčom. Vyhrali by sa a mohli by v lige potrápiť aj Slovan, DAC či Trnavu.“

Futbalisti Niké ligy s najvyššou trhovou hodnotou Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
21. Sebastián Kóša (SR/Spartak Trnava):...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Spartak Trnava #Európska konferenčná liga