Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dal košom Slovanu, nahneval Žilinu. Slovenský zázrak Sauer ide tvrdo za svojím snom, sype sa na neho chvála trénera i médií

Sedemnásťročný Leo Sauer má za sebou debut v holandskej lige ako hrom.

21.08.2023 09:27
Leo Sauer Foto:
Slovenská radosť v drese Feyenoordu. Leo Sauer prijíma gratuláciu od Dávida Hancka.
debata (2)

Niekdajší člen akadémii ŠK Slovan Bratislava a MŠK Žilina skóroval v nedeľňajšom dueli Feyenoordu proti Sparte Rotterdam.

Sauer prišiel na ihrisku po polčase a v prvej minúte nastaveného času druhého dejstva zariadil svojim nechytateľným gólom remízu 2:2.

„Splnil sa mi sen, ale mám aj zmiešané pocity. Chceli sme vyhrať. Naozaj si cením, že som dostal šancu a ukázal dobré veci,“ povedal Sauer pre ESPN.

V tíme mu pomáha hlavne krajan Hancko. "Je môj mentor, hovorí rovnakým jazykom a veľmi mi pomáha. Bol prvý, čo za mnou prišiel a povedal mi, čo mám na ihrisku robiť a aby som si veril.

Radoval sa z gólu, ktorý som dal. Už si celú gólovú situáciu ani nepamätám, ale jediné, čo mi napadlo, bolo vystreliť naplno a to sa mi podarilo.

„Som si istý, že keď budeme ďalej tvrdo pracovať, výhry prídu,“ doplnil Sauer.

Leo Sauer Čítajte viac Slovensku vyrastá veľký futbalový talent. V sedemnástich rokoch zažil v Holandsku debut snov: Mám zmiešané pocity

Ani holandským médiám neušiel jeho skvelý štart v prvom tíme. Prirovnávajú ho k talentovanému dieťaťu, ktoré ratovalo majstra či slovenskému zázraku.

Pochvalu si Sauer vyslúžil aj od kouča Arneho Slota.

„Je super, keď máte 17 rokov, hrali ste veľa v príprave, trénovali s prvým tímom a dokážete, že zvládate hrať aj na tejto úrovni.“

V Apríli tohto roka si Feyenoord uplatil opciu a premenil hosťovanie šikovného krídelníka na trvalý prestup. Podpísal trojročnú zmluvu. V Rotterdame má tvrdý režim.

"Vstávam okolo ôsmej ráno, do polhodinky musím byť v akadémii, kde máme spoločné raňajky. Od 9.30 máme prvú posilňovňu, po nej nasleduje tréning na ihrisku.

Následne obed a o pol druhej už druhá posilňovňa. V utorky a štvrtky mám hodiny holandčiny, v pondelky a piatky mítingy. V stredu máme voľno.

Kariéra trvá maximálne do štyridsiatky. Treba myslieť aj ďalej. Vzdelanie je dôležité, venujem sa naplno štúdiu na strednej škole." povedal v apríli pre Športweb.

Leo Sauer Čítajte viac Zo Slovana sme odišli, lebo mladí nedostávajú šancu. Žilina musí rešpektovať, že idem za životnou výzvou

Podobný režim mal aj v akadémii Žiliny, kam spoločne s o dva roky starším bratom Mariom – ktorý pravidelne hráva za A-tím – prišli zo Slovana Bratislava.

"Bol to prestup na vlastnú žiadosť. Aj teraz vidíme, že mladí hráči v Slovane nedostávajú v prvom tíme toľko príležitosti.

V Žiline to robia najlepšie na Slovensku, tak som si to šiel vyskúšať," spomína Leo Sauer.

Vlani ako 16-ročný opustil štruktúry MŠK Žilina, čo sa klubu nepáčilo.

„Rešpektujeme rozhodnutie hráča, hoci sa nezhoduje s našou filozofiou,“ uviedla Žilina v oficiálnom stanovisku.

Šikovný mladík mal na situáciu iný pohľad.

"Bola to životná výzva a chcel som sa s ňou popasovať. Môj odchod zo Žiliny vyvolal rozruch, ale moje rozhodnutie musia rešpektovať.

Zvolil som si inú cestu a odišiel do zahraničia skôr. Zatiaľ je to dobré, ale aj žilinská cesta vám môže otvoriť cestu do sveta," reagoval Sauer.

Svoj potenciál ukázal slovenskému fanúšikovi počas tohtoročných MS do 20 rokov. Napriek tomu, že bol v tíme najmladší, bol najlepším hráčom.

Róbert Boženík Čítajte viac Prekonal brankára aj dvoch obrancov. Slovák zažíva parádny štart v Portugalsku, jeho góly posunuli tím na vrchol

"Niektoré podobnosti v mentalite Slovákov i Holanďanov sú, ale vidím výraznú odlišnosť v tej futbalovej.

U nás sa dáva dôraz na kolektívne parametre, v Holandsku na individuálne schopnosti. Každý si tu opakuje, že je najlepší. Hráči sú veľmi sebavedomí a drzí," porovnával Sauer.

Začiatky nikdy nie sú jednoduché a to platilo aj v prípade Sauera.

"Možno ma zo začiatku aj brali tak, že prišiel chlapec zo zahraničia, ktorý im chce zobrať miesto.

Teraz však máme dobrý vzťah. Navyše, rozhoduje kvalita a nie krajina, v ktorej ste sa narodili," uvedomuje si.

Pavel Nedvěd Čítajte viac Pavel Nedvěd, hráč Košíc na jeden deň. Z podfuku majiteľa Sparty Rezeša na Plzni ostáva rozum stáť

Pri prvých kontaktoch s A-tímom bol nervózny. V nedeľu sa ukázalo, že si z ťažkých situácii nerobí ťažkú hlavu.

"Keď mi tréner volal, že pôjdem prvýkrát na tréning s áčkom, bol som nervózny. Nie z hráčov, ale skôr kvôli môjmu výkonu. Všetci ma pekne privítali a správali sa ku mne priateľsky, čo mi pomohlo.

Postupne sa to zlepšovalo a cítil som sa ako doma. Neskôr mi dal tréner šancu aj v prípravnom súboji a dal som gól. Ani by mi nenapadlo, že to takto dopadne. Krásna spomienka," uzavrel Sauer.

Po nedeli má na konte ďalšiu. V drese klubu, ktorého káder má celkovú hodnotu 200 miliónov eur a v tejto sezóne si zahrá v Lige majstrov.

Porovnanie Slovana a Trnavy Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Spartak Trnava a Slovan Bratislava. Veční...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #ŠK Slovan Bratislava #Feyenoord Rotterdam #Leo Sauer