Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cyklistický svet v slzách, zomrel iba 34-ročný Rus Catevič. Pred rokmi pokoril aj slávneho Rogliča

Svet cyklistiky smúti nad stratou Alexeja Cateviča. Bývalý ruský profesionálny cyklista, člen Kaťuše, zomrel. Príčina jeho smrti dosiaľ nie je známa.

09.04.2024 12:54
Alexej Catevič Foto:
Rus Alexej Catevič.
debata

Catevič mal len 34 rokov. Ruský cestný cyklista sa stal profesionálom v roku 2011 v tíme Itera – Kaťuša a o sezónu neskôr postúpil so svojim tímom do kategórie World Tour.

V pelotóne zažil niekoľko hviezdnych momentov. Napriek tomu, že má na konte iba tri profesionálne víťazstvá, v roku 2016 vyhral podujatie Volta a Catalunya pred vtedy ešte neznámym Primožom Rogličom.

Catevič vyhral preteky Le Samyn v roku 2013 a popri tomto triumfe ovládol aj etapu na Settimana Ciclista Lombarda. Dvakrát sa zúčastnil na Giro d'Italia a vo svojej poslednej sezóne ako profesionálny cyklista – v roku 2017 – prestúpil do tímu Gazpromu-Rusvelo, kde ukončil kariéru.

Po konci kariéry zostal vo svete športu ako amatérsky hokejista.

Mathieu van der Poel Čítajte viac Moč, pivo, pľuvance a teraz aj pokus o športovú likvidáciu. Van der Poel si robí čo chce, jeho genialita však prebúdza nenávisť

V roku 2016 ho Kaťuša stiahla z Giro d'Italia. Stalo sa tak po tom, ako v individuálnej časovke vo vinárskom regióne Chianti jazdil príliš tesne za Tobiasom Ludvigssonom (Giant-Alpecin) a profitoval z redukovaného odporu vzduchu.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) vtedy uložila dnes už nebohému ruskému špecialistovi na šprinty pokutu 100 švajčiarskych frankov a penalizáciu 6:48 min, no vedenie jeho tímu sa rozhodlo pre ráznejší krok.

"V prvom rade sa chcem v mene tímu Kaťuša ospravedlniť za správanie Alexeja Cateviča počas individuálnej časovky. Spôsob, akým jazdil, je absolútne neprípustný. Porušil jasné pravidlo, o ktorom vie každý profesionál.

Navyše, preukázal značnú neúctu voči svojmu súperovi a totálne ignoroval tímové plány na daný deň. Trest od UCI bol pre nás nepostačujúci, museli sme sa uchýliť k radikálnejším opatreniam.

Nebude ľahké začínať druhý týždeň s ôsmimi jazdcami, ale podľa nás ide o správne rozhodnutie," citoval server Cycling Weekly športového riaditeľa Kaťuše Dmitrija Konyševa.

Samotného Cateviča jeho odvolanie z 99. ročníka Gira d'Italia nahnevalo.

Elitní cyklisti ako hviezdy animovaných filmov Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Ako by vyzerali elitní cyklisti ako hviezdy...
debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Catevič