Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Domáci triumf. Klasiku v Bretagne vyhral Madouas, Sagan do cieľa neprišiel

Francúzsky cyklista Valentin Madouas triumfoval v 87. ročníku pretekov Bretagne Classic, zaradených do seriálu World Tour.

03.09.2023 18:22 , aktualizované: 19:01
Sagan cyklo Foto:
Peter Sagan.
debata

Jazdec tímu Groupama – FDJ sa na 258 km dlhej trati s cieľom vo francúzskom stredisku Plouay presadil v koncovke štvorčlennej skupinky pred krajanom Mathieuom Burgaudeauom (TotalEnergies), tretí skončil Rakúšan Felix Grosschartner (UAE Team Emirates).

Slovenský cyklista Peter Sagan z TotalEnergies preteky nedokončil. Na jazdcov čakal náročný klasikársky profil, v itinerári museli prekonať viac ako štyritisíc výškových metrov.

O únik dlhý viac ako sto kilometrov sa postarali Talian Alessandro Tonelli a Belgičan Aaron Van der Beken, no peolotón ich napokon pohltil.

Necelých 80 kilometrov pred páskou sa vpredu osamostatnila dvojica Stefan Küng zo Švajčiarska a Mick van Dijke z Holandska, neskôr v úniku vydržal už iba Küng.

K nemu sa potom z hlavnej skupiny, kde už chýbal Sagan, pridala trojica jazdcov a v špurte mal najviac síl Madouas. Hrdina záverečných kilometrov Küng rozbehol šprint pre tímového kolegu Madouasa a skončil napokon tesne za pódiom štvrtý.

V 9. etape Vuelty uspel Kämna

Nemecký cyklista Lennard Kämna zvíťazil v 9. etape 78. ročníka pretekov Vuelta a Espana. Jazdec tímu Bora Hansgrohe bol najvýraznejšou tvárou celej 185 km dlhej etapy, ktorá viedla z Cartageny do Caravaca de Cruz.

Druhý prišiel do cieľa Talian Matteo Sobrero z Team Jayco-AlUla a tretí finišoval Novozélanďan Chris Hamliton z DSM – firmenich. V predbežnej klasifikácii sa nič nezmenilo, stále vedie Američan Sepp Kuss.

Primož Roglič Čítajte viac Parádny výkon Rogliča. Presadil sa v záverečnom špurte ôsmej etapy Vuelty

Na trase záverečnej etapy v tomto týždni sa nachádzalo len jedno hodnotené stúpanie v úvodnej tretine. Potom pretekárov čakala rovinatá pasáž s miernym stúpaním. Koncovka už taká jednoduchá nebola.

Od 169. kilometra sa cesta začala prudšie zdvíhať a samotný cieľ sa nachádzal na kopci Alto Caravaca De la Cruz.

Do úniku sa nakoniec dostalo osem cyklistov – Kämna, Hamilton, Amanuel Gehbreigzabhier z Lidl-Trek, Sobrero, Jonathan Caicedo z EF Education-EasyPost, Ruben Fernandez z Cofidisu, Dani Navarro z Burgos-BH a Jon Barrenetxea z Caja Rural-Seguros RGA.

Pelotón im nakoniec doprial až osemminútový náskok. Približne 80 km do cieľa sa však pelotón potrhal. Kämna, Hamilton, Gehbreigzabhier, Sobrero, Caicedo, Fernandez, Navarro a Barrenetxea začali stúpať do cieľa o päť minút a tri sekundy skôr ako pelotón.

To znamenalo, že víťaz etapy sa už nachádzal v celodennom úniku, no nik z úniku nemohol výraznejšie prehovoriť do celkového poradia. V kopci začal diktovať tempo Kämna, ktorý sa v úvodných dvoch kilometroch odpútal od Navarra a Fernandeza.

Organizátori etapu 2 km pred cieľom neutralizovali pre obavy o bezpečnosť pretekárov vzhľadom na očakávaný dážď, takže zmeny na čele celkovej klasifikácie sa už v závere neudiali.

Tri kilometre do cieľa, v najprudšej časti stúpania sa zdalo, že by Sobrero ešte mohol zabojovať o celkové víťazstvo, no nestalo sa tak a Kämna napokon zvíťazil s pohodlným náskokom.

výsledky 9. etapy Vuelty ( Cartagena-Caravaca de Cruz, 185 km): 1. Lennard Kämna (Nem./Bora Hansgrohe) 4:28:59 h, 2. Matteo Sobrero (Tal./Jayco AlUla) + 13 s, 3. Chris Hamilton (Aus./DSM) + 1:12 min, 4. Amanuel Gebreigzabhier (Erit./ Lidl-Trek) + 1:00, 5. Jon Barrenetxea Golzarri (Šp./Caja Rural-Seguros), 6. Rubén Fernández (Šp./Cofidis) obaja + 1:37, 7. Jonathan Klever Caicedo Cepeda (Ekv./Education-EasyPost) + 2:11, 8. Daniel Navarro Garcia (Šp./ Burgos – BH) + 2:41, 9. Enric Mas Nicolau (Šp./Movistar) + 3:18, 10. Aleksander Vlasov (Rus./Bora Hansgrohe) + 3:11,

celkové poradie po 9. etape:
1. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) 35:23:30 h, 2. Marc Soler (Šp./SAE Team Emirates) +43 s, 3. Lenny Martinez (Fr./Groupama-FDJ) +1:02 min., 4. Remco Evenepoel (Belg./Soudal Quick-Step) + 2:24, 5. Mikel Landa Meana (Šp./Bahrain Victorious) +2:29, 6. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 7. Jonas Vingegaard Rasmussen (Dán./Jumbo-Visma) obaja +2:35, 8. Enric Mas Nicolau (Šp./Movistar Team), 9. Juan Ayuso Pesquera (Šp./SAE Team Emirates) +2:45, 10. Joao Almeida (Port./SAE Team Emirates) + 2:55,

Najpopulárnejší športovci všetkých čias Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Veľkosť športovca ani jeho popularita sa nedajú...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan