Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cyklistický svet smúti. Po zrážke s autom zomrel víťaz Paríž-Roubaix. Mal len 22 rokov

Od júna je to už piata tragické nehoda vrcholového cyklistu. Následkom zranení z tréningu podľahol 22-ročný pretekár Tijl De Decker, jeden z najväčších talentov belgickej cyklistiky.

25.08.2023 14:57
Tijl De Decker Foto:
Tijl De Decker.
debata

De Decker, ktorý si obliekal dres Lotto Dstny, skončil v stredu v nemocnici potom, ako tvrdo narazil do zadnej časti osobného automobilu. Ako oznámil jeho tím, mladý cyklista bohužiaľ svoj najväčší boj kariéry v piatok ráno prehral.

Najväčší úspech na dvoch kolesách zažil De Decker v tomto roku v máji, keď dokázal zvíťaziť na prestížnych pretekoch Paríž – Roubaix pre cyklistov do 23 rokov. Pred piatimi dňami skončil v rovnakej kategórii na 4. mieste na belgickom šampionáte.

Tijl De Decker Čítajte viac Hrôza na tréningu, mladého cyklistu zrazilo auto. Stratil veľa krvi, upadol do kómy

Od budúcej sezóny sa mal pritom presunúť z rozvojového tímu Lotto Dstny do toho elitného, k tomu však už bohužiaľ nepríde.

Osudnou sa talentovanému Belgičanovi stalo nešťastie počas stredajšieho tréningu. „Nehoda sa stala na verejnej komunikácii mimo centrum,“ uviedla pre Nieuwsblad hovorkyňa polície mesta Lier Magalie Derbovenová. Vyšetrovanie celého incidentu ešte prebieha.

De Decker po tvrdom náraze stratil veľa krvi, bol prevezených do miestnej nemocnice, kde sa podrobil operácii. Potom bol transportovaný do nemocnice v rodných Antverpách. Jeho tím vo štvrtok večer potvrdil, že je v umelom spánku.

A v piatok priniesol smutnú správu. „Sme zničení touto stratou nášho cyklistu. Tilj ukazoval veľký progres a verili sme, že bude jeho kvalita ďalej stúpať. Posun do profesionálneho tímu bol logickým krokom,“ uviedol výkonný riaditeľ belgického tímu Stéphane Heulot.

Pre cyklistický svet to v tomto roku nie je ojedinelá tragédia. V júni po páde na pretekoch Okolo Švajčiarska zomrel 26-ročný domáci jazdec Gino Mäder. V júli po nehode na juniorských pretekoch v Rakúsku zahynul 17-ročný taliansky cyklista Jacopo Venzo.

Ešte v tom istom mesiaci, taktiež po zrážke s autom, zomrel 17-ročný americký cyklista Magnus White a smrteľné následky mala aj kolízia 25-ročného Austrálčana Connora Lamberta s nákladným autom počas tréningu v Belgicku.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Paríž - Roubaix #Tijl De Decker