Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Van Aert vs. svetový šampión, k tomu muž v zelenom. Belgičania riešia pred MS veľký problém

Traja špičkoví cyklisti, každý použiteľný na viacero profilov a v situáciách podľa toho, ako sa budú preteky vyvíjať. Lenže na koho ísť a ako určiť taktiku?

02.08.2023 14:23
evenepoel van aert Foto:
Počas sezóny súperi, na MS kolegovia. Remco Evenepoel (v strede) a Wout van Aert (vpravo) patria medzi top hviezdy šampionátu v Glasgowe.
debata (1)

Belgicko rieši pred nedeľnými pretekmi s hromadným štartom na MS v Glasgowe zamotanú situáciu.

Cyklistická veľmoc obhajuje v Škótsku dúhový dres, ktorý vlani vyhral Remco Evenepoel.

Flámsky klenot nebude chýbať na štarte, lenže v belgickom tíme sú aj ďalšie hviezdy, ktoré túžia po titule.

sagan triumf Čítajte viac Prvá výhra v sezóne! Sagan ovládol kritérium vo Švajčiarsku, zdolal aj Pogačara

Baží po ňom Wout van Aert, ktorý by rád zabudol na nevydarenú Tour de France, kde sa mu nepodaril jeho cieľ – vyhrať minimálne jednu etapu. Zároveň by rád triumfom oslávil narodenie synčeka Jeroma.

Van Aert má v zbierke už štyri striebra (preteky s hromadným štartom MS 2020, časovka MS 2020 i MS 2021, preteky s hromadným štartom na OH 2020 v Tokiu), vytúžený veľký triumf mu však zatiaľ uniká.

Bez šance nie je ani Jasper Philipsen.

Na Tour ukázal, že je jasne najrýchlejším špurtérom v súčasnom pelotóne. Zaslúžene ovládol bodovaciu súťaž a získal prvé zelené tričko v kariére.

Jasper Philipsen. Foto: SITA/AP, Daniel Cole
Jasper Philipsen Jasper Philipsen.

Ak v nedeľu neuspeje únik a preteky by išli do hromadného dojazdu, Philipsen bude patriť v špurte medzi najväčších favoritov.

„Áno, mať toľko špičkových jazdcov je luxus. Táto trojica nám ponúka niekoľko možností ako jazdiť v Glasgowe ofenzívne, ale aj defenzívne,“ reagoval hlavný kouč reprezentačného výberu Sven Vanthourenhout.

Belgičania riešia rébus a veľmi dobre si pamätajú, ako im pretaktizované preteky a prehnané osobné ambície jazdcov pokazili sen o titule.

Remco Evenepoel Čítajte viac Priblíži sa v Glasgowe k Saganovi? Evenepoel sa naladil na obhajobu dúhového dresu triumfom

Stalo sa tak na MS 2021, kde chaos v belgickom tíme využil Julian Alaphilippe a triumfoval po sólovom úniku. Francúz vyhral šampionát aj rok predtým v Imole, kde zdolal van Aerta vo finiši na motoristickom okruhu.

Belgičania chcú zlato, ale Vanthourenhout pripomenul, že v hre je aj niečo dôležitejšie.

„Ak sa nepodarí obhajoba titulu, svet sa nezrúti. Dôležitejšie bude, aby sme neboli sklamaní z nášho výkonu a štýlu jazdenia,“ zdôraznil kouč.

Hádky medzi hviezdami

Tréner elitného výberu musí „ukočírovať“ predovšetkým dve najväčšie hviezdy.

K rivalite medzi Evenepoelom, supertalentom z Arden a flámskym hrdinom van Aertom prispievajú aj médiá, ktoré vlani informovali o spore medzi špičkovými cyklistami.

Sagan MS 2022 Čítajte viac Vážený pán Sagan! Známy slovenský spisovateľ posiela šampiónovi odkaz, v ktorom sa nájde každý fanúšik

Obaja však vedia, že dúhový dres – pred jedného či druhého – získajú len tímovým výkonom. Individuálna snaha nemá šancu.

„Máme veľa silných jazdcov, ktorí môžu vyhrať preteky. Či je to Jasper, Wout, ja, ale aj ostatní chalani v tíme. Môžeme hrať s viacerými kartami,“ vravel minulý týždeň Evenepoel.

Ak by 23-ročná hviezda v nedeľu uspela, pribudne do spoločnosti k menám ako Alaphilippe, Peter Sagan, Paolo Bettini, Gianni Bugno či Rik van Looy – k cyklistom, ktorí obhájili titul z MS na ceste.

Remco Evenepoel. Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Remco Evenepoel Remco Evenepoel.

Evenepoel je v skvelej forme, tento rok vyhral všetky jednorazovky, na ktorých štartoval. „Na obhajobu si verím. Verím, že predvediem čo najlepší výkon,“ vraví.

Profil trate vyhovuje jemu, ako aj van Aertovi. Jazdci pôjdu v nedeľu 271 km, počas pretekov nastúpajú takmer 3600 m. Trať je technická, v závere je veľa zákrut.

Luxusný komplex Petra Sagana v Žiline Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Nedostavané rodinné sídlo premenil na luxusný...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Wout van Aert #Remco Evenepoel #MS 2023 #Glasgow 2023