Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spoveď víťaza Tour de France: Kokaín som bral vo veľkom, whisky som pil ako vodu

"Nikdy som nikoho nepodviedol." Týmito slovami takmer dve desaťročia obhajoval svoju dopingovú minulosť víťaz Tour de France Jan Ullrich. Jediný Nemec s triumfom na "starej dáme" svoje slová korigoval.

19.07.2023 09:50
Jan Ullrich Foto:
Jan Ullrich po víťazstve na Tour de France v roku 1997.
debata (6)

„To, že som nikoho nepodviedol, bolo nesprávne. V súboji so súpermi to bolo pre mňa ušité na mieru,“ povedal 46 ročný mladík v propagačnom klipe k dokumentu Jan Ullrich – The Hunted, čiže lovený.

Štvordielny seriál plánuje streamovacia služba Amazon Prime odvysielať od 28. novembra. Ullrich sa v ňom kriticky obzrie za cyklistickou kariérou, úspechmi, pádmi aj na zmeny svojej osobnosti.

Jonas Vingegaard Čítajte viac Zničený Pogačar, vysmiaty Sagan a podivné prilby. Šokujúci deň na Tour v obrazoch

„Aj ja som sa cítil veľmi zle. Užíval som kokaín vo veľkom. Whisky som pil ako vodu. A po 20 rokoch spoznáte chyby, ktoré ste urobili," uviedol Ullrich.

V dokumente dostane slovo aj jeho veľký rival Lance Armstrong, ktorému bolo odobratých sedem titulov z Tour de France, ale aj španielsky lekár Eufemiano Fuentes, ktorý v minulosti napomáhal k dopingu.

„Požiadal ma o zázračný vzorec, aby sa stal víťazom,“ povedal v klipe Fuentes. Ktorého cyklistu sa jeho vyjadrenie týkalo, nie je nateraz jasné.

Jonas Vingegaard Čítajte viac Dnes si vyhral Tour, kričali Dánovi po jazde na hrane rizika. Jeho kolega hovoril o mimozemšťanoch

Každopádne Ulrrich priznal, že konečne prekonal roky plné užívania alkoholu, drog a problémov so zákonom. Pre Bild naznačil, že by sa nebránil práci v profipelotóne.

„Samozrejme, nebudem športovým riaditeľom. Ale ak ma niekto bude potrebovať, som otvorený všetkému. No nebudem sa vnucovať,“ skonštatoval bývalý líder slávnych tímov Team Deutsche Telekom a T-Mobile Team.

Tour de France, fanúšikovia Čítajte viac Vpredu úchvatný súboj, vzadu divoký žúr. To, čo vyparatil hviezdny cyklista po zdolaní posledného kopca, ste ešte nevideli

V spomínanom dokumente je to po prvýkrát, čo bude Ullrich verejne hovoriť o svojej turbulentnej kariére, keď sa z národného hrdinu a prvého Nemca s víťazstvom na Tour stal vyvrheľ.

„V poslednom čase sa o mne veľa hovorí, pozitívne aj negatívne,“ povedal Ullrich. „Je čas, aby som porozprával svoj príbeh, celý môj príbeh, ako som sa z lovca stal terčom.“

Bývalý hviezdny cyklista dúfa, že dokumentárny seriál mu poslúži ako spôsob, ako sa postupne vrátiť do verejného života.

Najlepšie zarábajúci cyklisti na svete v roku 2023 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček dvadsiatich najlepšie...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Lance Armstrong #Jan Ullrich