Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Všetky oči na jedného! Frustrovaný Van Aert spoznal, aké to mal kedysi Sagan. S novinármi sa odmieta baviť

Kde sa dvaja bijú, väčšinou tretí vyhrá. Otrepaná nielen športová fráza platila aj v 2. etape Tour de France 2023.

02.07.2023 18:59
van aert lafay Foto:
Nahnevaná reakcia Wouta van Aerta v cieli 2. etapy Tour de France 2023.
debata (1)

S 209 kilometrami najdlhšia previerka tohtoročnej Starej dámy ponúkla množstvo súbojov, ten najdôležitejší na baskickom strmáku Jaizkibel.

Bez ujmy ho prešli všetci favoriti a tak sa muselo rozhodovať v závere v malebnom španielskom meste San Sebastian.

Všetkých však zaskočil Victor Lafay. Francúzsky jazdec domáceho tímu Cofidis vyštartoval na páske posledného kilometra a už ho nikto nedostihol.

Lafay v posledných metroch vydržal aj mohutný nápor predovšetkým od Wouta van Aerta a zaznamenal najväčšie víťazstvo v kariére.

Skvelé video z jeho trháku, navyše s originálnym francúzskym komentárom, si môžete pozrieť na oficiálnom Youtube kanáli Tour de France .

„Keď som vyrazil kilometer pred cieľom, rozmýšľal som len nad páskou. Posledných 400 metrov som šiel úplne na doraz. Neveril som, že môžem vyhrať, až kým som neprešiel cieľom,“ tešil sa šťastný víťaz.

Ak by mala etapa o niekoľko metrov viac, Lafaya by zrejme favoriti dostihli. Ale nestalo sa.

„Povedal som si, že mám iba jedinú šancu a využil som ju. V závere ostro pracovalo Jumbo a vedel som, že ich musím zaskočiť,“ povedal Lafay, pre ktorého to bol štvrtý triumf v profikariére.

Sagan van Aert Čítajte viac Česká hviezda o Saganovi: Sťažuje sa na nedostatok rešpektu? Keď začínal, žiadny voči súperom nemal

Zároveň sa dostal na čelo bodovacej súťaže, ktorú vedie pred Tadejom Pogačarom. Peter Sagan, ktorý túto súťaž vyhral rekordný počet sedemkrát, je priebežne na 24. priečke s 12 bodmi.

Najviac sklamaný zo skupiny za Lafayom bol van Aert. Brúsil si zuby na víťazstvo, ale ocitol sa v situácii, v ktorej bol roky Sagan.

Všetci súperi sa vo finiši sústredili na neho. Ak prišlo k pokusu o trhák, van Aert musel všetky pokusy likvidovať sám. Rivali kontrolovali každý jeden jeho pohyb.

„Takto nejako sa cítil Peter Sagan pred rokmi. Nikto s ním nechcel chodiť do úniku, súperi ho strážili ako oko v hlave. Potom bolo ťažké zvíťaziť, Peter zažil pocit druhých miest veľakrát v kariére,“ trefne poznamenal cykloexpert Lukáš Timko v štúdiu RTVS.

25 sagan hotel Čítajte viac Hotelier Sagan. Majster sveta má život po kariére vyriešený, v Žiline otvára luxusný komplex

Zhodli sa s ním aj viacerí fanúšikovia na sociálnych sieťach.

„Presne ako Sagan pred rokmi. Radšej boli druhí, akoby mal on vyhrať. Van Aert spoznal na vlastnej koži, aké to je,“ znela jedna z reakcií.

Belgičan nebol v cieli v najlepšej nálade a ako informovala belgická televízia Sporza, po etape odmietol dať akékoľvek rozhovory.

Frustrujúco konzervatívne

Mal na to právo.

Viacerí si všimli, že van Aertovi si nedostalo ideálnej tímovej podpory, predovšetkým zo strany lídra tímu na celkové poradie Jonasa Vingegaarda.

Fanúšik si robí selfie s dánskym cyklistom... Foto: TASR/AP, Daniel Cole
Vingegaard fanúšik Fanúšik si robí selfie s dánskym cyklistom Jonasom Vingegaardom pred štartom prvej etapy Tour de France 2023.

"Prehral by Vingegaard Tour 2023, ak by dnes potiahol na čele balíka 250 metro pre van Aerta? Vyzerá to tak, že on a zvyšok tímu Jumbo-Visma si to myslí.

Van Aert by vyhral, ak by jeho kolega nejazdil tak „frustrujúco konzervatívne“," napísala v komentári expertka Rachel Jaryová v rešpektovanom magazíne Rouler.

Na čele celkového poradia sa udržal víťaz prvej etapy Brit Adam Yates, ktorý má šesťsekundový náskok pred oddielovým kolegom z UAE Team Emirates Pogačarom a svojím dvojčaťom Simonom Yatesom (Jayco AlUla).

Sagan Čítajte viac Hamšík a Vlhová podporili šampióna: Budeme ťa sledovať! Stále som v popredí, odkazuje rázne Sagan

Tím zo Spojených arabských emirátov môže byť po úvodnom víkende spokojný, keď okrem etapového víťazstva dokázal získať aj malý náskok na obhajcu trofeje Vingegaarda, ktorý stráca na Pogačara jedenásť sekúnd.

Zajtra je na programe trasa z Amorebiety do francúzskeho Bayonne dlhá 193,5 km. Na pelotón čakajú štyri menšie stúpania, ale všetky v prvej časti etapy a do hry o víťazstvo by sa mali dostať prvýkrát šprintéri.

Rád by sa do nej zapojil aj Peter Sagan. Lúčiaci sa šampión počas prvého víkendu testoval nohy a šetril sily na etapy, ktoré by mu mali sedieť – tak, ako tá zajtrajšia.

„Posledných 60 kilometrov sa pôjde pri pobreží Atlantického oceána. Je možné, že cyklistov potrápi nevyspytateľný vietor. Špurtéri musia byť na pozore,“ predikuje Timko, ktorého predštartové analýzy etáp si môžete pozrieť každé ráno u nás na sportweb.sk .

Video
Analýza 3. etapy Tour de France 2023 v podaní cykloexperta Lukáša Timka.
Luxusný komplex Petra Sagana v Žiline Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Nedostavané rodinné sídlo premenil na luxusný...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Wout van Aert #Tour de France 2023