Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan finišoval so špurtérskou elitou, Cavendish medzi poslednými. Víťaz sa pýtal Pogačara, či môže ísť

Cez tritisíc nastúpaných metrov, bláznivé počasie i bratský súboj vo finiši. Prvá etapa Tour de France 2023 nesklamala.

01.07.2023 19:40
Sagan gruppetto cav Foto:
Peter Sagan počas 1. etapy Tour de France.
debata (8)

Rozhodnutie padlo na Côte de Pike. Ostrý kopec, ktorý má miestami aj 15-percentné stúpanie, a jeho následný zjazd určili, že vo finiši si to rozdali bratia-dvojičky – Adam a Simon Yates.

Silnejšie nohy ukázal Adam a súrodenca zdolal o niekoľko sekúnd.

„S bratom sme si blízki, bol to špeciálny moment. Ale mohol sa snažiť o niečo menej, lebo v jednom momente som si myslel, že ma odpára a ujde mi,“ vravel s úsmevom víťaz, ktorý sa po etape obliekol do žltého trička pre lídra pretekov.

"V stúpaní bolo ťažké dostať sa do pozície, boli tam tímy so silnejšími zostavami. Zostali sme tam trochu viac vzadu a musel som sa predrať cez divákov.

Ale na vrchol som prišiel v čelnej skupine. Potom sa trochu váhalo, Adam prišiel na čelo, kývol na Pogačara, či môže ísť a ja som mu naskočil do háku," opísal rozhodujúci moment Simon Yates, ktorý v nedeľu pôjde v zelenom tričku.

Peter Sagan etapu bezpečne absolvoval, do cieľa prišiel so stratou 15 minút. Slovenská superstar, ktorá štartuje na svojej poslednej Tour v kariére, finišoval v gruppette s členmi špurtérskej elity.

V skupinke boli aj Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Caleb Ewan, ale aj univerzál Magnus Cord. Všetci sa zmestili do top 150.

Cyklohviezdy Tour de France a ich krásne partnerky Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Tvrdý tréning, drina, veľa stresu - aj o tom je...

„Bolo teplo, vlhko, ale napokon sme v pohode prišli do cieľa. V nedeľu nás čaká niečo podobné,“ vravel Sagan pre RTVS pred nedeľnou etapou, ktorá bude s 209 km najdlhšou v tohtoročnej edícii.

Poriadne sa vytrápil Mark Cavendish, ktorého strata v cieli bola cez 21 minút. V cieli ho klasifikovali na 170. mieste, do cieľa prišlo 175 pretekárov.

Ktorý favorit predčasne skončil už po 1. etape? Akú náladu mal Peter Sagan na štarte pretekov? Pozrite si najlepšie snímky z úvodnej etapy a dozviete sa viac:

Top zábery z 1. etapy Tour de France Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Sústredený Peter Sagan pred štartom úvodnej...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Tour de France 2023