Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľká kuriozita v úvode Tour. O etapový triumf a žltý dres si to rozdali bratia-dvojičky

Britský cyklista Adam Yates triumfoval v úvodnej etape 110. ročníka Tour de France a ako prvý si obliekol žltý dres pre celkového lídra.

01.07.2023 17:19
Simon Yates Foto: ,
Simon Yates nestačil vo finiši na brata Adama.
debata (2)

Jazdec stajne UAE Team Emirates sa presadil v zjazde po poslednom stúpaní a trasu dlhú 182 km so štartom a cieľom v Bilbau zvládol za 4:22:49 hodiny.

Druhý finišoval jeho brat-dvojička Simon Yates (Jayco AlUla), ktorý bol so súrodencom v záverečnom úniku.

Tretie miesto bral Tadej Pogačar (+12 sekúnd), tímový kolega Adama Yatesa z UAE Team Emirates.

Peter Sagan o popredné umiestnenia nebojoval, napokon ho klasifikovali v cieli na 148. mieste.

20 Sagan Čítajte viac Legenda Tour sa lúči. Zelená sedmička nepohla Saganovým charakterom ani o milimeter

Úvod tohtoročnej edície slávnych pretekoch sa odohráva v hornatom regióne Baskicko na severe Španielska. Cyklistov čakala už v prvej etape poriadna porcia takmer 3300 výškových metrov na piatich kategorizovaných stúpaniach, pričom dve boli na záverečných 30 km.

Hneď po štarte prišlo k viacerým útokom a do úniku dňa sa nakoniec dostali Valentin Ferron (TotalEnergies), Jonas Gregaard (Uno-X), Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), Simon Guglielmi (Arkéa Samsic) a Lilian Calmejane (Circus-Wanty).

Top zábery z 1. etapy Tour de France Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Sústredený Peter Sagan pred štartom úvodnej...

Keďže odišla iba pätica, pelotón na čele s pretekármi Alpecinu-Deceuninck bol so situáciu spokojný a tak si únik čoskoro vypracoval náskok dve minúty.

Balík ich však ďalej nepúšťal a situáciu kontroloval. Na úvodnej rýchlostnej prémii tohto ročníka zobrali najviac bodov jazdci z úniku, špurt pelotónu vyhral Mads Pedersen pred Saganom, ktorý si pripísal deväť bodov do súťaže o zelený dres.

Pelotón postupne zvyšoval tempo a náskok pätice rýchlo klesal, ich pokus sa nakoniec skončil skoro, už 50 km pred cieľom. Pred tretím stúpaním na Col de Morga sa od hlavného balíka odpojili šprintéri a spolu s nimi aj Sagan. Na predposlednom kopci Cote de Vivero (2. kat., 4,2 km, 7,3%) bol prvý Neilson Powless, ktorý si pripísal päť bodov a zaistil si bodkovaný dres pre lídra vrchárskej súťaže.

Na následnom zjazde prišlo k ťažkému pádu a na zemi skončili lídri EF Education Richard Carapaz a Movistaru Enric Mas. Prvý menovaný sa dotlčený posadil späť na bicykel, ale nabral veľkú stratu, druhý už ani nenasadol a Tour sa preňho skončila hneď v prvý deň.

Na poslednom kopci Cote de Pike (3. kat., 2 km, 10%) sa už začalo útočiť medzi favoritmi. Najprv to skúsil Felix Grossschartner, po ňom Mathieu Burgaudeau, no za vrcholom prišlo ku kurióznej situácii, keď sa na čelo dostali bratia Simon a Adam Yatesovci, pričom prvý jazdí za Jayco AlUla a druhý v UAE Team Emirates.

Sagan Čítajte viac Hamšík a Vlhová podporili šampióna: Budeme ťa sledovať! Stále som v popredí, odkazuje rázne Sagan

Tímové farby však nachvíľu odložili a ich bratská spolupráca priniesla úspech. Čoskoro mali k dobru desať sekúnd a snaha Jumba s obhajcom titulu Jonasom Vingegaardom bola márna. Yatesovci prišli na posledných 1000 metrov s náskokom 20 sekúnd a bola už len otázka, kto z nich vyhrá. V dojazde do kopca bol nakoniec silnejší Adam a okrem 22. víťazstva v kariére si prišiel aj po žltý dres.

Následný špurt okresaného pelotónu vyhral Pogačar a získal aj štyri bonusové sekundy. UAE Team Emirates tak dostal obhajcu Vingegaarda pod tlak hneď v úvodnej etape.

"Ani neviem, čo povedať. Snažili sme pripraviť pozíciu pre Tadeja, ale bol tam protivietor, tak som využil situáciu a zaútočil som zo zadných pozícií. Zrazu som mal v háku Simona a ani som nevedel, či s ním mám spolupracovať.

Z tímovej vysielačky mi však povedali, že áno, tak sme išli spolu. Vedel som, že je dobre pripravený a chvíľu som mal problém sa s ním udržať. V závere som ale mal viac síl a je skvelé vyhrať," povedal pre Eurosport víťaz.

„V stúpaní bolo ťažké dostať sa do pozície, boli tam tímy so silnejšími zostavami. Zostali sme tam trochu viac vzadu a musel som sa predrať dopredu. Ale na vrchol som prišiel v čelnej skupine. Potom sa trochu váhalo, Adam prišiel na čelo, kývol na Pogačara, či môže ísť a ja som mu naskočil do háku,“ uviedol Simon Yates.

Druhá etapa je na programe v nedeľu.

Cyklohviezdy Tour de France a ich krásne partnerky Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Tvrdý tréning, drina, veľa stresu - aj o tom je...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France 2023