Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vodiča, ktorý zabil známeho klasikára, prepustili na slobodu

Nemecká justícia prepustila na slobodu vodiča nákladného vozidla, ktorý vlani v Taliansku zrazil a usmrtil niekdajšieho talianskeho proficyklistu Davideho Rebellina.

21.06.2023 16:04
Davide Rebellin Foto: ,
Davide Rebellin na snímke z apríla 2009.
debata (1)

Tragický incident sa udial v 30. novembra 2022 neďaleko mesta Vicenza. Spomenutý nemecký vodič Wolfgang Rieke na chvíľu zastal na mieste nehody, po chvíli však nasadol do svojho vozidla a odišiel.

Polícii sa ho podarilo identifikovať na základe videozáznamov svedkov. Talianske úrady na neho vydali medzinárodný zatykač a napokon ho Nemci vo štvrtok zatkli v meste Münster.

Hovorca regionálnej prokuratúry v Hamme Daniel Dependahl uviedol, že prepustenie vodiča je bežné v prípadoch, keď nehrozí nebezpečenstvo ú­teku.

Davide Rebellin Čítajte aj V októbri súperil so Saganom. Klasikára usmrtil nemecký vodič nákladiaka

Niekdajší klasikár Davide Rebellin profipelotón opustil iba mesiac pred tragédiou, no ostatné sezóny jazdil už na nižšej úrovni.

Začiatkom októbra sa predstavil na gravelových majstrovstvách sveta, kde súperil aj s Petrom Saganom. Skončil na 39. mieste, Slovák finišoval štrnásty.

Po konci profikariéry sa chcel udržiavať vo forme a počas incidentu bol na tréningovej jazde.

Šesťdesiatdvaročný vodič Wolfgang Rieke mal po nehode na svojom ťahači doručiť tovar do Verony a 3. decembra sa vrátil do Nemecka. Už vo vlasti nechal svoje vozidlo prestriekať z červenej na bielu farbu a zmenil aj poznávacie značky.

EUSKALTEL-EUSKADI Čítajte aj Hanba na veľkom podujatí. Na pretekoch Okolo Slovinska ukradli kamión aj s bicyklami - tím musel odstúpiť

Po tom, čo úrady zadržali nákladné auto, experti identifikovali poškodenie zodpovedajúce zrážke a zistili, že vozidlo bolo vyčistené koncentrovaným, vysoko kyslým čistiacim prostriedkom.

Vo vyhlásení prokuratúry sa tiež uvádza, že kabína vodiča mala funkčné videokamery a zrkadlá, ktoré vodičovi poskytovali potrebný priamy aj nepriamy výhľad na cyklistu.

Vyšetrovanie tiež ukázalo, že niekdajší cyklista porušil dopravné predpisy tým, že nedal prednosť v jazde nákladnému vozidlu, podľa úradov však „takéto porušenie nemalo žiadny príčinný účinok“ na nehodu vzhľadom na dostatok času medzi prehreškom Rebellina a samotnou nehodou.

Remco Evenepoel Čítajte aj Letmý bozk, slza v oku a prst dvihnutý do neba. Šampión Evenepoel sa vydal na počesť Mädera na dlhé sólo

Medzi úspechy Davideho Rebellina patria víťazstvá na pretekov Paríž-Nice a Tirreno-Adriatico, pripísal si tiež etapový triumf na Giro d'Italia 1996 a šesť dní bol lídrom hodnotenia tohto podujatia.

Na OH 2008 v Pekingu získal striebro v pretekoch s hromadným štartom, no medailu mu neskôr odobrali po pozitívnom dopingovom teste, za ktorý dostal dištanc na dva roky.

Cyklisti si uctili pamiatku Gina Mädera Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Smutní pretekári pred šiestou etapou pretekov...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Davide Rebellin