Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čech Vacek zažiaril na Gire. V siedmej etape ho zdolal jediný muž

Taliansky cyklista Davide Bais z tímu EOLO-Kometa triumfoval v 7. etape Giro d'Italia, ktorá merala 218 km a viedla z mesta Capua na vrch Gran Sasso.

12.05.2023 18:54
Karel Vacek Foto: ,
Karel Vacek (v popredí) počas 7. etapy Gira.
debata

V cieli mal náskok 9 sekúnd pred Čechom Karelom Vackom z Corratecu – Selle Italia a o 16 sekúnd zaostal Baisov krajan Simone Petilli z Intermarché – Circus – Wanty.

V celkovej klasifikácii sa nič nezmenilo, v ružovom drese zostal Nór Andreas Leknessund z Teamu DSM.

Piatková etapa bola prvou vysokohorskou skúškou v tohtoročnom itinerári. Cyklistov čakali dve prémie druhej kategórie a cieľ na „jednotkovom“ vrchu Gran Sasso, na ktorý viedlo 26,5 km dlhé stúpanie s prevýšením 3,4 %.

Únik dňa vytvorila štvorica jazdcov. Vacka, Baisa a Petilliho doplnil Eritrejčan Henok Mulubrhan z tímu Green Project-Bardiani CSF-Faizane. Afričan však pri prvom stúpaní na Roccaraso začal strácať, najviac bodov tu zobral Bais. Trio pokračovalo a pri príchode pod záverečnú dvojicu vrchov malo náskok cez 13 minút.

Aj druhú horskú prémiu na Calasciu prešiel ako prvý Bais, ktorý takticky najlepšie zvládol aj úplný záver. Iniciatívu vo zvyšku stúpania prenechal súperom a k špurtu nasadil až v úplnom závere, v ktorom dominoval. Dvadsaťpäťročný jazdec tak zaznamenal premiérový triumf na významných pretekoch. Skupina favoritov na celkový triumf sa v stúpaní strážila a do cieľa prišla spolu.

V celkovej klasifikácii tak má Leknessund naďalej náskok 28 sekúnd pred Belgičanom Remcom Evenepoelom zo Soudalu Quick-Step. Tretí je Francúz Aurelien Paret Peintre z AG2R Citroen s mankom 30 sekúnd.

"Stále nerozumiem tomu, čo som dokázal. Toto je môj prvý profesionálny triumf, neskutočné. V úvode etapy som o prvenstve vôbec neuvažoval. Išiel som iba zbierať body do vrchárskej súťaže a byť vpredu, aby som tam bol pre lídra nášho tímu Lorenza Fortunata.

Zrazu sme mali veľký náskok a zistil som, že to dotiahneme do konca. Snažil som sa ušetriť čo najviac síl a v závere dal do toho všetko," povedal Bais podľa Cycling News.

Giro d'Italia – 7. etapa (Capua – Gran Sasso, 218 km): 1. Davide Bais (Tal./EOLO-Kometa) 6:08:40 hod, 2. Karel Vacek (ČR/Corratec – Selle Italia) +9 s, 3. Simone Petilli (Tal./Intermarché-Circus-Wanty) +16, 4. Remco Evenepoel (Belg./Soudal Quick-Step), 5. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 6. Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 7. Geraint Thomas (V. Brit./INEOS Grenadiers), 8. Joao Almeida (Portug./UAE Team Emirates), 9. Edward Dunbar (Ír./ Jayco-AlUla), 10. Cristian Scaroni (Tal./Astana Qazaqstan) všetci +3:10 min

Celkové poradie po 7. etape: 1. Andreas Leknessund (Nór./DSM) 29:02:38 h, 2. Evenepoel +28 s, 3. Aurelien Paret Peintre (Fr./AG2R Citroën Team) +30, 4. Almeida +1:00 min, 5. Roglič +1:12, 6. Thomas, 7. Alexander Vlasov (Rus./Bora-Hansgrohe) obaja +1:26, 8. Tao Geoghegan Hart (V. Brit./Ineos Grenadiers) +1:30, 9. Lennard kämna (Nem./Bora-Hansgrohe) +1:54, 10. Damiano Caruso (Tal./Bahrain-Victorious) +1:59

debata chyba