Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Sagan je vraj čarodejník, ale šťastie majú najlepší. Jeho pády už nie sú len náhoda, zhodujú sa oslovení experti

Mladícka krv je preč

Je tu však ešte jeden faktor. Podľa expertov oveľa menej dôležitý. Sagan jazdí za francúzsky tím TotalEnergies a ten sa so svojou kvalitou nemôže rovnať tomu, na čo bol Slovák zvyknutý. V nemeckej Bore sa často mohol spoľahnúť na oveľa zvučnejšie mená.

„Navyše, jeho tímový kolega Anthony Turgis je momentálne lepší a má od šéfov stajne voľnú ruku. TotalEnergies nie je len o Petrovi a netočí sa to už okolo neho. No nie je to dôvod, prečo spadol na monumentálnych klasikách,“ pripomína Zánický.

Timko však na tejto teórii niečo málo vidí.

„Sagan v dôležitých momentoch nemal pri sebe ľudí, ktorých dokonale pozná – o ktorých vie, ako sa na bicykli správajú, aké majú reflexy, atď… Tiež to mohol byť čriepok – aj keď nie veľmi dôležitý – ktorý prispel k pádu,“ dopĺňa.

Čo teraz? Sezóna sa definitívne rozbehla, jeden z vrcholov má už za sebou a Sagan nemá dôvod na úsmev, ak opomenieme fakt, že pády sa mohli skončiť preňho aj omnoho horšie.

Peter Sagan. Foto: SITA/AP, Fabio Ferrari
Taliansko šport cyklistika Miláno San Remo Peter Sagan.

Nasleduje obdobie ardénskych klasík, ktoré mu nie sú veľmi po chuti, potom niekoľko menších etapových pretekov, Giro d'Italia, kam sa tento rok tiež nechystá a následne príprava na Tour de France. Ňou sú preteky Okolo Švajčiarska, kde slovenského jazdca zrejme najbližšie uvidíme.

Zánický si nemyslí, že by Sagan po klasikárskych nezdaroch stratil motiváciu. „Ani toho, že by sa zľakol. Dnes ho už nevidíme zjazdovať alebo bojovať o pozíciu v špurte ako kedysi. Už nemá v sebe takú mladícku krv. Verím, že ešte nepovedal posledné slovo,“ dúfa.

Očakáva sa, že všetko úsilie teraz vrhne do prípravy na júlovú Tour. Bude poslednou v jeho kariére. Je málo pravdepodobné, že by sa tam mohol zapojiť do boja o ôsmy zelený dres v špurtérskej súťaži, skôr sa pokúsi uspieť v niektorej z etáp. Timko má v tomto smere niekoľko otáznikov.

"Ak by som mal povedať niečo optimistické, potom vravím, že to síce momentálne so Saganom nie je vôbec dobré, ale vlani to bolo omnoho horšie. Napokon, vtedy na Paríž-Roubaix ani neštartoval, vedel, že má katastrofálnu formu. Vo Švajčiarsku sa mu začalo dariť a TdF bola v pohode – bojoval o štvrté či piate miesto.

Možno sa to zopakuje aj tento rok. Chce dôjsť do Paríža, aj keď si nie som istý, či to nie je málo. Možno pre TotalEnergies je to oukej, v tíme World Tour by azda chceli od neho aj viac," pripúšťa.

Výroky o Saganovi zahrejú Slovákov pri srdci Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan je obdivovanou cyklistickou...

Otázna je však podľa neho motivácia.

„Je oslobodený, vie, čo bude nasledovať, už nebojuje o novú zmluvu ani o financie. V hlave nemá žiadny stres. Čokoľvek pozitívne bude už len bonus. Cyklisti, ktorí poznajú svoju budúcnosť, spravidla ťažko hľadajú motiváciu,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Zanický #Lukáš Timko