Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prilba ako mozog. Hviezdny van Aert mal s kolegami na Paríž - Roubaix špeciálnu ochranu

Keď v pelotóne hľadáte cyklistov tímu Jumbo-Visma, zvyčajne sa stačí pozerať po žltých prilbách. Lenže počas nedeľného monumentu Paríž-Roubaix by ste neuspeli. Cyklisti stajne v čele s hviezdnym Woutom van Aertom si k žltým dresom nasadili na hlavu ružové prilby znázorňujúce ľudský mozog.

10.04.2023 17:00
Wout van Aert. Foto:
Líder tímu Jumbo-Visma Wout van Aert s netradičnou pokrývkou hlavy.
debata

Dôvodom netradičnej zmeny bolo upozorniť všetkých cyklistov, aby vždy nosili na hlavách prilby. „Nehody sa stávajú a aj keď tomu nedokážeme úplne zabrániť, môžeme zdôrazniť dôležitosť nosenia prilby,“ uviedol špeciálny web, ktorý vytvorený práve pri príležitosti osvetovej kampane.

Nedostatočné nosenie prilieb na hlavách cyklistov je celosvetový problém. V Holandsku, kde sídli práve stajňa Jumbo-Visma, údajne ročne navštívi po nehodách na bicykloch pohotovosť vyše 50-tisíc ľudí ročne.

Sagan pád Roubaix Čítajte viac Doráňaný Sagan má otras mozgu. V nemocnici strávil takmer päť hodín

V štvrtine prípadov pritom po takýchto incidentoch príde k poraneniu mozgu. Pritom až v 88-percentách takýchto prípadov sa dá najhorším následkom zabrániť práve nosením prilby.

Práve preto je hlavným heslom kampane: Používaj hlavu, nos helmu. Už na najbližších pretekoch sa van Aert a spol. k žltým prilbám vrátia. Tá s mozgom bola súčasťou tímu len pri príležitosti Paríž-Roubaix.

Krvavý Sagan, smutný van Aert. Roubaix v obrazoch Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Holandský cyklista Mathieu van der Poel víťazí...
debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž-Roubaix #Wout van Aert #Jumbo-Visma