Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sto kilometrov v snehu. Strašne sme trpeli, spomína Sagan

Zajtrajšok mal byť sviatkom cyklistiky. Prvá monumentálna klasika sezóny Miláno - San Remo každoročne púta pozornosť fanúšikov.

20.03.2020 08:09
debata
Nemec Gerald Ciolek zdoláva Petra Sagana... Foto: SITA/AP, Gian Mattia D'Alberto
Sagan San Remo 2013 Nemec Gerald Ciolek zdoláva Petra Sagana (vľavo) vo finiši Miláno - San Remo 2013.

Primavera sa však neuskutoční. Pandémia koronavírusu narušila všetky športové podujatia na planéte a cyklistický kalendár nie je výnimkou.

Slávne preteky, ktoré s celkovou dĺžkou 298 km patria medzi najdlhšie jednorazovky, majú bohatú históriu.

Jeden z najpamätnejších ročníkov sa išiel v roku 2013. Väčšina edícií sa išla v priaznivom jarnom počasí, ale pred siedmimi rokmi to bolo iné.

Úvodných sto kilometrov totiž poznačilo extrémne studené počasie, husté sneženie a mráz. Organizátori sa po stúpaní na Turchino rozhodli prerušiť preteky, cyklistov naložili do autobusov a klasiku reštartovali na inom mieste.

VIDEO: Pozrite si zostrih z Miláno – San Remo 2013

Dvakrát tesne druhý

Na základe aktuálneho Protokolu o extrémnom počasí by také niečo v súčasnej dobe nebolo možné, ale v roku 2013 podobné pravidlá neexistovali.

Jazdci boli premoknutí a zmrznutí a viacerí sa vyjadrili, že nechcú v pretekoch pokračovať. Šéf pretekov Mauro Vegni a jeho kolegovia z RCS Sport napokon presvedčili väčšinu pelotónu, aby finišovali v San Reme.

Jedným z nich bol aj Peter Sagan, ktorý vtedy jazdil za stajňu Cannondale. Patril medzi najväčších favoritov a napokon nechýbal v záverečnom špurte malej skupiny najvytrvalejších jazdcov.

„Pamätám si, že bola strašná zima. Strašne sme trpeli, nebolo v tom nič heroické. Cítil som sa vo forme, mal som dobré nohy, ale sto kilometrov v snehu ovplyvnilo celé preteky,“ spomínal Sagana pred štartom vlaňajšej Primavery.

Slávne preteky, ktoré sú označované za klasiku pre šprintérov, sú pre neho zakliate. V roku 2013 bol veľmi blízko k triumfu, ale na páske ho zdolal Nemec Gerald Ciolek. Niečo podobné sa mu stalo v roku 2017, keď o centimetre prehral s Poliakom Michalom Kwiatkowským.

Sagan doteraz štartoval na Primavere deväťkrát, šesťkrát sa umiestnil v top šestke, ale na triumf stále čaká. Ďalší pokus dostane v roku 2021.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Miláno - San Remo