Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlčiu svorku opúšťa jej najrýchlejší člen. Zlomí kliatbu špurtérov?

Patrí medzi najrýchlejších cyklistov planéty. Viaceré svoje víťazstvá dosiahol aj zásluhou výbornej tímovej roboty, ale od nového roka sa bude musieť spoliehať už na iných kolegov.

14.10.2019 07:47
cyklistika Tirreno Adriatico Sagan Viviaini Foto: ,
Peter Sagan (vľavo), Elia Viviani (uprostred) a Fernando Gaviria na pretekoch Tirreno-Adriatico 2019.
debata

Elia Viviani ukončil svoje pôsobenie v tíme Deceuninck-QuickStep. Taliansky špurtér mení po sezóne dres a odchádza do stajne Cofidis.

Posledné preteky ako člen Vlčej svorky, ako znie prezývka belgickej stajne, odjazdil počas víkendu v Holandsku. Na podujatí Tacx Pro Classic obsadil druhé miesto, keď ho vo finiši zdolal len domáci Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma).

Viviani počas dvoch rokov zaznamenal vo farbách Quick Stepu 29 triumfov. Medzi najprestížnejšie patria štyri výhry na Giro d'Italia 2018, tri na Vuelta a Espaňa 2018 či jeden úspech na tohtoročnej Tour de France.

„Uplynulé dva roky boli famózne. Cítim, že ako jazdec som sa posunul do inej dimenzie. Veľká vďaka patrí tímu – kolegom, mechanikom i vedeniu. Vložili do mňa dôveru a ja som sa ju snažil nesklamať,“ vyjadril sa tradičný súper Petra Sagana.

Posledná výhra na Okolo Slovenska

V tomto roku sa mu výnimočne darilo v auguste, keď triumfoval na troch pretekoch za sebou (London-Surrey, ME v Holandsku, EuroEyes Cyclassics Hamburg) a dosiahol víťazný hetrik. Posledný triumf v modro-bielych farbách zaznamenal v septembri na Okolo Slovenska.

Šéf Quick Stepu Patrick Lefevere mu poďakoval za odvedené služby.

„Zložili sme okolo neho skvelý tím a on sa nám výdatne odvďačil. Dosiahol veľa krásnych víťazstiev, či už na Gire alebo Vuelte. Až do úplného konca ukázal veľký profesionalizmus, keď nevypustil čo i len jedny preteky. Želáme mu všetko dobré,“ uviedol Lefevere.

Vivianiho teraz čaká náročná úloha – nezopakovať osud svojich predchodcov. Iní elitní špurtéri totiž po odchode z Quick Stepu, ktorý má jeden z najlepších špurtérskych vláčikov, prestali dosahovať špičkové výsledky. Týka sa to najmä dvojice Marcel Kittel, Fernando Gaviria.

Kittel prestúpil do Kaťuše po sezóne 2017, ale zostal len tieňom famózneho pretekára a napokon pred pár mesiacmi ukončil kariéru. Podobne si počínal aj Gaviria, ktorý vlani vymenil Quick Step za UAE Emirates. Kolumbijčana síce limitovali zdravotné problémy, ale i tak tento rok zaostal za očakávaniami.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Elia Viviani #Deceuninck - Quick Step