Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Bude Sagan pripravený na Tour? Je stále lídrom? Odpovedá šéf Bory

Slovenský cyklista Peter Sagan po pretekoch Okolo Kalifornie zostal v Amerike na vysokohorskom sústredení a v týchto dňoch sa usilovne pripravuje na druhú polovicu sezóny, v ktorej ho čakajú ďalšie dva vrcholy - Tour de France a majstrovstvá sveta v anglickom Yorkshire.

30.05.2019 06:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan po pretekoch Okolo Kalifornie zostal v Amerike na vysokohorskom sústredení.
debata (2)

Šéf jeho nemeckého tímu Bora-Hansgrohe Ralph Denk (45), ktorý patrí medzi manažérmi k absolútnej špičke vo svete cyklistiky, odpovedal na otázky Pravdy o jeho spolupráci so slovenským trojnásobným svetovým šampiónom, o tom, čo očakáva od neho i od svojho tímu najmä na najprestížnejších pretekoch planéty Tour de France, ktoré odštartujú v Bruseli 6. júla.

Vaše cesty s Petrom Saganom sa spojili v jednom tíme pred troma rokmi. Bolo to vaše rozhodnutie a zásluha, že prišiel do tímu Bora-Hansgrohe?

Bolo to rozhodnutie spoločné s hlavným sponzorom Bory. Naskytla sa nám príležitosť podpísať zmluvu s Petrom a obaja sme si boli hneď istí, že by to bol pre nás perfektný jazdec. Nielen zo športového hľadiska, ale vedeli sme, že má aj veľký marketingový potenciál a perspektívu.

Zmenil sa v niečom Peter za tri roky, čo spolupracujete?

Nemyslím si, ale, samozrejme, rokmi narástla dôvera medzi nami, máme teraz blízky vzťah.

Aká je spolupráca s ním? Je vždy bezproblémová?

Peter je veľký profesionál. Vo všetkých smeroch. Nezáleží na tom, či ide o tréning, médiá alebo sponzorské záväzky. Jeho prístup je vždy profesionálny.

Aj on, aj vy ste kedysi pôsobili v horskej cyklistike. Čo si z nej Peter priniesol do súčasnej kariéry?

To je otázka, na ktorú by najlepšie odpovedal on sám. Opýtajte sa ho na to. Môžem len povedať, že už keď prišiel do Talianska a stal sa členom jeho prvého cestného tímu, bolo veľmi rýchlo jasné, že je takisto veľkým talentom na cestné preteky.

V prvej polovici aktuálnej sezóny sa Saganovi príliš nedarilo. Ako ste to vnímali?

Nanešťastie, Peter ochorel v Sierra Nevade vo veľmi dôležitom čase jeho prípravy na jarnú sezónu. Toto ovplyvnilo všetky naše plány. A to bol aj hlavný dôvod, prečo nebol túto jar vo svojej najlepšej forme.

Stále však mal aj niekoľko dobrých výsledkov. Spomeňte si na štvrté miesto v pretekoch Miláno – San Remo alebo piate na pretekoch Paríž – Roubaix. Také výsledky by veľa jazdcov určite bralo, hoci musím dodať, že sme, samozrejme, pôvodne dúfali, že si pripíše aj nejaké víťazstvo.

Zmenilo sa niečo v Petrovom postavení v tíme? Oslabila sa jeho pozícia?

Vôbec nie. Sú preteky, ktoré viac sedia jeho cyklistickej typológii a na nich zostáva naším lídrom. Ale dodávam, že je veľmi príjemné sledovať, že veľa našich jazdcov sa vypracovalo, majú predpoklady byť lídrami tímu a bojovať aj o víťazstvá. Domnievam sa, že naša jarná časť sezóny bola výborná a už máme na konte viac ako dvadsať víťazstiev.

Vo vašom tíme Bora-Hansgrohe boli úspešní v niektorých pretekoch aj iní jazdci, Schachmann, Ackermann a ďalší. Neohrozujú Saganovu pozíciu? Plní slovenský cyklista stále, čo od neho čakáte?

Ako som už povedal, Peter je náš líder na špecifické, konkrétne preteky. Lenže v našom cyklistickom kalendári máme oveľa viac podujatí. Preto sme veľmi radi, že sa môžeme oprieť o silný tím a tiež ďalšie individuality.
Sagan krstil pamätnú zlatú medailu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan počas tlačovej konferencie pri...

Naposledy sa Sagan predstavil na pretekoch Okolo Kalifornie. Vyhral etapu, ale zelené tričko nezískal. Ste spokojný s tým, čo predviedol v Amerike?

V Kalifornii sa predstavil v pretekoch po krátkej súťažnej prestávke. Potešilo ma, že vyhral etapu, čo sa mu napríklad minulý rok nepodarilo. No významná časť sezóny je pred ním a dôležitá je aj teraz jeho príprava vo vysokohorskom prostredí.

Už o dva týždne sa Sagan postaví na štart pretekov Okolo Švajčiarska, ale jeho najbližším vrcholom budú opäť Tour de France. Myslíte si, že je v jeho silách získať aj siedme zelené tričko v bodovacej súťaži?

Uvidíme, v akej forme a pohode bude, keď sa vráti do Európy. Ale som si istý, že Peter bude na Tour de France dobre pripravený.

Čo pre vašu Boru-Hansgrohe znamenajú Tour de France?

To je jednoznačné: sú to najväčšie cyklistické preteky na svete a majú aj najväčší mediálny vplyv a dosah. Prirodzene, sú veľmi významné aj pre náš tím a jeho sponzorov.

Bolo by pre nás veľmi príjemné i dôležité vybojovať na nich ďalšie zelené tričko a s Petrom Saganom zlomiť rekord. Verím tomu, že budeme mať na štarte silný tím a všetci v ňom budú dobre pripravení na náročné podujatie.

Bora-Hansgrohe mala aj vlani vyššie ambície v celkovom poradí na Tour de France. Kto bude jej lídrom v tomto roku a aký výsledok od neho očakávate?

Emanuel Buchmann a Patrick Konrad budú našimi lídrami v celkovej klasifikácii. Patrick v predchádzajúcom roku skončil siedmy na Giro d'Italia a aj Emanuel už potvrdil, že je pripravený zobrať na seba rolu lídra – aj na Tour.

Naše ambície nie sú malé. Ak jeden z nich skončí na tomto podujatí v prvej desiatke, budeme šťastní. Rovnako platí, že chceme bojovať aj o etapové víťazstvá a zelené tričko.

TV Pravda: Ako hodnotí Peter Sagan svoju doterajšiu sezónu? Aké šance má na MS 2019 a prečo sa teší na podujatie Okolo Kalifornie? Pozrite si video

Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Ralph Denk #Tour de France 2019