Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bude Sagan pripravený na Tour? Je stále lídrom? Odpovedá šéf Bory

Slovenský cyklista Peter Sagan po pretekoch Okolo Kalifornie zostal v Amerike na vysokohorskom sústredení a v týchto dňoch sa usilovne pripravuje na druhú polovicu sezóny, v ktorej ho čakajú ďalšie dva vrcholy - Tour de France a majstrovstvá sveta v anglickom Yorkshire.

30.05.2019 06:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan po pretekoch Okolo Kalifornie zostal v Amerike na vysokohorskom sústredení.
debata (2)

Šéf jeho nemeckého tímu Bora-Hansgrohe Ralph Denk (45), ktorý patrí medzi manažérmi k absolútnej špičke vo svete cyklistiky, odpovedal na otázky Pravdy o jeho spolupráci so slovenským trojnásobným svetovým šampiónom, o tom, čo očakáva od neho i od svojho tímu najmä na najprestížnejších pretekoch planéty Tour de France, ktoré odštartujú v Bruseli 6. júla.

Vaše cesty s Petrom Saganom sa spojili v jednom tíme pred troma rokmi. Bolo to vaše rozhodnutie a zásluha, že prišiel do tímu Bora-Hansgrohe?

Bolo to rozhodnutie spoločné s hlavným sponzorom Bory. Naskytla sa nám príležitosť podpísať zmluvu s Petrom a obaja sme si boli hneď istí, že by to bol pre nás perfektný jazdec. Nielen zo športového hľadiska, ale vedeli sme, že má aj veľký marketingový potenciál a perspektívu.

Zmenil sa v niečom Peter za tri roky, čo spolupracujete?

Nemyslím si, ale, samozrejme, rokmi narástla dôvera medzi nami, máme teraz blízky vzťah.

Aká je spolupráca s ním? Je vždy bezproblémová?

Peter je veľký profesionál. Vo všetkých smeroch. Nezáleží na tom, či ide o tréning, médiá alebo sponzorské záväzky. Jeho prístup je vždy profesionálny.

Aj on, aj vy ste kedysi pôsobili v horskej cyklistike. Čo si z nej Peter priniesol do súčasnej kariéry?

To je otázka, na ktorú by najlepšie odpovedal on sám. Opýtajte sa ho na to. Môžem len povedať, že už keď prišiel do Talianska a stal sa členom jeho prvého cestného tímu, bolo veľmi rýchlo jasné, že je takisto veľkým talentom na cestné preteky.

V prvej polovici aktuálnej sezóny sa Saganovi príliš nedarilo. Ako ste to vnímali?

Nanešťastie, Peter ochorel v Sierra Nevade vo veľmi dôležitom čase jeho prípravy na jarnú sezónu. Toto ovplyvnilo všetky naše plány. A to bol aj hlavný dôvod, prečo nebol túto jar vo svojej najlepšej forme.

Stále však mal aj niekoľko dobrých výsledkov. Spomeňte si na štvrté miesto v pretekoch Miláno – San Remo alebo piate na pretekoch Paríž – Roubaix. Také výsledky by veľa jazdcov určite bralo, hoci musím dodať, že sme, samozrejme, pôvodne dúfali, že si pripíše aj nejaké víťazstvo.

Zmenilo sa niečo v Petrovom postavení v tíme? Oslabila sa jeho pozícia?

Vôbec nie. Sú preteky, ktoré viac sedia jeho cyklistickej typológii a na nich zostáva naším lídrom. Ale dodávam, že je veľmi príjemné sledovať, že veľa našich jazdcov sa vypracovalo, majú predpoklady byť lídrami tímu a bojovať aj o víťazstvá. Domnievam sa, že naša jarná časť sezóny bola výborná a už máme na konte viac ako dvadsať víťazstiev.

Vo vašom tíme Bora-Hansgrohe boli úspešní v niektorých pretekoch aj iní jazdci, Schachmann, Ackermann a ďalší. Neohrozujú Saganovu pozíciu? Plní slovenský cyklista stále, čo od neho čakáte?

Ako som už povedal, Peter je náš líder na špecifické, konkrétne preteky. Lenže v našom cyklistickom kalendári máme oveľa viac podujatí. Preto sme veľmi radi, že sa môžeme oprieť o silný tím a tiež ďalšie individuality.
Sagan krstil pamätnú zlatú medailu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan počas tlačovej konferencie pri...

Naposledy sa Sagan predstavil na pretekoch Okolo Kalifornie. Vyhral etapu, ale zelené tričko nezískal. Ste spokojný s tým, čo predviedol v Amerike?

V Kalifornii sa predstavil v pretekoch po krátkej súťažnej prestávke. Potešilo ma, že vyhral etapu, čo sa mu napríklad minulý rok nepodarilo. No významná časť sezóny je pred ním a dôležitá je aj teraz jeho príprava vo vysokohorskom prostredí.

Už o dva týždne sa Sagan postaví na štart pretekov Okolo Švajčiarska, ale jeho najbližším vrcholom budú opäť Tour de France. Myslíte si, že je v jeho silách získať aj siedme zelené tričko v bodovacej súťaži?

Uvidíme, v akej forme a pohode bude, keď sa vráti do Európy. Ale som si istý, že Peter bude na Tour de France dobre pripravený.

Čo pre vašu Boru-Hansgrohe znamenajú Tour de France?

To je jednoznačné: sú to najväčšie cyklistické preteky na svete a majú aj najväčší mediálny vplyv a dosah. Prirodzene, sú veľmi významné aj pre náš tím a jeho sponzorov.

Bolo by pre nás veľmi príjemné i dôležité vybojovať na nich ďalšie zelené tričko a s Petrom Saganom zlomiť rekord. Verím tomu, že budeme mať na štarte silný tím a všetci v ňom budú dobre pripravení na náročné podujatie.

Bora-Hansgrohe mala aj vlani vyššie ambície v celkovom poradí na Tour de France. Kto bude jej lídrom v tomto roku a aký výsledok od neho očakávate?

Emanuel Buchmann a Patrick Konrad budú našimi lídrami v celkovej klasifikácii. Patrick v predchádzajúcom roku skončil siedmy na Giro d'Italia a aj Emanuel už potvrdil, že je pripravený zobrať na seba rolu lídra – aj na Tour.

Naše ambície nie sú malé. Ak jeden z nich skončí na tomto podujatí v prvej desiatke, budeme šťastní. Rovnako platí, že chceme bojovať aj o etapové víťazstvá a zelené tričko.

TV Pravda: Ako hodnotí Peter Sagan svoju doterajšiu sezónu? Aké šance má na MS 2019 a prečo sa teší na podujatie Okolo Kalifornie? Pozrite si video

Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Ralph Denk #Tour de France 2019