Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan: Bola to pre mňa pocta, že som bol opäť na pódiu

Slovenský cyklista Peter Sagan (28) podľa vlastných slov uzavrel na majstrovstvách sveta v Innsbrucku svoj cyklistický rok.

01.10.2018 16:55
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan hádže fľašku fanúšikom pred štartom pretekov MS.
debata

Po troch tituloch v rade sa pokúsil na okruhu, ktorý robil problémy aj viacerým vrchárom, vybojovať čo najlepší výsledok, ale napokon druhý raz v kariére preteky na šampionáte nedokončil (predtým na svojich prvých MS v Melbourne 2010).

Najskôr ešte váš pohľad na náročné preteky. Ako hodnotíte ich priebeh a svoj výsledok?

Boli to ťažké preteky, čo sa aj očakávalo, myslím si, že všetci o tom vedeli. Skúsil som to, ale nakoniec sa ukázalo, že to bolo náročné až priveľmi.

Urobili ste si záver, že nemá význam sa ďalej trápiť?

Mohol som sa ešte chvíľu trápiť, jedno-dve kolá, aj tak by ma ostatní utrhli. Cítil som už v nohách náročnosť trate, aj priebeh pretekov. A to už nehovorím o tom, že v závere ešte čakal posledný kopec, ktorý sa išiel len raz. Bol som si ho deň pred štartom prejsť a mal som toho dosť. Musím priznať, že tento rok neboli majstrovské preteky pre mňa, ale pre vrchárov.

Už pred vami odstúpili všetci spolujazdci z reprezentácie. Bol problém aj v tom, že nemáme v tíme silného vrchára, ktorý by vám mohol pomáhať?

O to ani nejde. Lebo ja som strácal kontakt s balíkom. Či by som tam mal o jedného chalana menej alebo viac, bolo by to asi jedno. Iné by bolo, keby sme mali jazdca, ktorý je vyslovene vrchár, mohli by sme ísť na neho.

Sagana vystriedal na cyklistickom tróne Valverde Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan vychádza z autobusu pred štartom...

Po troch rokoch ste prišli o dúhový dres svetového šampiona. Bude vám za ním ľúto?

Ani nie, celkom som rád, že si od neho na rok oddýchnem. Vybojoval som tri tituly a som na to hrdý. V budúcnosti môžem o ďalší opäť bojovať.

Vyhral španielsky veterán Alejandro Valverde. Ako vnímate jeho triumf?

Potešilo ma, že sa majstrom sveta stal práve on. Je to dôstojný nástupca a držiteľ dúhového dresu.

Zlatú medailu ste mu odovzdávali práve vy…

Bola to aj pocta pre mňa. Potešilo ma, že som ho dekoroval a práve mňa pozvali na pódium. Aj keď som nevyhral, mohol som tam zasa byť…(smiech).

Boli to vaše posledné preteky sezóny?

Podľa všetkého boli posledné v tomto roku. Figurujem síce ešte medzi náhradníkmi na niektoré ďalšie preteky, ale ak sa nestane niečo nečakané, štartovať už na nich nebudem. V podstate mám po sezóne.

Je na mieste bilancia roka. Ako ste s ním spokojný?

Bol to úspešný rok, ako každý…(smiech). Dosiahol som viaceré skvelé výsledky, hodnotím ho pozitívne, som nadmieru spokojný.

Čo si z neho najviac ceníte?

Vyhral som jeden z monumentov, preteky Paríž – Roubaix, to si veľmi cením. Je to môj najcennejší úspech v sezóne a patrí aj medzi najväčšie v kariére. Ale získal som aj šiesty zelený dres na Tour de France a triumfoval som na nich v troch etapách. To boli moje vrcholy sezóny.

Ako budete po nej oddychovať? Už to máte naplánované?

Povedal by som, že to nebude veľmi o oddychu. Po šampionáte pôjdem na prezentáciu mojej knihy do Londýna, v novembri ma čaká Grand Fondo a možno aj nejaké kritérium v Číne.

Chystáte sa aj na Slovensko?

To teraz ešte neviem povedať. Uvidím, či mi to čas dovolí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Innsbruck 2018 #MS v cestnej cyklistike