Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veterán Valverde sa na MS dočkal vytúženého triumfu, Slováci nedokončili

Španiel Alejandro Valverde sa stal víťazom pretekov s hromadným štartom na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v rakúskom Innsbrucku.

30.09.2018 16:47 , aktualizované: 17:07
Alejandro Valverde Foto: ,
Alejandro Valverde sa teší zo zisku titulu majstra sveta.
debata (5)

Na trati dlhej 258,5 km medzi Kufsteinom a Innsbruckom s najťažším horským profilom v modernej histórii svetových šampionátov Valverde v záverečnom špurte štvorice pretekárov v úniku zdolal Francúza Romaina Bardeta, Kanaďana Michaela Woodsa a Holanďana Toma Dumoulina. Cyklisti počas 258,5 km nastúpali 4 670 výškových me­trov

Valverde sa ako 38-ročný dočkal najväčšieho úspechu kariéry, získal už svoju siedmu medailu na majstrovstvách sveta (1–2–4), ale prvýkrát so zlatým odleskom. Premiérovú medailu na MS vybojoval už pred 15 rokmi – striebro v kanadskom Hamiltone. Pred Innsbruckom naposledy ho dekorovali na pódiu v roku 2014, keď bol bronzový v španielskej Ponferrade.

Sagana vystriedal na cyklistickom tróne Valverde Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan vychádza z autobusu pred štartom...

Po troch rokoch sa skončilo kraľovanie Petra Sagana na majstrovstvách sveta. V Innsbrucku 28-ročný Slovák nenadviazal na svoje tituly z amerického Richmondu, katarskej Dauhy a nórskeho Bergenu a po piatom prejazde priestorom cieľa približne 80 km pred koncovkou 258,5 km dlhých pretekov odstúpil.

Saganovi zjavne nesadol náročný vrchársky profil v Innsbrucku, už 95 km pred cieľom strácal kontakt so skupinou hlavných favoritov a jeho mimika tváre naznačovala, že má toho plné zuby. Ešte predtým sa rozlúčili aj zostávajúci šiesti Slováci Juraj Sagan, Marek Čanecký, Patrik Tybor, Erik Baška, Martin Haring a Martin Mahďar.

„Nie najlepšia príprava pred MS, ťažký profil a vysoké tempo v kopcoch Sagana vypojili z obhajoby ďaleko pred cieľom,“ napísal špecializovaný web cycling-info.sk.

Diktovať tempo v hrdinskom boji s kopcami sa už krátko po štarte na námestí v Kufsteine podujalo 11 cyklistov: Robert Britton (Kan.), Tobias Ludvigsson (Švéd.), Kasper Asgreen (Dán.), Ryan Mullen (Ír.), Daniil Fominich (Kaz.), Vegard Stake Laengen (Nór.), Karel Hník (ČR), Jacques Janse van Rensburg (JAR), Iľja Koševoj (Biel.) a Laurent Didier (Lux.). Z pôvodne 11-členného úniku, ktorý mal náskok aj vyše 18 minút, zostala v posledných 50 km vpredu už len štvorica a neskôr dvojica škandinávskych jazdcov Kasper Asgreen a Vegard Stake Laengen.

Dán a Nór boli dostihnutí 22 km pred cieľom a potom sa začala séria nástupov favoritov. Pätnásť kilometrov pred cieľom sa vydal dopredu ďalší Dán Michael Valgren, ale brutálne stúpanie Höttinger Höll (Peklo Höttingen) 11 km pred cieľom s priemerom 11,5% a pasážami s maximom 28% ho skolilo. Tempu najlepších nestíhal ani francúzsky favorit Julian Alaphilippe, zo všetkých síl sa snažil vpredu udržať Španiel Alejandro Valverde či Holanďan Tom Dumoulin.

Novým majiteľom dúhového dresu je Alejandro... Foto: Reuters, HEINZ-PETER BADER
Alejandro Valverde Novým majiteľom dúhového dresu je Alejandro Valverde.

Na vrchole „Pekla“ bola na čele už len trojica Romain Bardet (Fr.), Michael Woods (Kan.) a Valverde, niekoľko desiatok metrov za nimi bol Dumoulin. Holanďan to nevzdal a v technicky náročnom zjazde necelé dva kilometre pred métou dostihol trojicu pred sebou. Na viac už nemal síl. V záverečnom špurte skončil štvrtý, majstrom sveta sa stal Valverde. Španielsky veterán začal šprintovať z prvého miesta približne 300 m pred cieľom a nik zo súperov ho nepredstihol.

MS v Innsbrucku

Preteky mužov elite (Kuftein – Innsbruck, 258,5 km): 1. Alejandro Valverde (Šp.) 6:46:21 h, 2. Romain Bardet (Fr.), 3. Michael Woods (Kan.), 4. Tom Dumoulin (Hol.) – všetci rovnaký čas ako víťaz, 5. Gianni Moscon (Tal.) +13 s, 6. Roman Kreuziger (ČR), 7. Michael Valgren (Dán.), 8. Julian Alaphilippe (Fr.), 9. Thibaut Pinot (Fr.), 10. Rui Costa (Portug.) – všetci +43

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Alejandro Valverde #Innsbruck 2018 #MS 2018 v cyklistike