Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan v Bore jazdí na bicykli i varí

V Niederndorfe, dedine na hraniciach Nemecka a Rakúska, ktorá je vzdialená od dejiska svetového šampionátu v cyklistike v Innsbrucku bezmála sto kilometrov, vybudovala spoločnosť Bora svoju modernú základňu.

30.09.2018 14:04
Peter Sagan, varenie, Bora-Hansgrohe Foto: ,
Zľava generálny manažér Ralph Denk Bora-Hansgrohe, majiteľ Bora Willi Bruckbauer a majiteľ Hansgrohe Philippe Harinck sledujú kuchárske schopnosti Petra Sagana.
debata

Štyri tituly sú možné

Hneď od príchodu je jasné, kto je vlajkovou loďou firmy, ktorá sa venuje predovšetkým výrobe moderných zariadení a vybavení do kuchýň a kúpeľní. Obrovské portréty Petra Sagana sú rozmiestnené v celej budove na všetkých poschodiach.

Už pred vstupom víta návštevníkov plagát slovenského cyklistu a pod ním svieti nápis: Welcome Peter Sagan. 3 is great, but 4 is possible. Go for it! Vitaj Peter Sagan. 3 sú skvelé, ale 4 sú možné. Choď na to!

Svetový šampión sa pousmeje. „Nikde nie je povedané, že štvrtý titul má prísť už túto nedeľu. Môžem ho získať predsa aj o rok…“ reaguje obhajca v predvečer pretekov.

Najúspešnejší cyklista na majstrovstvách sveta na ceste sa stal tvárou reklamných kampaní úspešného výrobcu. Jeden z jeho sloganov znie: „Dávame všetko do revolúcie v kuchyni. A tím vedený Petrom Saganom je jej perfektný veľvyslanec na ceste.“

Nikde by som sa nemal lepšie

Bora-Hansgrohe a Peter Sagan. Spojenie silných značiek.

Bora-Hansgrohe a Peter Sagan. Spojenie silných značiek. Mecenáši si lídra svojho cyklistického tímu cenia, vedia, čo preň znamená. V čase, keď sa lukratívne miesta v cyklistických zoskupeniach nehľadajú ľahko a ani známi jazdci nemajú svoje fleky pevné, mu ponúkla dlhodobý kontrakt. Pozichrovala si žilinského rodáka na ďalšie tri roky. Zostanú spolu do roku 2021.

Plagát pred vstupom do sídla Bory v... Foto: Pravda, Michal Zeman
Peter Sagan, plagát Plagát pred vstupom do sídla Bory v Niederndorfe. Sponzori čakajú od Sagana štvrtý titul.

To už bude mať Peter Sagan tridsaťjeden. Predĺženie jeho zmluvy, ale aj kontraktov jeho najbližších spolujazdcov, na ktorých si už zvykol a chce ich mať vedľa seba, privítal. Pôvodná zmluva sa mu končila na budúci rok, v predstihu sa zrodila dohoda, ktorá vyhovuje obom stranám.

„V tomto tíme som spokojný. Dohodli sme sa, že tu zostanem. Neviem, či by som sa mohol mať lepšie v inom tíme. Je to veľmi dobrá voľba,“ potvrdzuje.

Najlepšie platený cyklista

Sagan sa dostáva do najlepších cyklistických rokov. Má už dosť skúseností a ešte viac úspechov. Mnohí iní velikáni pelotónu žiarili aj po tridsiatke.

Cyklistický tím menil dva razy. V lete 2014 opustil končiaci Tinkoff a zamieril do Bory-Hansgrohe. V nej končí druhý rok pôsobenia. „Neviem si predstaviť, že by sme zasa budovali niečo odznova,“ prehodil po podpise novej zmluvy.

Jej podmienky nie sú známe, ale podľa zahraničných médií je Sagan momentálne asi najlepšie platený cyklista sveta. Jeho ročný plat sa pohybuje okolo šesť miliónov eur.

„Sagan je hviezdou svetovej cyklistiky. Je nielen jedným z najúspešnejších jazdcov, ale tiež veľvyslancom nášho športu, ktorý fascinuje aj tých, ktorí v ňom nepôsobia. Je radosť s ním spolupracovať,“ tvrdí šéf cyklistického tímu Bora-Hansgrohe Ralph Denk.

Zvŕta sa aj pri sporáku

Slovenský cyklista v Bore nielen jazdí, ale aj varí. Reklamné videá, na ktorých niečo kuchtí pri sporáku, sú na sociálnych sieťach hitom.

Aj uplynulý piatok sa postavil za panvicu a tentoraz pred početnou kulisou sa pustil do prípravy lososa. Očividne mal dobrú náladu a nič nenaznačovalo, že už o dva dni ho čakajú jedny z najdôležitejších pretekov sezóny.

V Saganovom prípade sa na prvý pohľad bijú dva prístupy. Neraz sa zdá, akoby mu na výsledku nezáležalo, nerobí z cyklistiky vedu, považuje ju za nudnú a tvrdí, že ako divák sa na ňu nedokáže niekoľko hodín pozerať.

Na otázku, či má pred pretekmi nejaký taktický plán, odpovedal: „Nikdy nemám nijaký plán.“ Šampión však nikdy nerobí niečo len tak. Keď sa raz rozhodne, že sa postaví na štart pretekov, chce byť aj úspešný, chce vyhrať. Každý si môže byť istý, že urobí pre dobrý výsledok maximum. Aj keď to vždy nevyjde.

Potreboval by menej kíl a zázrak

Pred pretekmi nerád vyslovuje nejaké prognózy. Obzvlášť pred takými, aké ho čakali v nedeľu. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) ho zaradila vo svojej preštartovnej správe do zoznamu kandidátov na titul. Sám sa medzi nich nepočítal.

„Tento rok to bude trochu komplikovanejšie. Stačí sa pozrieť na profil trate. Favoritmi sú vrchári.“

Ako videl svoje šance tesne pred štartom? „Všetko je možné, ale chcelo by to nejaký zázrak. V môj neprospech hovorí moja váha. V týchto kopcoch by som potreboval o niečo menej kíl, bude sa mi v nich ťažko dýchať,“ usmieval sa.

Sagana vystriedal na cyklistickom tróne Valverde Fotogaléria - 29 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan vychádza z autobusu pred štartom...

Na rozdiel od mnohých iných cyklistov, detailne neštuduje dopredu trať, ak sa s ňou oboznámi, tak často na poslednú chvíľu. Nepotrebuje si ani prejsť náročné časti, ak sa v pretekoch viackrát opakujú.

„Kopec, ktorý je na okruhu, si nemusím ísť pozrieť, v pretekoch ho absolvujeme viackrát. Ale pred štartom sa vyberiem na kopec, ktorý je v závere pretekov a prejdeme ho v pretekoch len raz. Je krátky a prudký a potom už nasleduje len zjazd do cieľa,“ vravel po príchode do dejiska šampionátu.

Početný, ale nie silný tím

Do jeho sezóny nepríjemne zasiahol ťažký pád na Tour de France. Z následkov sa dostával dlhšie, ako on i všetci v tíme čakali. Nesťažoval sa a v Innsbrucku tvrdil, že sa cíti v plnej sile. „Nijaké zranenie nie je dobré, ale nakoniec som to celkom dobre predýchal.“

V rámci prípravy absolvoval celé preteky Grand Tour Vuelta a Espaňa, ale nevyhral na nich ani jednu etapu a nezískal ani tričko najlepšieho jazdca v bodovacej súťaži.

Dlho sa držal vo svetovom rebríčku UCI World Tour na jeho čele, pred šampionátom padol na druhé miesto. Vďaka jeho bodom sa však stále zvyšoval počet slovenských cyklistov v pretekoch elity na MS. V Innsbrucku sa ich na štart postavil rekordný počet – siedmi.

„Samozrejme, teší ma, že stúpa počet jazdcov, ktorí môžu reprezentovať Slovensko,“ zdôraznil.

„Nemáme však tím na to, aby sme tvorili preteky a už vôbec nie, ak je ich profil taký, ako teraz. Ale pokúsime sa zajazdiť, ako najlepšie vieme.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Innsbruck 2018 #MS 2018 v cyklistike