Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľ vrchárov pre Pravdu: Sagan je fenomén

Na bicykli prežíva skvelý rok. Francúz Julian Alaphilippe (26) z momentálne najsilnejšieho svetového tímu Quick-Step Floors vyhral vrchársku súťaž na tohtoročnej Tour de France a uplynulú nedeľu si pripísal ďalší výnimočný úspech.

11.09.2018 05:00
Julian Alaphilippe Foto: ,
V bodkovanom drese. Julian Alaphilippe sa stal na tohtoročnej Tour de France kráľom vrchárov.
debata (1)

Stal sa celkovým víťazom náročných, osemetapových pretekov Okolo Británie. S takouto čerstvou vizitkou sa postaví zajtra v Poprade na štart cyklistických pretekov Okolo Slovenska súčasný štvrtý muž svetového rebríčka, víťaz dvoch etáp na Tour de France i Vuelte a Espaňa. Po skončení pretekov poskytol z Londýna exkluzívny rozhovor Pravde.

Od zajtra vás čaká štart na Okolo Slovenska. Počuli ste predtým niečo o tomto podujatí?

Bude to pre mňa úplne nová skúsenosť, pretože to bude môj prvý štart na Slovensku. Som veľmi rád, že sa môžem na týchto pretekoch zúčastniť. Dôležité je, že dobre zapadajú do môjho plánu prípravy na majstrovstvá sveta. Začal som ju minulý týždeň na Okolo Británie, teraz budem pokračovať na slovenských cestách. To, že prídem na Slovensko, je dôležité pre mňa, ale aj pre našich sponzorov, jedným z nich je aj slovenská firma janom.

Čo od pretekov očakávate? Budete tu len trénovať pred svetovým šampionátom, alebo sa sústredíte aj na dobrý výsledok?

Na toto zatiaľ neviem jednoznačne odpovedať. Mám za sebou ťažký týždeň v Británii, najskôr si potrebujem trošku oddýchnuť, načerpať nové sily. Keďže som na Slovensku prvý raz a preteky nepoznám, nedokážem odhadnúť svoje šance. Uvidím, ako sa budem cítiť, ale ak sa naskytne šanca na dobrý výsledok, určite urobím maximum, čo bude v mojich silách. Pôjdem deň za dňom a budem sa rozhodovať podľa aktuálnej situácie.

Víťaz vrchárskej súťaže Julian Alaphilippe... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Pódium, dresy Víťaz vrchárskej súťaže Julian Alaphilippe (druhý sprava) s víťazom bodovacej súťaže Petrom Saganom (vpravo), celkovým víťazom Tour Geraintom Thomasom a najlepším jazdcom do 25 rokov Pierrom-Rogerom Latourom na parížskom pódiu.

Prídu aj ďalší dobrí cyklisti z vášho úspešného tímu, vo všeobecnosti patríte medzi hlavných favoritov podujatia…

Na Slovensko sa chystá naozaj náš silný tím. Na začiatku každých pretekov máme najvyššie ambície…

Budete chcieť vyhrať aj na Slovensku?

Samozrejme, aj na Slovensku to bude rovnaké ako inde. Pokúsime sa vybojovať čo najlepší celkový výsledok a vyhrávať aj etapy.

Váš tím Quick-Steps Floors je momentálne najúspešnejší na svete. Čo je tajomstvo vašich úspechov?

Nijaké tajomstvo neexistuje. Je to o kvalite každého jedného cyklistu a vnútornej sile, energii, esprite tímu. Každý pretekár vydáva zo seba všetko najlepšie najmä kvôli sebe samému, ale zároveň aj kvôli tímu a v prospech každého zo svojich spolujazdcov. Táto filozofia a súdržnosť nám prináša úspechy. Jazdíme ofenzívne, chceme vyhrávať. Ak to zhrniem, najdôležitejšia je práca a duch celého tímu.

Myslíte si, že zostane silný a pokope aj v ďalšej sezóne?

Nepochybujem o tom. Zostaneme jednotní. Zloženie tímu sa nezmení, budú to tí istí cyklisti, ako aj doteraz. Preto sa nezmení ani filozofia a prístup tímu.

Na začiatku kariéry ste sa venovali najskôr cyklokrosu. Ako si spomínate na začiatky?

Áno, prvé kroky som robil v cyklokrose, bolo to pekné obdobie. Až neskôr som sa začal orientovať na cestnú cyklistiku, začínal som v tíme Armée de terre.

Julian Alaphilippe po víťazstve v 3. etape... Foto: SITA/AP, David Davies
Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe po víťazstve v 3. etape pretekov Okolo Británie.

Čo rozhodlo pre cestnú cyklistiku? Ste spokojný s tým, ako sa vaša kariéra uberá?

Bol to logický postup, od malička som sníval o cestnej kariére. Moje rozhodnutie som nikdy neoľutoval. Pre moju ďalšiu cyklistickú kariéru to bolo šťastné riešenie. V súčasnosti som veľmi spokojný v Quick-Step Floors, kde pôsobím už viacero rokov.

V cyklokrose a horskej cyklistike začínal aj Peter Sagan…

Veľmi dobre viem, že aj Peter Sagan takto začínal kariéru. Je to ideálne odvetvie, ktoré je dobrým odrazovým mostíkom do ďalších cyklistických rokov. S Petrom Saganom sme úplne odlišní pretekári, ale máme spoločné aj mnohé cyklistické vlastnosti. Najmä spôsob jazdy, reagovanie na bicykli, výbušnosť… Tieto prednosti sme získali a rozvíjali vďaka cyklokrosu.

Stáva sa, že s ním neraz súperíte aj o víťazstvo v pretekoch. Ako ho hodnotíte ako cyklistu?

Pre mňa je Peter Sagan veľký fenomén v súčasnom cyklistickom svete. Má obrovský talent, ale okrem toho na sebe aj tvrdo pracuje. Inak by taký dobrý nebol.

Peter Sagan a Julian Alaphilippe na Tour de... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Sagan Alaphilippe Peter Sagan a Julian Alaphilippe na Tour de France 2016.

Na Tour de France ste jasne vyhrali súťaž vrchárov. Pokladáte to za svoj doteraz najväčší úspech?

Áno, víťaztvá na Tour de France, ktoré som dosiahol, sú najvýznamnejšie v mojej doterajšej kariére. Stali sa pre mňa veľkým zadosťučinením. Táto sezóna vo všeobecnosti je pre mňa od začiatku výnimočná. V jej úvode som vyhral aj náročnú belgickú klasiku Valónsky šíp, čo bol jeden z mojich cieľov, ktorý som si chcel splniť.

Zmenil úspech na Tour niečo vo vašom osobnom a športovom živote?

Nezmenil som sa, som rovnaký ako predtým. Ale možno sa zmenil pohľad iných ľudí na mňa, stal som sa známejším, lebo Tour de France, na ktorých som bol úspešný, sú mimoriadne populárne a podrobne ich sleduje obrovské množstvo ľudí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Petit break pour refaire le moulin.. back to business ☀

Príspevok, ktorý zdieľa Julian Alaphilippe (@alafpolak),

Pochádzate z muzikantskej rodiny. Váš otec bol dirigent. Je hudba vašou záľubou?

Môj otec bol naozaj dirigent a aj ja som sa predtým, ako som sa vrhol na cyklistickú dráhu, intenzívne venoval hudbe. Mám k nej veľmi blízko, zostala súčasťou môjho života.

Po kom ste zdedili cyklistický talent?

To je trošku záhada, naozaj neviem, kde sa to vo mne nabralo… Moji rodičia sa cyklistike nevenovali. Ale myslím si, že to nie je len o talente, ale aj o tvrdej práci.

Po čom ešte túžite v cyklistike? V tomto roku a v ďalšej kariére?

Najskôr sa pokúsim úspešne ukončiť túto sezónu. Okrem pretekov Okolo Slovenska mi zostali v programe ešte majstrovstvá sveta v Innsbrucku a potom preteky Okolo Lombardie. Už som spomínal, že toto je pre mňa veľmi úspešná sezóna, pokúsim sa na ňu v budúcnosti nadviazať a naďalej víťaziť. V klasikách, etapách, etapových pretekoch. Chcem si robiť na bicykli naďalej radosť. Urobím tiež maximum, aby bol naďalej úspešný aj náš tím.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Alaphilippe #Okolo Slovenska 2018