Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úvodnú časovku vyhral Dennis, 58. Sagan priznal, že ešte nie je v topforme

Austrálsky cyklista Rohan Dennis sa stal víťazom sobotnej časovky jednotlivcov, ktorou odštartoval 73. ročník pretekov Vuelta a Espaňa.

25.08.2018 20:57 , aktualizované: 21:56
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na archívnej snímke.
debata (1)

Jazdec tímu BMC Racing dosiahol na 8 kilometrov dlhej trati v uliciach Malagy čas 9 minút a 39 sekúnd a o 6 sekúnd odsunul na druhé miesto Poliaka Michala Kwiatkowského (Sky). Na tretej priečke skončil v prológu Belgičan Victor Campenaerts zo stajne Lotto Soudal (+7 s).

Slovenský jazdec Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe obsadil 58. miesto so stratou 38 sekúnd na víťaza.

„Aj keď sa cítim lepšie zo na na deň, stále potrebujem ešte čas na to, aby som sa dostal do topformy. V časovke som sa snažil o čo najlepší výkon a zajtra sa pokúsim znova. Na tejto Vuelte mám však cieľ najmä podporovať Emmanuela Buchmanna, ako to len bude možné,“ uviedol Peter Sagan podľa webu jeho zamestnávateľa Bora-Hansgrohe.

Trojnásobný a úradujúci majster sveta Sagan absolvoval tradičné španielskej trojtýždňové etapové preteky v rokoch 2011, 2014 a 2015, pričom v ostatných dvoch prípadoch ich nedokončil.

Najúspešnejšia bola jeho premiérová účasť, kde dosiahol tri víťazstvá a v bodovacej súťaži obsadil štvrté miesto. Jeden etapový triumf pridal aj v edícii 2015, keď odstúpil už po ôsmich dňoch. Tento rok poslúži Vuelta Saganova aj ako príprava na vrchársky orientované majstrovstvá sveta v Innsbrucku.

Dennis potvrdil, že patrí medzi najlepších časovkárov na svete a dosiahol 24. triumf v profipelotóne. Zároveň sa ako prvý obliekol do červeného dresu pre lídra pretekov.

„Kwiatkowski na mňa vyvinul tlak, nemyslel som si, že bude taký rýchly. Ja som odviedol, čo bolo v mojich silách. Na vrchol kopca som šiel úplne na doraz. Chcel som vyhrať etapu na tohtoročnej Vuelte a som rád, že sa mi to podarilo hneď v úvode,“ povedal Rohan Dennis v prvom televíznom rozhovore.

Kwiatkowski nebol v cieli s druhým miestom spokojný. „Samozrejme, každý by bol sklamaný, keď dlho vedie a na konci ho z čela niekto vyženie. Predviedol som dobrú jazdu, žiaľ, nestačilo to na víťazstvo. Vydal som zo seba maximum, no musím pogratulovať Rohanovi, v sobotu sa nedal zdolať,“ poznamenal Poliak.

Z favoritov na celkové prvenstvo zajazdili najlepšie časy Alejandro Valverde (10:03) a Bauke Mollema (10:06), víťaz z roku 2016 Nairo Quintana zvládol trať za 10:10 min, Vincenzo Nibali za 10:19.

Vuelta pokračuje v nedeľu zvlnenou 2. etapou z Marbelly do Caminito del Rey (163,5 km).

Fakty z Vuelty

Individuálna časovka (Málaga – Málaga, 8 km): 1. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing 9:39 min, 2. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Sky +6 s, 3. Victor Campenaerts (Belg.) Lotto Soudal +7, 4. Nelson Oliveira (Portug.) Movistar +17, 5. Dylan van Baarle (Hol.) Sky +20, 6. Alessandro De Marchi (Tal.) BMC Racing +21,… 58. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +38 s.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Rohan Dennis #Vuelta a Espaňa 2018