Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súd s Armstrongom nebude. S vládou sa dohodol na päťmiliónovom vyrovnaní

Bývalý cyklista Lance Armstrong sa dohodol mimosúdne s americkou vládou, že za dlhoročný doping zaplatí náhradu škody vo výške päť miliónov dolárov. Federálny úrad pritom mohol v očakávanom súdnom procese žiadať až 100 miliónov dolárov.

20.04.2018 06:48
Lance Armstrong Foto: ,
Lance Armstrong na Tour de France 2004.
debata

Obe strany sa dohodli zhruba tri mesiace pred začatím súdu, ktorý mal odštartovať 7. mája vo Washingtone. Slávneho Američana pôvodne zažaloval v roku 2010 jeho bývalý kolega z tímu US Postal Floyd Landis, vláda sa k jeho žalobe pripojila v roku 2013. Landisovi prináleží 25 percent z dohodnutej sumy.

Federálna vláda bola prostredníctvom americkej pošty hlavným sponzorom tímu, v ktorého drese Armstrong získal v rokoch 1999–2005 sedem triumfov na Tour de France. Keď sa americký cyklista v roku 2013 priznal k tomu, že si ku všetkým titulom pomohol dopingom, požadovala vláda vrátiť sponzorskú sumu 32 miliónov dolárov a ako náhradu škody trojnásobok tejto sumy.

Lance Armstrong na charitatívnej jazde v júni... Foto: SITA/AP, Mark Bugnaski
Lance Armstrong Lance Armstrong na charitatívnej jazde v júni 2016.

Armstrong vo štvrtok v tlačovom vyhlásení uviedol, že je rád, že prišlo k dohode s poštou. „Aj keď si myslím, že ich žaloba proti mne bola nespravodlivá a neopodstatnená a utratil som veľa peňazí, aby som ju vyriešil, snažil som sa od roku 2013 prijať plnú zodpovednosť za svoje chyby a nevhodné správanie a napraviť, čo sa dalo,“ povedal Armstrong.

Teraz štyridsaťšesťročný bývalý cyklista tak vyriešil najvážnejšie žalobu, ktorej musel po svojom páde čeliť. Výraznú finančnú stratu utrpel už v čase, keď prišiel o väčšinu hlavných sponzorov a musel zaplatiť v iných súdnych sporoch viac ako 20 miliónov dolárov.

Cyklista sa verejne priznal k dopingu u Oprah... Foto: SITA, AP
Armstrong, Winfreyová Cyklista sa verejne priznal k dopingu u Oprah Winfreyovej.

Podľa agentúry AP má však Armstrong stále milióny dolárov majetku v investíciách a vlastné domy v Austine a Aspene. Patria mu aj dva cyklistické obchody a spoločnosť, ktorá organizujevytrva­lostné preteky.

Armstrong sa stal vďaka svojmu príbehu muža, ktorý porazil rakovinu a potom sedemkrát dobyl najťažšie cyklistické preteky, celosvetovou celebritou. K dopingu sa priznal po ukončení kariéry 18. januára 2013 v televíznom rozhovore s Oprah Winfreyovou. Už predtým mu cyklistická únia UCI po vyšetrovaní Americké antidopingovej agentúry všetky tituly odobrala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lance Armstrong #Floyd Landis #US Postal