Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ján Valach: Sagan ukázal silu. Ale Roubaix nie je pre slabých

Pripomína, že na pretekoch je v kuse už mesiac a pol. Stál vedľa Petra Sagana vo všetkých doterajších jarných klasikách. Pomáhal mu na troch monumentoch vrátane víťazného na Paríž - Roubaix.

10.04.2018 06:44
ján valach, Foto: ,
Slovenský cyklista Ján Valach.
debata

Ján Valach (44), bývalý slovenský reprezentant, ktorý dva razy štartoval na olympijských hrách, pôsobí v súčasnosti ako jeden zo športových riaditeľov tímu Bora-Hansgrohe. Hodnotí prvý vrchol sezóny trojnásobného svetového šampióna.

Celý cyklistický svet hovorí s uznaním o Saganovom výkone i víťazstve na pretekoch Paríž – Roubaix. Ako ho hodnotíte vy?

Mňa, samozrejme, neprekvapil. Trávim s ním dosť času a viem, čo môžeme od neho čakať. Dokazuje vysokú výkonnosť dlhodobo, v nedeľu bol perfektne pripravený a motivovaný. Ak sa vrátim o rok dozadu, tak na týchto pretekoch síce skončil medzi zdolanými, ale mal v dôležitých momentoch dva defekty. Teraz mu vyšlo všetko, vyhýbali sa mu pády i problémy s bicyklom, to bolo tiež veľmi dôležité.

Vyšla vám aj taktika? Išlo všetko podľa vašich predstáv?

Bola podobná ako pred rokom. Každý tím má svoju taktiku i plán a aj záložné plány, ak niečo nevyjde. Chceli sme byť stále vpredu. To sme zvládli. Hneď po štarte sme poslali na čelo dvoch pretekárov, aj so špeciálnymi bicyklami na rovinu. Pochytali sme všetky úniky, aj keď nejaký vyšiel, nebol nebezpečný. Dôležité bolo, aby sme prvých šesť úsekov na kockách nespadli a nezostali niekde vzadu. Chalani išli na doraz a splnili to. Celkovo bolo v pretekoch dosť pádov, viacerí cyklisti už po prvých úsekoch vypadli z hry. V záverečnej časti si Peter našiel dobré miesto, zaútočil a rozhodol.

Pekelník Peter Sagan v Roubaix Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan v cieli Paríž - Roubaix.

Nik z vášho tímu sa na náročnej ceste neocitol na zemi?

Len Danilo Oss mal problém, spadol a museli sme mu meniť bicykel. Ten sme však menili aj ďalším. Mali sme pripravené špeciálne bicykle na rovinu, potom jazdci dostali iné na kockové úseky.

Peter Sagan vyrazil dopredu 54 kilometrov pred cieľom. Nemali ste obavy, že je to skoro?

Nie, Peter si sám vybral vhodnú situáciu a urobil to výborne. Zaútočil v pravú chvíľu. To už bolo hop alebo trop. Bol to perfektný moment, vyrazil dopredu ľahko po vetre a aj ďalší priebeh pretekov napokon ukázal, že to nebolo skoro. Vpredu bola malá skupinka, v nej cyklisti dobre spolupracovali. Peter bol v tom okamihu silnejší a mohol ísť dopredu aj sám, ale bolo rozumnejšie, že v nej zostal.

Taký útok, aký ukázal, si vyžaduje nielen veľkú formu, ale aj veľké sebavedomie a vieru vo vlastné schopnosti…

Roubaix nie je pre slabých. Áno, Peter ukázal ohromnú silu. Keď človek vidí tých 29 dláždených úsekov… To nie sú bežné kocky, ak tam cyklista v šesťdesiatke padne, je to neskutočná bolesť i riziko. V sekunde o všetko môže prísť. V nedeľu veľa jazdcov skončilo v nemocnici. Tieto preteky sú veľmi náročné práve veľkým tlakom nielen na výkon, ale aj na psychiku.

Tréner Ján Valach. Foto: Robert Hüttner, Pravda
ján valach, Tréner Ján Valach.

Vy ste zo sprievodného vozidla poskytovali v pretekoch Petrovi technickú pomoc, podávali ste mu kľúč a doťahoval si niečo na riadidlách…

Peter mal perfektný špeciál, na ktorom má prednú vidlu odpruženú, je tam zamykanie. Mal pocit, že nie je ideálne dotiahnuté, potreboval to zafixovať.

V závere už ťahal vpredu len so Silvanom Dillierom…

Švajčiarsky cyklista podal takisto výborný výkon. Je chlapík, išiel úplne férovú jazdu. Urobil takisto všetko, aby obaja prišli na velodróm a tam si to rozdali o prvé miesto.

V pelotóne bol aj šampiónov brat Juraj. Ako hodnotíte jeho výkon?

Juro dobre drží basu s mladším bratom v každých pretekoch. Podal dobrý výkon. Neurobí chybu, je perfektná opora, do poslednej chvíle je tam, kde to od neho vyžadujeme. Je silný článok sedemčlenného tímu. Tak to má byť.

Peter má za sebou prvý vrchol sezóny. Ako hodnotíte túto jej časť?

Má vysokú výkonnosť, je dobre pripravený a verím, že sa to prejaví aj v ďalšej etape sezóny. Tri monumenty zvládol, jazdil aktívne, bol vpredu a na Roubaix to zobral v pravú chvíľu do svojich rúk. Musíme rešpektovať aj kvalitu súperov, najmä Quick-Step dobre rozbehol sezónu, má kvalitných, všestranných jazdcov.

Oslávili ste veľký triumf?

Trochu áno, mali sme spoločnú večeru. Majiteľ tímu i manažér prišli na preteky a hoci majú svoj vek, sami jazdia na bicykli a v sobotu si na vlastnej koži vyskúšali časť trate.

Čo teraz Petra čaká?

O necelý týždeň nastúpi na zaujímavé a takisto prestížne preteky Amstel Gold Race. Potom bude mať pretekársku pauzu, čaká ho príprava v Amerike a tradičný štart na Okolo Kalifornie, kam pocestujem opäť aj ja. Potom sa vráti do Európy, absolvuje Okolo Švajčiarska, ktoré budú už prípravou na Tour de France. Pred nimi sa zúčastní na spoločných majstrovstvách Česka a Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Paríž - Roubaix #Ján Valach