Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bardet: Froome by sa mal do vyriešenia aféry stiahnuť. A UCI nedopustiť frašku

Britský cyklista Chris Froome by sa mal sám rozhodnúť, že až do vyriešenia svojho dopingového prípadu z minuloročnej Vuelty nebude pretekať. Štvornásobného víťaza Tour de France na tento krok vyzval jeho francúzsky súper Romain Bardet.

16.01.2018 20:16
Chris Froome, Romain Bardet Foto: ,
Chris Froome (vľavo) a Romain Bardet na parížskom pódiu po Tour de France 2017.
debata

Ten skončil vlani na najslávnejších etapových pretekoch sveta tretí a v roku 2016 bol druhý práve za Froomom.

Slávny Brit pri triumfe na septembrové Vuelte prekročil povolený limit lieku na astmu, ktorý smie užívať so zvláštnym povolením, a hrozí mu, že o víťazstvo na španielskej Grand Tour príde.

„Nedokážem si predstaviť, že by Froome mohol pretekať, akoby sa nič nestalo. Keď už nekoná tím Sky, jeho jazdcovi nič nebráni v tom, aby sa stiahol, kým nepadne rozhodnutie,“ povedal Bardet denníku L'Équipe.

Pretekári môžu na astmu užívať salbutamol na zvláštne povolenie UCI, ale len s maximálnou koncentráciou 1000 nanogramov na mililiter. Vo Froomovej vzorke moču bola po 18. etape Vuelty koncentrácia dvojnásobná. Hrozí mu nielen odobratie titulu, ale aj dištanc. Talian Alessandro Petacchi dostal za pozitívny test na rovnakú látku pri Gire d'Italia 2007 ročný trest.

Kým Froome sa obhajuje, že pravidlá neporušil, Bardet si nedokáže predstaviť, že by britský jazdec z aféry vyviazol bez trestu.

„Prečo inak nastavovať nejaké limity?“ uviedol. Dúfa, že medzinárodná únia UCI rozhodne v prípade do pol roka, aby rozhodnutie padlo pred júlovým štartom Tour.

„V opačnom prípade by to bola katastrofa pre imidž našich pretekov a cyklistiky. Bola by to fraška,“ povedal Bardet.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Romain Bardet