Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hodiny v sedle, posilňovňa a Play Station. Aký je Saganov tréningový dril?

Prvý cyklista histórie, ktorý trikrát za sebou vyhral svetový šampionát. Peter Sagan nepotrebuje žiadne zdĺhavé predstavovanie. Na konte má 101 profesionálnych triumfov, vrátane ôsmich etáp na Tour de France, 15 na Okolo Švajčiarska a 16 na Okolo Kalifornie.

12.11.2017 11:20
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan čoskoro začne s prípravou na novú sezónu.
debata (1)

Čo stojí za úspechom slovenského fenoména? Aká forma tréningu mu pomáha k víťazstvám?

Jeho kouč Patxi Vila portálu Cycling Weekly ukázal tréningový plán, ktorý Sagana čaká v týždni od 20. do 26. novembra. Ním začne prípravu na novú sezónu.

PONDELOK
Dvojhodinová jazda na bicykli a posilňovňa

Týždenný plán sa začína dopoludňajšou jazdou, ktorá trvá približne 120 minút. Cieľom je rozcvičiť nohy a pripraviť ich na zaberačku v posilňovni. Tam čaká stacionárny bicykel, na ktorom sa bude trénovať rýchlosť. Hlavným zámerom je aktivovať čo najväčší počet svalových vlákien, ktoré sú základnou bunkovou stavebnou jednotkou priečne pruhovaného svalstva.

UTOROK
Trojhodinová jazda s dlhými intervalmi

V druhý deň sa na bicykli už pracuje špecifickejšie. Nejde o jazdu na výdrž s jednom tempe. Sagana čaká štri až šesť opakovaní desaťminútových intervalov, počas ktorých musí ukázať 85 percent zo svojej maximálnej aeróbnej sily.

STREDA
Štyriapolhodinová jazda so stúpaniami

Počas viac ako štyroch hodín čakajú Sagana dva alebo tri kopce. V každom stúpaní musí predviesť 90 percent z maximálnej aeróbnej sily. Stúpania sú v trvaní od desiatich do dvadsiatich minút. Tempo má byť pokojné, žiadne extrémy.

Historický úspech Petra Sagana na MS v Bergene Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Cyklisti na štarte hromadných pretekov MS v...

ŠTVRTOK
Regeneračná jazda a posilňovňa

Štvrtý deň v týždni slúži na oddych. Nie úplny, ale na aktívnu regeneráciu. Dopoludnia čaká Sagana 90 minútová jazda v ľahkom tempe, popoludní zase posilňovňa s rovnakým programom ako v pondelok.

PIATOK
Triapolhodinová jazda s krátkymi intervalmi

Rozsah opakovaní je určený na zvýšenie aeróbnej sily. Na programe sú dva až tri bloky obsahujúce dvanásť opakovaní na hranici 100–105 percent aeróbnej sily. Cieľom je zvýšiť intenzitu a výbušnosť. Tento tréning prebieha na zvlnenom teréne.

SOBOTA
Päťhodinová jazda

Sobota je zameraná na výdrž a vytrvalosť. Jazda v sedle bude trvať od štyroch do piatich hodín bez špeciálnych drilov. Vila tvrdí, že Sagan raz-dvakrát do týždňa potrebuje ‚slobodnú‘ jazdu so svojimi priateľmi v gruppette. Ak pocíti potrebu zvýšiť tempo, na pár kilometrov si od skupinky odskočí.

NEDEĽA
Odpočinok a relax

Posledný deň v týždni je určený na relax. V úvode sezóny je odpočinok veľmi dôležitý. „Cez voľný deň si dlhšie pospím. Pozriem si film cez Netflix, čítam knihu alebo sa zahrám na Play Station,“ prezradil Sagan pre Cycling Weekly.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #UCI World