Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan: Nechcem nikoho ohrozovať, ale musím byť trochu drzý

Naposledy štartoval na pretekoch v kritický deň 4. júla. Po kontroverznom závere 4. etapy ho rozhodcovia vylúčili z Tour de France. Po 25-dňovej pauze sa slovenský cyklista Peter Sagan (27) vrátil do súťažného pelotónu a postavil sa v sobotu na štart pretekov Okolo Poľska.

30.07.2017 13:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (1)

Na toto podujatie sa vrátil po šiestich rokoch. Na začiatku svojej skvelej kariéry, v roku 2011, na nich žilinský rodák vyhral dve etapy a vybojoval aj celkové prvenstvo. O tom, ako sa pozerá na uplynulé týždne a čo ho čaká v ďalšom priebehu sezóny, hovorí v rozhovore pre Pravdu.

Sledovali ste po vylúčení z Tour de France etapy v televízii a iných médiách, alebo ste úplne vypli a vôbec ste sa pretekom nevenovali?

Snažil som sa prísť aj na iné myšlienky, ale, samozrejme, úplne som sa informáciám z Tour nevyhýbal. Niekedy som si aj niečo pozrel v televízii, ale mal som najmä čas venovať sa rodine.

Ako vnímate s odstupom času situáciu, ktorá sa stala v závere štvrtej etapy a vaše vylúčenie, ktoré vzápätí nasledovalo?

Čo sa stalo, stalo sa. Padlo rozhodnutie a ja sa už k tomu nechcem ďalej vracať. Chcem sa sústrediť na ďalšie preteky. Tour je už minulosť a každý si na to urobil svoj názor. Nič už nezmeníme.

Dlho sa zdalo, že vaše miesto zaujme Kittel, ktorý viedol v bodovacej súťaži. V závere aj on odstúpil z pretekov. Čo hovoríte na výsledky Tour? Prekvapili vás v niečom?

Tour je nevyspytateľná a môže sa stať naozaj všeličo. Tento ročník bol plný prekvapení a rôznych zaujímavých momentov. Každé odstúpenie popredného cyklistu z Tour je veľkou stratou pre tieto preteky. Práve jazdci ich robia zaujímavými. Právom sú to však najťažšie preteky a to vo všetkých aspektoch. Všetkým víťazom gratulujem, odviedli skvelú prácu a zdolaní cyklisti zase statočne bojovali.

Po verdikte rozhodcov ste získali po viacerých rokoch nečakane takmer tri týždne voľna v tejto etape sezóny. Ako ste ho využili?

Snažil som sa oddýchnuť si a nemyslieť na to, čo sa stalo. Trápenie sa by k ničomu neviedlo. No a po krátkom oddychu som už mohol zase naplno trénovať. Radšej však pretekám, takže už sa teším na ďalšie štarty.

Myslíte si, že vám toto voľno môže v závere sezóny skôr pomôcť alebo vám budú etapy vo Francúzsku chýbať?

Ťažko povedať, je vecou trénerov, aby to teraz správne nastavili. Ja budem robiť všetko, čo je potrebné a potom môžeme aj zhodnotiť, či mi to prospelo alebo nie. Načo o tom špekulovať dopredu.

Môže situácia z Tour ovplyvniť váš spôsob jazdy v závere etáp? Cyklista v nich potrebuje často aj riskovať, jazdiť na hrane. Nehrozí, že v najbližších etapách v Poľsku alebo aj neskôr budete opatrnejší?

Ak sa chcem presadiť v špurte, tak musím niekedy aj riskovať. Tak to je a asi aj vždy bude. Samozrejme, nikdy nechcem nikoho ohrozovať, ale musím byť trochu drzý, bez toho to niekedy nejde. Ale nemyslím si, že situácia z Tour nejako ovplyvní moje ďalšie špurty.

Teraz sa vrátite na preteky do Poľska, ktoré ste vyhrali aj celkovo. Ako si na ne spomínate a aké budú vaše ambície na tomto podujatí?

To je jasné, na celkové víťazstvo v Poľsku si spomínam veľmi dobre a aj veľmi rád. Bol to jeden zo zlomov mojej kariéry. Opäť sa teším na tieto preteky a verím v kvalitné výsledky. Každý ročník je však iný a ja si netrúfam povedať, čo tu môžem dosiahnuť. Chcem sa ukázať v čo najlepšom svetle a fanúšikov potešiť kvalitnými výsledkami. Keď všetko pôjde ako má, tak budem spokojný.

Vyhrať ťažké etapové preteky nie je pre vás bežná vec. Vyhrali ste ich v Poľsku, ale napríklad aj v Kalifornii. Čo pre vás znamená výhra na náročnom etapáku? V čom je to iné ako v etape?

Je to pre mňa taký bonus, nad ktorým dopredu nikdy neuvažujem. Je to skôr náhoda, že sa taký etapák nájde a vznikne v ňom taká situácia, čo mi nahrá do kariet.  Znamená to pre mňa potom väčšie vypätie síl a väčšiu koncentrovanosť na každý deň. Keď to však klapne, tak je to obrovská radosť. Niečo, s čím ste dopredu nepočítali, príjemné prekvapenie.

Aký bude váš program po tohtoročných pretekoch Okolo Poľska?

Absolvujem tradičné World Tour preteky v Beneluxe, ktoré nesú tento rok názov Binck Bank Tour. Potom ma čakajú aj dve klasiky v Kanade. Hneď po etapách v Poľsku sa uskutočnia majstrovstvá Európy, ktoré som vlani vyhral, ale rozhodli sme sa ich tentoraz vynechať, pretože trať nie je pre mňa ideálna a program by bol v tejto etape sezóny zase príliš preplnený.

O necelé dva mesiace sa uskutočnia majstrovstvá sveta v Nórsku. Budete mať na nich po Tour ešte väčšiu motiváciu?

Tak, ako každý šampionát, aj tento bude veľmi náročný. Motivácia mi, samozrejme, nechýba. Ťažko povedať, či uplynulá Tour niečo v mojej motivácii zmenila, myslím, že skôr nie.

Ako vidíte po dvoch tituloch svetového šampióna vaše šance na okruhu, ktorý vás čaká?

Šanca opäť obhájiť titul tu je, takže sa oň chcem znovu usilovať. Trať je zase úplne iná ako posledné dva roky, takže uvidíme, čo prinesie.

Mimochodom, po Tour ste zmenili imidž, zhodili ste dlhé vlasy. Čo bol dôvod tejto zmeny?

Nič špeciálne ma ku tomu nemotivovalo. Jednoducho som si povedal, že by som sa mohol ostrihať a urobil som to. Zmena je život.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Poľska